De weermodellen kiezen vanochtend beide voor een Genua-laag met bovenstaande sneeuwval langs de Frans-Italiaanse hoofdkam en in Wallis als gevolg. Goed nieuws dus voor Les Menuires en Val d’Anniviers! Met name Izaak vroeg in de reacties steeds naar de sneeuwverwachting voor Val Thorens in verband met de Dutchweek medio mei. Sowieso nog erg ver weg als je bedenkt dat een dump van 50cm in dit jaargetijde in 3 dagen kan wegsmelten. Maar toen het er eergisteren nog naar uitzag dat het meeste in Obertauern zou neerdalen, gaf ik al aan dat je een week vooruit nog niet op 100-200km nauwkeurig kunt zeggen waar het zwaartepunt van de sneeuwval uitkomt. Het motto is: altijd superoptimistisch zijn over wendingen op de kaarten tot 5 dagen van te voren.

druk2104

Nou en die wending is er! Kijk eens wat een juweel van een Genua-laag terwijl boven de Lagelanden de deur dichtgaat voor oceaandepressies. De Alpen dus noodweer terwijl we in de Lagelanden genieten van prachtige zon en aangename “kleine ijstijd” temperaturen van 12-13°C. Leo zal het vanavond in detail bekijken.

ens1604_00

Tja en voor Nederland richting de troonsbestijging van WA? We lijken een abonnement te hebben op 10-15°C de komende fase. En droog! Met op 29 april een opfrissend regenbuitje in de hoofdrun. Maar ja die hoofdrun is ook brrrr dagenlang onder de 10°C. Een koude uitbijter ook. De kansen voor de weg omhoog zijn er ook. Maar toch verbaas ik me over de weerpatronen op de weerkaarten die neigen naar aanhoudende koelte. Mede ook omdat er uit het westen weinig goeds te verwachten is. Niet alleen is de Noordzee heel koud. Ook de Verenigde Staten beleven een bibbervoorjaar. Zie hierrr

Morgenavond is Leo aan zet met zijn eerste weerbericht. De hele zomer gaat een team van amateur weermannen de weerberichten hier verzorgen waarbij ik altijd nog 1 à 2 keer per week mijn gezicht laat zien voor het seizoen in september weer losbarst. Morgenvroeg doe ik een kort bericht.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

35 reacties

Gesloten voor reacties.