alpengluehen0501
Alpenglühen is het moment als de besneeuwde toppen van de Alpen ’s avonds nog eens mooi oplichtend. In Laax in Graubünden in Zwitserland hebben ze dat ook al met kunstsneeuw. Vanochtend sneeuw van moeder natuur trouwens. Werk aan de winkel voor de pistenbully’s. We doen dit vluggertje vanavond omdat de laatste runs van het Amerikaanse model zo leuk zijn.

Modelruns (hier de cliffhangers van middagrun en avondrun) blijven sterk de winterse kant op gaan met voor de Alpen en…

Geplaatst door Wintersportweer op dinsdag 5 januari 2016

De middagrun van het Amerikaanse model was vast en zeker heerlijk met het mooiste Frederic-hoog. Ja ook compleet winters voor de Lage Landen.

novembersituatie

De avondrun van hetzelfde model heeft allerminst een Frederic-hoog maar is niet minder hoopvol. Dat is natuurlijk het mooiste als het linksom of rechtsom altijd goed komt. Dat is in wezen altijd zo met alles maar in dit geval praten we niet over een lange termijn project maar over iets wat we keurig volgens de bestelling (leuk nieuwe woord voor prognose) van 2 januari al vanaf 12 januari gaan zien. En het leuke is dat ik in de avondrun het novemberpatroon herken van een koude westcirculatie. Precies over die koude vlek op de oceaan en dan koud genoeg voor de Alpen en de middelgebergten het Europese continent op. koudevlek4januari

Gisteren kwam de eerste kaart van 2016 uit met een afzwakkende El Ninjo en met een belachelijk contrast tussen te warm water langs de Amerikaanse oostkust en veel te koud water bij New Foundland. Mijn hoop vanaf eind november toen ik mijn enige boude voorspelling scoorde, was dat we de hele  winter lekker door zouden gaan met zo’n patroon waarbij golven sneeuw uit Canada de oversteek naar ons maken. Pikken we die draad nu weer op? Ach de arctische uitbraak of het scandihoog doen we het ook voor. Als we vanaf 12 januari maar van welk zacht patroon dan ook afkomen. Voorjaarsskiën? Dat gaan we in maart en april doen!

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

131 reacties

Gesloten voor reacties.