De weermodellen zijn het roerend eens! Tot vrijdag de 21e. En daarna pas wordt het spannend. Ik verklap meteen dat het Amerikaanse weermodel de dump heeft versmald tot een snelle korte neerslagpiek in de Franse Alpen en dan vooral de zuidelijke Franse Alpen vervolgens naar de Italiaanse kant westwaarts uitregenend en sneeuwend. Het Europees model maakt er juist een pure brede noordkantdump van zoals ik vanochtend al liet zien. Ik durf te stellen dat het model er nog een hele flinke schep bovenop doet vanaf de 26e maar dat is al het einde van die hoofdrun. Extreem spannend dus!

 kees_obwaldhuette

Als jullie het niet meer houden van de spanning (ik spreek voor mezelf en vind het echt heel spannend nu) houd het dan in de reacties leuk (dat gaat zeer goed de laatste maanden). Want…. hier zie je Kees de moderator. Streng maar rechtvaardig. Nee, geintje. Kees en ik hebben een gouden tijd hier in Montafon. We ploften vanochtend neer in de Obwaldhütte in Gargellen. Precies op het moment suprème van de laatste wereldbeker slalom in Lenzerheide. Naast ons zat een Duitse man enorm Felix Neureuther aan te moedigen. Hij skiede ook echt geweldig. Maar niet zo goed als onze Hollandse Marcel Hirscher. Die sloot het seizoen vandaag af met de derde overall wereldbekerzege op rij, wat nog nooit een Oostenrijker heeft gepresteerd. Laat staan een Nederlander met ook een beetje Oostenrijks bloed haha. Trouwens: vandaag won Anna Fenninger de reuzenslalom en zij is 100% Oostenrijks en mag er als zo vele skisters echt wezen zeg. Zie hierrr. Vergeef me dat ik een man ben.

dalafdaling

Nu we toch bij het actuele nieuws zijn. Heel treurig is dat in Wenen vandaag een hardloopster door een vallende dikke tak is geraakt en is overleden. Door de storm. Tja dat is ook meteorologie. In West-Oostenrijk – specifieker in het Montafon was van de storm niets te merken. In Gargellen vanochtend was het nog mistig, maar ’s middags in Golm boven Vandans klaarde het al snel lekker op. Vandans ligt op 650m dus die dalafdaling is allang dicht. Uit de lift zag ik echter genoeg doorgaande strepen sneeuw dat ik dacht: ik doe hem. Vanaf het middenstation op 1000m naar 650m deed ik er nog geen 10 minuten over. Eerst nog heerlijk brede piste met modderplekken als slalompalen. Dan wat smalle randen waar je zowat overheen moest grinden. Toen weer breed naar een punt waar ik dacht… waar nu heen… Ik volgde een weggetje langs een huis dat je nóóit als piste zou herkennen maar zag 100m verder ineens weer een sneeuwlans (soort kanon) en wist dat ik goed zat. Ski’s weer aan en hopla  hoefde maar 100m met de ski’s op de nek te lopen en skiede op het laatste stukje afwisselend op sneeuw en modderig weiland. Beetje achterover hangen en je komt er prima overheen (trucje aan begin seizoen geleerd in Val Gardena). Dus zelfs in dit “rampseizoen” ski je medio mei nog naar 650m! Links voor zie je Kees’ auto.  

golmdalstation

In het midden van bovenstaande foto zie je het dalstation van de Golmerbahn. In een cultuurgidsje over het Montafon kwam ik tegen dat die in 1995 is ontworpen door Leopold Kaufmann uit Dornbirn. Hij zette zich als een van de eerste af tegen de “pseudofolkloristische” architectuur en probeert een dialoog te tonen tussen bergwereld, moderniteit en techniek. Je ziet dat steeds meer. Ook bij de nieuwe lift in Grimentz in het Val d’Anniviers. En het bewijst dat wat de Fransen in de zestiger en zeventiger karen verkeerd hebben gedaan niet is dat ze blokkendozen hebben gebouwd. Maar dat ze soms gewoon geen goede architect in de hand namen. In Avoriaz in de Portes du Soleil hadden ze wel een goede architect! Misschien moet ik hierover in een apart blog eens uitwijden.

opname_golm

Kiekje van Kees van mijn video-opname voor een speciaal weerbericht voor het Dutchweekend Italia in Sauze d’Oulx. Die video moet ik nog editen en dus houd ik het kort in dit weerbericht.

laatstekaart

De laatste kaart van het Europese model vandaag. Dat is de schep bovenop wat er al is berekend tussen de 23e en de 25e. Temperatuur op 1500m -5°C. 

laatstekaart2

En deze kaart bewijst dat de nordstau dan nog wel even kan aanhouden.

laatstekaart3

Maar dit is het Amerikaanse model op hetzelfde tijdstip. Hoge druk. Oostenwind in de Alpen. Niks dump. Dat wil zeggen die floept daar op zondag even langs de Franse Alpen en dan naar de zuidkant en daarna klaar. Logisch dat we allemaal duimen voor het scenario van het Europese model. Tenzij je de zon terug wilt in Nederland natuurlijk. Fréderic gaat er zowel morgenochtend als morgenavond zijn licht op schijnen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.