Funtensee 15 op 16 januari 2012: 21:00u -35,8°C -> 22.00u -36,9°C -> 23.00u -37,1°C -> 0.00u -37,5°C -> 6.00u -39,5°C -> 7.00u -39,8°C 7.00u -> -40,8°C.

ensemble Berlijn 15 januari 2012

Klik voor grotere grafiek

Wat schreef ik op 11 januari jl.? Dat er nog tientallen modelruns zouden komen tot 17 januari de vroegste datum waarop voor 20 januari al iets met zekerheid te zeggen valt. Als dan vanochtend het laatste koppige model ook de handdoek in de ring gooit, ga je toch weer twijfelen en zet je de kans op een winterse periode op 20%. Wat nog steeds prima is om niet te vroeg te gaan juichen. Feit is dat GFS, ECMWF én GEM er vanavond alledrie weer zin an hebben!

Berlijn en Rusland
Het ensemble helemaal bovenaan is voor een punt bij Berlijn gekozen omdat je dan aan het einde van de GFS run nog dik binnen de gigantische koudebel met ijskoude kern in Rusland en Oekraïne (zie dit spectaculaire ensemble) zit. Het mooie aan het Berlijnse ensemble is dat het laat zien dat de hoofdrun die de meest zachte koers vaart van de 23e tot de 29e vervolgens een koude toverstaf produceert om met één tikje alles in de ijskast te zetten tot vorst in Nederland overdag aan toe. Wat dus nu nog pure fantasie is, maar juist ook tussen die 23e en de 29e zijn er al vele koude varianten.

Dik pak sneeuw
Kortom we hebben echt NOG GEEN IDEE wat er na de warmtefrontpassage in de nacht op donderdag gaat gebeuren. OK tussen donderdag en zondag een dik pak sneeuw aan de noordkant van de Alpen – zie accumulatie vanaf nu tot zondag inclusief dun laagje in Nederland hierrr en kijk verder op de kaarten in de Wintersport Weerkamer hieronder. Maar wat daarna gebeurt. Niemand weet het!

[fbphotos id=329822950385250]

Dobbelen
Hierboven de +144u kaart van het Canadese model (GEM) wat zover is als we in dit model kunnen kijken met de 12u run. De tweede kaart is de ECMWF +192u. Op +144u zit het model precies op een lijn met het GEM model en rekent dan zo verder. Ach ga in de Wintersport Weerkamer hieronder naar de ensembles (3e knop van links) en zie dat ECMWF de LL weer een reeks ijsdagen belooft. Het dobbelende model heeft nu deze serie “gegooid”: koud-koud-koud-koud-zacht-koud.

En dan nu snel loeren naar die hele mooie berekening voor 31 januari van het GFS model….

[fbphotos id=329816217052590]

Iedereen die nog niet aan bedje toe is moet de tijd van het naar de actuele temperatuurkaart voor Nederland loeren maar doodslaan met dit eerste deel van een artikel over de winter van 1955/1956 dat A.f.Koeling met ons deelde waaraan ik deel 2 hierrr toevoeg. En terwijl ik dus aan Sydney (meer verstand van administratie – LOL) uitlegde dat er geen “mechanistische” manier is waarop je op het spoor van zo’n febrrrrrrrrruarrri 1956 kunt komen (zie mijn reactie), krijg je met die GFS12u toch wel een 1956-gevoel. In ieder geval laten die kaarten zien dat het kan of moet ik Fries zeggen “ken”. Het kan dat je terwijl de dagen lengen en de vogels weer gaan fluiten ineens een portie Siberië om je oren krijgt waar geen oorwarmer tegen bestand is.

Dus stel ik wederom voor om #1956 trending topic op twitter te maken. 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

44 reacties

Gesloten voor reacties.