Klik voor grotere kaart

Hierboven de koudste nacht uit de nieuwe ECMWF-berekening waar ook het KNMI zich op baseert. 7 februari wordt een knaller! Pas als het ensemble na tienen binnen is hebben we er ook een kansverdeling bij. Feit is dat het weermodel droogkoud is tot het gaatje op 12 februari. Het GFS model dat verder kijkt laat de dooi op de 13e invallen in de LL, maar dat zegt niets. Als de tendens is “uitstel van executie” dan zien we dat vaker terugkomen. Herinner je je de Postma doctrine nog?

In een koude winter pakken alle zacht lijkende verwachtingen in werkelijkheid een stuk kouder uit, terwijl in een zachte winter alle koud lijkende verwachtingen belangrijk zachter uitpakken (meer op weer.nl).

Daar moeten we deze winter een beetje een draai aan geven want we lijken een winter met twee gezichten te krijgen. Oftewel een verlengde herfst en een verlate winter. Als we nu samen afspreken dat de meteorologische winter gewoon op 30 januari is begonnen, dan kunnen we Postma weer simpeltjes toepassen. Lijkt me een mooie om samen die twee dingen te herdefiniëren:

  1. het begrip koudegolf: met een beetje pech halen we de drie nachten met strenge vorst in De Bilt niet en zou er geen sprake zijn van een “koudegolf”. Zie KNMI. Wat mij betreft wordt die definitie: tenminste alle periodes in Nederland waarin op natuurijs geschaatst kan worden en meer algemeen elke situatie waarin het kwik gemiddeld over een week meer dan 8 graden lager ligt dan gemiddeld. Ik roep maar wat.
  2. het begrip meteorologische winter: niet langer de periode tussen 1 december en 1 maart, maar gewoon de periode tussen het eerste moment van een LL-sneeuwdek dan wel schaatsen op natuurijs tot het laatste moment van een LL-sneeuwdek dan wel schaatsen op natuurijs. Deal?

[fbphotos id=342607905773421]

Het Canadese GEM model houden we scherp in de gaten, vanwege de leuke kleurtjes van de kaarten van meteocentre.com maar ook vanwege de recordkoers voor de luchtdruk boven Nederland. Met de 1051hPa op de kaart hierboven zou een absoluut record voor Nederland gevestigd zijn. GFS haalt dat niet en komt wel in de buurt van het februarirecord (1046,9hPa). Zeker is dat die nachten waarin de “luchtballon van het hoog” knalhard is opgeblazen ook de koudste worden in de LL. Dan pak je toch centimeters ijs in 1 nacht. Vannacht trouwens ook al strenge vorst in Zuid-Limburg en Twente.

De tweede kaart toont een vreemd soort front vanuit het noorden dat geen polar low is maar een warmtefront. Vandaar de 2-1 in de titel van het bericht. GEM geeft er nu 10 februari al de brui aan. In mijn ogen volstrekt ongeloofwaardig dat vreemde front. Postma rules!

En gaat het nu nog sneeuwen in Nederland morgen en hoeveel?

GFS zegt 6cm 

Klik voor grotere kaart

Zowel het GFS model als het GEM model laten morgen een sneeuwveldje pal uit het noorden dwars over de LL trekken. Met enkele centimeters sneeuw als gevolg. Niet positief voor het schaatsen natuurlijk. Uitvinders van Nederland: waar blijven jullie nu met jullie sneeuwblazende mini-heli’s met schaatserontwijkfunctie? Kan vast goedkoper dan die subsidieslurpende (zie Telegraaf vandaag) landschapverpestende vogeldodende windmolens die verder nergens goed voor zijn. Ja, bij sommige erge dingen moet je de nuance loslaten en gewoon zeggen waar het op staat. Ik denk dat sneeuwblazende mini-heli’s zonder subsidie rendabel zijn als elke schaatser 10 euro overmaakt! Zal ik een pot aanleggen? Doen we een prijsvraag voor uitvinders en hebben we volgende winter een wereldprimeur.

[fbphotos id=342612989106246]

Maar stop de tijd: het Europese model doet helemaal niet mee met de sneeuwval. Zie de kaarten hierboven. Daarom ook nog geen KNI-weeralarm. Ik heb er ook een hard hoofd in dat het boven 1035hPa 5 centimeter gaat sneeuwen, maar dit zijn vreemde tijden. Laat die nachtbraker bij het KNMI niet in slaap vallen op zijn post en gewoon komende nacht wel of niet alarm geven. Als het ’s ochtends om 7 uur overal op de radio is, dan zal niemand verrast zijn. Voor schaatsminnend Nederland hoop ik dat alleen onze boortoren bewonende Stefan sneeuw te zien krijgt. Ach een paar vlokjes dat zou wel leuk zijn voor het plaatje natuurlijk. Dat sublimeert binnen een paar uurtjes weer weg.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

53 reacties

Gesloten voor reacties.