Als ik thuis in het oosten van Tirol uit het raam kijk zie ik een grauwe lucht op basis van een eenvormige wolkenlaag (altostratus). Dat gaat hier minimaal gedeeltelijk oplossen en dan wordt er weer gevlogen natuurlijk. Een tandemvlucht vanaf de Hahnenkamm in Kitzbühel staat op het programma. Verder naar het oosten in Oostenrijk is zelfs nog wat laatste neerslag en blijft het de hele dag grauw. Daar breekt morgen de zon door en dan zijn de hele Alpen weer grand beau!

Vanwege het mooie weer in het westen van Oostenrijk keek ik vanochtend even naar de sneeuwmeter op het Furkajoch. Die is met de laatste sneeuwval toch weer helemaal verdwenen op een soort uitstekend puntje na. Ik twijfel een beetje of het 250-aanhangsel niet is afgebroken. Wat zeggen jullie? Wat ik ook vaststel is dat de dikke sneeuwlaag als een gletsjer over de helling aan het stromen is. In de laatste maanden is de meetstok een stukje naar links geschoven ondanks dat de paal met spankabels is vastgezet.

Aansluitend op de titel van het bericht moeten we vandaag onder ogen zien dat de twee grote weermodellen radicaal andere richtingen kiezen vanochtend. Dat deden ze de laatste dagen ook al. Het Europese model bleef de Arctische uitbraak rond 3 april naar de de Franse Alpen en de Pyreneeën sturen. Met dito losrakende koudebel die een onvoorspelbaar eigen leven gaat leiden. Het Amerikaanse model mikte meer op de hele Alpenboog…. maar vanochtend….

…. vanochtend duwt het hoog in het Amerikaanse model meteen door richting Turkije met in de rug meteen een zachte zuidoostelijke stroming. Daar sta je dan als weerman die net een paar dagen heeft geroepen dat de eerste helft van april koud zal verlopen. Nu is dat in het Amerikaanse model ineens een zacht scenario geworden.

Je ziet hierboven hoe in het Amerikaanse model ineens luchtvan Marokko over Spanje naar Centraal-Europa kan oprukken. Het nog aldoor stabiele hoog op de oceaan maakt even plaats voor die stroming. De grens met de kou loopt van Oslo naar Moskou.

Aan de grond heb je dan deze temperaturen. Het is al geen winter meer natuurlijk. Vijf graden geldt nu al als koude luchtsoort.

Afsluitend is zelfs in het Amerikaanse model niet veranderd dat we stabiele hogedruk over Engeland hebben. geen druppeltje wordt berekend in de komende 16 dagen. Des te meer in de Noorse fjorden en in de bergen van Turkije, Iran en Georgië. Ook daar is het geen winter meer. Het gaat grotendeels om regen.

Waar het nu wel flink gaat sneeuwen zijn de Noorse fjorden. Hierboven het ensemble voor de Noorse fjorden op 1000m. Gewoon diep winter daar. Daar kan het nu zeker meer dan een meter gaan sneeuwen.

Dat mag ook wel want momenteel is er veel minder sneeuw dan normaal. Overal waar het niet blauw is, is minder dan normaal. En in de donkerder groene zone had nog sneeuw moeten liggen op basis van de gemiddelde klimatologie.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.