Koude nacht BeNeLux 2012011412 t2m 186

Klik voor grotere kaart

Ik raad iedereen aan in de Wintersportweerkamer hieronder door de verschillende kaarten heen te klikken en dan niet verder te kijken dan vrijdag als een neerslaggebied tegen de noordkant van de Alpen schuift. Stiekum kijk ik met het GFS model toch even tot zaterdagmiddag en dan kom je op deze imposante sneeuwaccumulatie. Daarna gaan GFS en ECMWF sterk uit elkaar lopen.

Winterse run
Het Amerikaanse model laat de moederdepressie van Noorwegen terugwandelen naar IJsland. Het Europese model dat het KNMI gebruikt, blijft koppig volhouden (nu al de vierde run op rij!) dat de moederdepressie zuidoostwaarts gaat afzakken over Nederland heen richting Wenen en nu ook verder naar de Balkan en dan zelfs de Zwarte Zee. Dat laatste is weer iets minder gunstig voor het op gang houden van transportkou uit het noordoosten, maar toch is de nieuwe ECMWF gewoon weer een winterse run. Zie de kaart met minimumtemperatuur op 23 januari hierboven.

Te vroeg
Ik denk dat Ab en Leo gisteren gelijk hadden dat ik te vroeg juichte over het binnenkomen van het 12u ECMWF-ensemble. Denk dat ik nog even moet wennen aan het jaartal 2012. Graag jullie commentaren op de nu spoedig binnenkomende ensembles hieronder in de reacties!

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.