sneeuwtraktatie tot 28 januari 2012

Klik voor grotere kaart

De vlag kan uit vanochtend bij alle liefhebbers van wintersport en winterweer: 3 belangrijke weermodellen komen nu uit op de overgang naar een echte februariwinter. Nog niet direct een pad naar #februari1956 (zullen we die twittertag maar gebruiken?), maar absoluut hoopvol. En nu niet gaan klagen over té veel focus op de LL-winter want de ontwikkelingen zijn ook zeer gunstig voor de wintersport in de Alpenlanden.

Genua-laag
In het vorige bericht over de stormachtige condities nu en de komende dagen in de Alpen heb ik aangegeven dat het donderdag gedaan is met het gekwakkel op de pistes! Dat wil zeggen: als het GEM-model bakzeil haalt want daarin zien we vóór de overgang naar de februariwinter donderdag nog een korte Föhnsituatie ontstaan aangejaagd door een Genua-laag met een flinke sneeuwdump aan de zuidkant (zie kaart). Maar ook in het GEM-model komt het helemaal goed als het Genua-laag zondag al is uitgroeid tot een grote Italiaanse depressie die de wind in heel Europa in de oosthoek gooit.

Zwart ijs
Het GFS model daarentegen laat de koubrengende depressie dwars over de Alpen naar de Middellandse Zee trekken met bovenstaande kaart met de opmerkelijke sneeuwaccumulatie in de aankomende 8 dagen als gevolg. Zo’n groot sneeuwdek is natuurlijk perfect om vervolgens de temperatuur langdurig laag te gaan houden en een invallende winter te bestendigen (met zo denk ik dan als rasoptimist zwart ijs in Nederland).

Winterinval 28 januari
Het ECMWF model kiest weer een ander pad naar de winter: daar lost het laatste front woensdag boven Duitsland op in de hoge luchtdruk. Tegelijkertijd trekt er een nieuwe depressie via Portugal en Spanje naar de Middellandse Zee. Uitkomst dezelfde (en nog kouder dan GFS!): winterinval op zaterdag 28 januari!

Meer analyse en meer spannende kaarten hieronder….

3 modellen voor 28 januari
[fbphotos id=333041373396741]

Zoals hierboven beschreven zijn er nog aanzienlijke verschillen in de berekeningen van de 3 modellen. Hierboven achtereenvolgens voor de nacht op zaterdag 28 januari GFS met zijn sneeuwsandwich depressie (T aan de noord- en T aan de zuidkant van de Alpen en duidelijk koude instabiele bovenlucht); ECMWF met zijn T boven zuidoost-Spanje en de hoge luchtdruk (mooi weer) in de Alpen; en GEM met zijn Genua-depressie met Föhn in het oostelijk Alpengebied en de hele duidelijk trog tussen het Azorenhoog en het Russische hoog.

3 modellen voor 30 januari
[fbphotos id=333041680063377]

En dan wonder boven wonder zijn de verschillen op 30 januari ineens gladgestreken en zien we in alle drie de modellen gewoon Koning Thialf aan de macht met een depressie boven de Middellandse Zee en een uitgestrekt hoog van Rusland tot over de Azoren.

Puur genieten
Laten we nu puur om onze fantasie te voeden eens genieten naar de serie kaarten met de temperatuur op 2m meethoogte die de winterinval in stapjes van 6 uur beginnend aankomende donderdag laat zien:

Inval van de winter volgens ECMWF 00u
[fbphotos id=333043153396563]

De ECMWF ensembles druppelen net binnen (zie derde knop van links in de Wintersport Weerkamer hieronder). Goed nieuws: oper en controle allebei hand in hand de kelder in en niet te extreem in het ensemble. Het GFS ensemble is al een paar uurtjes beschikbaar en daar kijken we in de serie hieronder naar.

GFS00u ensembles
[fbphotos id=333046373396241]

  • Franse Alpen: een bak sneeuw de aankomende dagen wat in de hoge skigebieden allemaal als sneeuw valt! Paradiski here I come! Ook wat onzekerheid over sneeuw/mooi weer op dinsdag en woensdag. Duim, duim, duim. En dan die toch wel afwijkende GFS-berekening met die nieuwe dump van donderdag tot zaterdag bij een kelderende temperatuur.
  • Hier een duidelijk “sneeuwsignaal” op dinsdag de 24e en onzekerheid over de sneeuwval vanaf de 27e.
  • Oostenrijk helaas even zacht bij de sneeuwval zondag maar daarna toch zich op herstel met sneeuw bij matige wind op dinsdag en woensdag tot in de laagste dalen.
  • Zuidkant nu nog droog maar toenemende kansen op (zeer) grote dumps wat perfect samengaat met winterweer  aan de noordkant (GFS duidelijk niet die Föhn-neerslagpiek van het GEM model op donderdag);
  •  GFS gaat rustiger de winter in in Nederland dat ECMWF dat nu al vanaf 28 januari aanhoudend ijsdagen berekent. Verder kurkdroog afgezien van winterse buien net voorafgaand aan de winterinval dus het ijs dat zich vormt zal zwart zijn.
  •   Noorwegen morgen nog één keer sneeuw en dan verder koud tot zeer koud!

BV4
En dan nu mijn vierde boude voorspelling van het seizoen: voor 14 februari zal ik op het ijs kunnen staan op de Vlusch, de brede poldersloot naast mijn huis in Krommenie. Te bewijzen met een foto met krant van die dag in de hand. En als de weergoden mij dan op 3-1 zetten in plaats van ik hen op 2-2 dan maak ik op 14 februari een foto van mezelf in zwembroek staand in de sloot!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

72 reacties

Gesloten voor reacties.