Hierboven de klap op de vuurpijl van de op 12 januari 2013 begonnen winter (in mijn definitie van winter als zijnde een toestand waarin sneeuw en ijs ook buiten de diepvries voorkomen in ons kikkerlandje). De nacht op zaterdag 26 januari. Idioot als je bedenkt dat de weermodellen nu al “weten” dat het de 27e afgelopen zal zijn met volgens zowel het Europese als het Amerikaanse model dooi met regen, natte sneeuw en ijzel.

ijsgroei2101_12u

Met een dergelijk extreme temperatuursverloop krijgen we bovenstaande ijspluim voor Oost-Nederland (elders in het land vergelijkbaar) en we zullen misschien stokoud moeten worden om zo iets nog eens mee te maken. Echt dat de winter echt gas geeft en er dan op het hoogtepunt de brui aan geeft. Een soort voor het zingen de kerk uit zeg maar.

We moeten vanavond absoluut naar de Alpen kijken want daarvoor lopen de modellen extreem uiteen. GFS berekent al een tijdje een soort glijbaan naar de Alpen samenhangend met de dooiaanval in de lage landen maar ik waarschuw daarbij ook steeds voor de kans op een te westelijke stroming en een te hoge sneeuwgrens. Wat je hierboven ziet op dinsdag de 29e heeft in Oostenrijk een sneeuwgrens van minimaal 1400m en in de Franse Alpen tot wel 2000m. In de reacties zag ik vandaag al tal van mensen zich een ongeluk schrikken.

Het Europese weermodel berekent na de vorstperiode ook een westelijke stroming echter nu met een gordelvan hoge druk over de Alpen waardoor die heerlijk zonnig zijn en dankzij koude nachten niet eens al te zacht. De lage Landen daarentegen vol in de vuurlinie. En misschien wel een ommekeer voor de Noorse Fjorden die momenteel op slechts 50% van de normale sneeuwhoogte zitten. Als ik naar de Alpen ging (en ik ga zaterdag) wist ik waarvoor ik duimde. Niet de bagger van de GFS maar gewoon het zonnetje van de ECMWF. Sneeuw is er genoeg!

Puur voor de leut laat ik even het einde van de nieuwe GFS zien. Een voorzichtig herstel van de winter op 6 februari. Wie weet! KNMI geeft op basis van ECMWF nog steeds 20% kans dat het helemaal niet gaat dooien! En ook die kansen zien we in de GFS-pluim. Echt een situatie van afwachten. En eerst eens even zien hoe we Siberië aan de Noordzee gaan doorkomen.

[fbphotos id=534472159920327]
Dit zijn weer de actuele uploads vanuit de Bizztravel App. Pik op Bizztravel.nl ook nog even mijn weervideo van vandaag mee!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.