alpengluehen0501
Alpenglühen is het moment als de besneeuwde toppen van de Alpen ’s avonds nog eens mooi oplichtend. In Laax in Graubünden in Zwitserland hebben ze dat ook al met kunstsneeuw. Vanochtend sneeuw van moeder natuur trouwens. Werk aan de winkel voor de pistenbully’s. We doen dit vluggertje vanavond omdat de laatste runs van het Amerikaanse model zo leuk zijn.

Modelruns (hier de cliffhangers van middagrun en avondrun) blijven sterk de winterse kant op gaan met voor de Alpen en…

Geplaatst door Wintersportweer op dinsdag 5 januari 2016

De middagrun van het Amerikaanse model was vast en zeker heerlijk met het mooiste Frederic-hoog. Ja ook compleet winters voor de Lage Landen.

novembersituatie

De avondrun van hetzelfde model heeft allerminst een Frederic-hoog maar is niet minder hoopvol. Dat is natuurlijk het mooiste als het linksom of rechtsom altijd goed komt. Dat is in wezen altijd zo met alles maar in dit geval praten we niet over een lange termijn project maar over iets wat we keurig volgens de bestelling (leuk nieuwe woord voor prognose) van 2 januari al vanaf 12 januari gaan zien. En het leuke is dat ik in de avondrun het novemberpatroon herken van een koude westcirculatie. Precies over die koude vlek op de oceaan en dan koud genoeg voor de Alpen en de middelgebergten het Europese continent op. koudevlek4januari

Gisteren kwam de eerste kaart van 2016 uit met een afzwakkende El Ninjo en met een belachelijk contrast tussen te warm water langs de Amerikaanse oostkust en veel te koud water bij New Foundland. Mijn hoop vanaf eind november toen ik mijn enige boude voorspelling scoorde, was dat we de hele  winter lekker door zouden gaan met zo’n patroon waarbij golven sneeuw uit Canada de oversteek naar ons maken. Pikken we die draad nu weer op? Ach de arctische uitbraak of het scandihoog doen we het ook voor. Als we vanaf 12 januari maar van welk zacht patroon dan ook afkomen. Voorjaarsskiën? Dat gaan we in maart en april doen!

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

131 reacties

Gesloten voor reacties.