2016-12-13_1858

Het was wederom Kaiserwetter vandaag in de Alpen. Boven Zwitserland en Frankrijk een beetje hoge bewolking en de Po-vlakte in Italië dikke mist maar Oostenrijk lag er zonovergoten bij. En dat zie je niet alleen van bovenaf.

grgl-1312

Want kijk eens hoe strak blauw vandaag bij de Grossglockner. Vanmorgen om 10 uur kon je zo’n 60 kilometer ver kijken.

bulten-bkk

En ze zijn eindelijk de bulten in Bad Kleinkirchheim aan het platrijden. Gaan met die banaan boys. Maak er maar een strak laken van. Ik geloof dat de sneeuwforsers er wel iets heel moois van kunnen maken.

stiekem-skiers

Kijk maar eens naar deze foto. En dat zijn volgens mij geen stiekeme skiërs. Enkele pistes in BKK zijn gewoon open. Nog niet allemaal maar het begin is er. Net als in Flachau, Ischgl, Obertauern en andere gebieden.

zell-a-see-1312

Aan het einde van de dag zie je wel de bewolking wat toenemen. Een voorbode voor sneeuwval wellicht? Mwja…. hoe zeg ik dat. Een schampschot voor de meest Oostelijke Alpen. Een poedersuiker laagje voor morgen.

woe-ec-dddd

Het is gewoon niet meer dan dit. Bij elkaar kan het hoogstens zo’n 5 centimeter geven in OberÖsterreich en Steiermark. Tirol en meer naar het oosten….zip…nakkes. Het is niet meer dan een opfrisser voor de pistes die volgespoten zijn. Die Tauplitz en Loser zullen wat sneeuw zien. Obertauern zal de sneeuwdans wellicht net ontspringen. Maar ik heb ook wel een beetje goed nieuws.

ggaatje-1

De Zuidkant sneeuwval waar Frederic gisteren over schreef is terug in de kaarten van de GFS. De pubrun van gisterenavond en tevens de 2 eerdere berekeningen vandaag gaven aan dat er van de neerslag niets over bleef. EC doet echter niet mee. Derhalve spreek ik nu liever niet over een dump. De route is ook niet heel standvastig. Toch wordt er wel een bepaalde stuwing gegeven naar de Italiaanse zuidkant. Voor mij is dat wel een teken dat er volgende week iets gaat gebeuren. Want nog steeds wordt er door een lagedruk gebied ten noordwesten van Ierland koude lucht op hoogte richting Portugal gepompt.

hoogtelaag

Met gevolg een klein hoogtelaag boven de Algarve, dat kleine blauwe cirkeltje. Maar dat verpietert een beetje en blijft een beetje rondhangen nabij de kust van Spanje. Het trekt zelfs de Sahara op maar weet zich te herpakken.

nrslg-di-00-1912

Op maandag wordt het herboren nabij de kust van Algerije en koerst wederom in noordelijke richting. In z’n kielzog zuigt het laag nog wat vochtige lucht op en laat in deze berekeningen de meeste neerslag achter aan de Côte d’Azur en de Ligurische kust bij Genua. Maar onderweg komt deze lucht de zuidelijke Alpen tegen. Het kan niet anders dan stijgen om ook daar neerslag neer te kwakken. Niet zoveel als gisteren werd berekend maar het is beter dan niets.

mit-meer-di-2012

De neerslag zwiept als de uiteinden van een karwats (een soort zweep) tegen de Westelijke zuidkant.

cummu-2312

Ook hier is het niet veel wat er naar beneden komt. Zo zie je maar weer….van dump….naar niets…naar nog een keer niets….naar een verse laag sneeuw met een sneeuwvalgrens van 1000 meter. Want juist in het hoekje van de Piemonte blijft de temperatuur laag. Het blijft maar heen en weer wippen. Om een idee te geven, het Europese model geeft een neerslagsignaal voor de oostelijke noordkant op dinsdag. De GFS Houdini act waar Hajo vanmorgen over schreef is ineens ook verdwenen. Goede tijden slechte tijden. Maar da’s een soap en zo wil ik dit toch niet noemen.

cumm-eu

Uitgezoomd is het duidelijk waar de meeste neerslag gaat vallen uit dit systeem. Het is echter voor de weermodellen nog wel finetunen. Zekerheden zijn er niet omdat er veel onzekerheden zijn. Dat klinkt nogal Cruijffiaans maar we hebben natuurlijk te maken met meer dan een dozijn aan elementen. En waar is het neerslagmagnetisme van de Alpen gebleven?

graphe3_1000___7-07547169811_45-3036437247_

Prikpunt Piemonte

Laten we zeggen dat het magnetisch veld zich even verplaatst heeft naar de Zuidwestelijk Alpen. Helaas kunnen wij er ook niets meer van maken. Wel een gelukkie dat in deze berekeningen ook de Franse Alpen wat meepruttelen met de neerslag.

aanval-vanuit-zuid

De trend is echter wel dat het Eurohoog een beetje van zijn joie de vivre gaat verliezen heb ik het idee. De levenslust van dit gedrocht moet er toch een keer uit. Het lagedrukgebied dat voor neerslag in Italië en Frankrijk gaat zorgen koerst verder noordelijk en beukt een gat in het Euro / Azorenhoog. Maar het is net Flubber. Het Eurohoog heeft een zelfherstellend vermogen. Schiet je er een gat in dan komt het op dezelfde plaats weer terug. Waarschijnlijk afgekeken van Terminator II. Ik vind het niet leuk meer.

blokkade

De cliffhanger is vandaag een fragiele oceaanblokkade. U wilt lichtpuntjes? Aan het einde van die hele lange tunnel zal het witte licht wel weer tevoorschijn komen. We moeten het echter nu doen met kunstlicht.

Dit weerbericht werd mede mogelijk gemaakt door Renault Kadjar en Renault Captur


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

78 reacties

Gesloten voor reacties.