De weermodellen kiezen vanochtend beide voor een Genua-laag met bovenstaande sneeuwval langs de Frans-Italiaanse hoofdkam en in Wallis als gevolg. Goed nieuws dus voor Les Menuires en Val d’Anniviers! Met name Izaak vroeg in de reacties steeds naar de sneeuwverwachting voor Val Thorens in verband met de Dutchweek medio mei. Sowieso nog erg ver weg als je bedenkt dat een dump van 50cm in dit jaargetijde in 3 dagen kan wegsmelten. Maar toen het er eergisteren nog naar uitzag dat het meeste in Obertauern zou neerdalen, gaf ik al aan dat je een week vooruit nog niet op 100-200km nauwkeurig kunt zeggen waar het zwaartepunt van de sneeuwval uitkomt. Het motto is: altijd superoptimistisch zijn over wendingen op de kaarten tot 5 dagen van te voren.

druk2104

Nou en die wending is er! Kijk eens wat een juweel van een Genua-laag terwijl boven de Lagelanden de deur dichtgaat voor oceaandepressies. De Alpen dus noodweer terwijl we in de Lagelanden genieten van prachtige zon en aangename “kleine ijstijd” temperaturen van 12-13°C. Leo zal het vanavond in detail bekijken.

ens1604_00

Tja en voor Nederland richting de troonsbestijging van WA? We lijken een abonnement te hebben op 10-15°C de komende fase. En droog! Met op 29 april een opfrissend regenbuitje in de hoofdrun. Maar ja die hoofdrun is ook brrrr dagenlang onder de 10°C. Een koude uitbijter ook. De kansen voor de weg omhoog zijn er ook. Maar toch verbaas ik me over de weerpatronen op de weerkaarten die neigen naar aanhoudende koelte. Mede ook omdat er uit het westen weinig goeds te verwachten is. Niet alleen is de Noordzee heel koud. Ook de Verenigde Staten beleven een bibbervoorjaar. Zie hierrr

Morgenavond is Leo aan zet met zijn eerste weerbericht. De hele zomer gaat een team van amateur weermannen de weerberichten hier verzorgen waarbij ik altijd nog 1 à 2 keer per week mijn gezicht laat zien voor het seizoen in september weer losbarst. Morgenvroeg doe ik een kort bericht.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

35 reacties

Gesloten voor reacties.