schwarzermann697-0912

De datum 8 december 2014 kunnen we toch nog bijschrijven als dag dat de Ardennen een beetje wit werden. Pas gisteravond wat later dan eerder gedacht begon het flink te sneeuwen. Maar veel meer sneeuw viel er in de Eifel. Hierboven de Schwarzer Mann, met zijn 697m net een paar meter hoger dan de hoogste top van de Ardennen. Zie hierrrr wat video’s van de sneeuw afgelopen nacht. De komende dagen gaat het verschrikkelijk spoken op dit soort hoogtes! Denk aan 40-50 knopen wind oftewel windkracht 9 à 10. Ook in de Wintersport Arena Sauerland trouwens.

amerika1012

Eerst is de Amerikaanse oostkust weer aan de beurt! Op Fox News vrij nauwkeurige kaarten van wat daar staat te gebeuren tussen as we speak en donderdag. Veel wind. Aan de kust vooral intense regen en ietsje hogerop een voet of meer sneeuw! Deze depressie woedt uit in dat gebied. De op de oceaan opgewervelde zachte lucht blijft achter het hoog rechts op de kaart steken en steekt niet over naar Europa.

50knopen

Wij hebben te maken met depressies die rond IJsland en Groenland ontstaan en die zoals we inmiddels weten met een enorm windveld aan wal gaan vanaf vanavond tot vrijdag aan toe met drie momenten waarop de wind maximaal aantrekt. Deze kaart is genomen op het 925hPa niveau van net zo de toppen van de middelgebergten. Over het IJsselmeer en de Waddenzee zul je wolken zien overwaaien met snelheden die je op de afsluitdijk met de auto maar net mag bijhouden.

accutotvrijdag

De komende dagen is al behoorlijk onduidelijk hoeveel sneeuw er in het Alpengebied gaat vallen. Vannacht trekt met donderend geraas een front over de Lage Landen waaruit het morgenvroeg in het oosten best eens wat glad zou kunnen worden. Toch wordt serieuze sneeuwval pas over de grens in Duitsland verwacht. Morgenmiddag bereikt de sneeuw dan de Jura en het westelijk Alpengebied. Je ziet hierboven dat er tussen de 5 en 15cm kan vallen bovenop wat er vannacht al is gevallen. De ruim 30mm bij Genua valt op dit moment bij een sneeuwgrens van 1000m. Vanaf morgenmiddag dan een pure noordkantsituatie waarbij een flink gebied toch al op 20 tot 30cm accumulatie zou kunnen komen.

foehnza

Voor het weekeinde… het moment waarop een grote dump in zicht is geweest … en nog steeds een beetje is…. kiezen de modellen hele verschillende oplossingen. Waar ze in overeenstemmen is dat bij het binnenzwiepen van de fronten de Föhn die vaak ook wel 48 of 72 uur kan aanhouden, nooit langer dan 12 uur gaat duren. Het sterkste Föhnmoment nu in de berekening is zaterdagochtend. Heel even +10ºC in München en +8ºC bij het meer van Genève. Al heel snel loopt de kou weer binnen maar zit daar ook sneeuw op?

ec-vreemdekaart

Kijk eens wat een gekke oplossing het Europese model vanochtend heeft! De sneeuw die eerst voor de bergen aan de Spaanse oostkust bedoeld was wordt nu een aparte felle depressie die het in Marokko stevig laat sneeuwen. We zien ook sneeuw bij Moskou. Ook die is afgesnoept van wat er in de Alpen had kunnen vallen. Met de harde wind is dat sneeuwveld gewoon weggeblazen. Maar wat echt vreemd is, is de manier hoe dit model sneeuw weghoudt van de Alpenhoofdkam. Sneeuw wel in de zuidelijke stuwingszones en ook in het Beierse Alpenvoorland. Eens kijken wat het Amerikaanse model ervan maakt…

gfs-beter

Geen rare krul bij Marokko en wel sneeuw aan de hoofdkam zowel van zuid als van noord. Daar is dus nog ruimte voor verrassingen.

gfs192-0912-00

 

Zie wat het Amerikaanse model berekent aan accumulatie tot +192u. We kunnen nog niet helemaal uitsluiten dat de sneeuw die nu in Slovenië is berekend misschien toch in Oostenrijk gaat vallen. Want deze sneeuw komt uit het noordwesten en zou de “over de hoofdkam moeten spingen” om dan aan de nog warme Adriatische zee nog eens te intensiveren. Lake Effect Snow dus. Oostenrijk zal nooit de 100mm halen maar potentie voor heel wat meer dan 15mm is er zeker. Ik zie geen reden het duimen te staken.

ec192-0912-00

Het Europese model maakt er dit van tot +192u. Ik zou mijn BV dan verliezen op zowel het missen van de 50cm als de uitbreiding daarvan. We zien dan 30-40cm sneeuw langs 30% van de lengte van de hoofdkam in plaats van 50cm langs 50%. Ik zie dat dan als een schot op de lat, maar er zijn hier reageerders die kritischer zijn en over dode mussen willen reppen terwijl een mooi schot op de lat ook niet te versmaden is. En aan die  30-40cm sneeuw plus kunstsneeuw heb je nog wat. Aan een gemist doelpunt niets.

einderunec091200

 

Kijken we naar het einde van de Europese run zien we dit. Ik zou zeggen afkloppen! Schitterende sneeuw langs de hele noordkant. En met een tendens dat dit weertype nog langer aanhoudt! Sneeuwgebrek lijkt me geen issue meer voor de Alpen en mijn seizoensprognose uit oktober was ook dat het gewoon een prima seizoen gaat worden in de Alpen. Nu het voor de Wintersport-Arena Sauerland – als er geen skiliften of springschansen gaan omwaaien – prima uit ziet hebben we toch een mooie start van het seizoen na een recordwarme herfst! Ook mijn winterprognose voor de Lage Landen een zachte winter met één felle uithaal à la begin februari 2012 zit ook nog snor.

zwitserland-noord0912

En dit is het eerste ensemble weer met de GFS paralel erbij na een pauze van een week voor deze nieuwe versie van het Amerikaanse model die nu nog in testmodus meedraait. Het is de dunne dubbele lijn. Het is neerslag troef tot aan het gaatje in de Alpen. Dit punt is voor een punt aan de noordkant in Midden-Zwitserland. Kansen op flinke dumps maar met aanhoudende poedersuiker kom je ook een heel eind. Nu wel nog even mooie sneeuw tot in het laagland van Zell am See Kaprun en Kirchberg en Westendorf . Want het zou een lelijk pijnpunt zijn op deze website als het daar te groen zou blijven.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

149 reacties

Gesloten voor reacties.