Klik voor grotere kaart

Hierboven de koudste nacht uit de nieuwe ECMWF-berekening waar ook het KNMI zich op baseert. 7 februari wordt een knaller! Pas als het ensemble na tienen binnen is hebben we er ook een kansverdeling bij. Feit is dat het weermodel droogkoud is tot het gaatje op 12 februari. Het GFS model dat verder kijkt laat de dooi op de 13e invallen in de LL, maar dat zegt niets. Als de tendens is “uitstel van executie” dan zien we dat vaker terugkomen. Herinner je je de Postma doctrine nog?

In een koude winter pakken alle zacht lijkende verwachtingen in werkelijkheid een stuk kouder uit, terwijl in een zachte winter alle koud lijkende verwachtingen belangrijk zachter uitpakken (meer op weer.nl).

Daar moeten we deze winter een beetje een draai aan geven want we lijken een winter met twee gezichten te krijgen. Oftewel een verlengde herfst en een verlate winter. Als we nu samen afspreken dat de meteorologische winter gewoon op 30 januari is begonnen, dan kunnen we Postma weer simpeltjes toepassen. Lijkt me een mooie om samen die twee dingen te herdefiniëren:

  1. het begrip koudegolf: met een beetje pech halen we de drie nachten met strenge vorst in De Bilt niet en zou er geen sprake zijn van een “koudegolf”. Zie KNMI. Wat mij betreft wordt die definitie: tenminste alle periodes in Nederland waarin op natuurijs geschaatst kan worden en meer algemeen elke situatie waarin het kwik gemiddeld over een week meer dan 8 graden lager ligt dan gemiddeld. Ik roep maar wat.
  2. het begrip meteorologische winter: niet langer de periode tussen 1 december en 1 maart, maar gewoon de periode tussen het eerste moment van een LL-sneeuwdek dan wel schaatsen op natuurijs tot het laatste moment van een LL-sneeuwdek dan wel schaatsen op natuurijs. Deal?

[fbphotos id=342607905773421]

Het Canadese GEM model houden we scherp in de gaten, vanwege de leuke kleurtjes van de kaarten van meteocentre.com maar ook vanwege de recordkoers voor de luchtdruk boven Nederland. Met de 1051hPa op de kaart hierboven zou een absoluut record voor Nederland gevestigd zijn. GFS haalt dat niet en komt wel in de buurt van het februarirecord (1046,9hPa). Zeker is dat die nachten waarin de “luchtballon van het hoog” knalhard is opgeblazen ook de koudste worden in de LL. Dan pak je toch centimeters ijs in 1 nacht. Vannacht trouwens ook al strenge vorst in Zuid-Limburg en Twente.

De tweede kaart toont een vreemd soort front vanuit het noorden dat geen polar low is maar een warmtefront. Vandaar de 2-1 in de titel van het bericht. GEM geeft er nu 10 februari al de brui aan. In mijn ogen volstrekt ongeloofwaardig dat vreemde front. Postma rules!

En gaat het nu nog sneeuwen in Nederland morgen en hoeveel?

GFS zegt 6cm 

Klik voor grotere kaart

Zowel het GFS model als het GEM model laten morgen een sneeuwveldje pal uit het noorden dwars over de LL trekken. Met enkele centimeters sneeuw als gevolg. Niet positief voor het schaatsen natuurlijk. Uitvinders van Nederland: waar blijven jullie nu met jullie sneeuwblazende mini-heli’s met schaatserontwijkfunctie? Kan vast goedkoper dan die subsidieslurpende (zie Telegraaf vandaag) landschapverpestende vogeldodende windmolens die verder nergens goed voor zijn. Ja, bij sommige erge dingen moet je de nuance loslaten en gewoon zeggen waar het op staat. Ik denk dat sneeuwblazende mini-heli’s zonder subsidie rendabel zijn als elke schaatser 10 euro overmaakt! Zal ik een pot aanleggen? Doen we een prijsvraag voor uitvinders en hebben we volgende winter een wereldprimeur.

[fbphotos id=342612989106246]

Maar stop de tijd: het Europese model doet helemaal niet mee met de sneeuwval. Zie de kaarten hierboven. Daarom ook nog geen KNI-weeralarm. Ik heb er ook een hard hoofd in dat het boven 1035hPa 5 centimeter gaat sneeuwen, maar dit zijn vreemde tijden. Laat die nachtbraker bij het KNMI niet in slaap vallen op zijn post en gewoon komende nacht wel of niet alarm geven. Als het ’s ochtends om 7 uur overal op de radio is, dan zal niemand verrast zijn. Voor schaatsminnend Nederland hoop ik dat alleen onze boortoren bewonende Stefan sneeuw te zien krijgt. Ach een paar vlokjes dat zou wel leuk zijn voor het plaatje natuurlijk. Dat sublimeert binnen een paar uurtjes weer weg.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

53 reacties

Gesloten voor reacties.