Hierboven de klap op de vuurpijl van de op 12 januari 2013 begonnen winter (in mijn definitie van winter als zijnde een toestand waarin sneeuw en ijs ook buiten de diepvries voorkomen in ons kikkerlandje). De nacht op zaterdag 26 januari. Idioot als je bedenkt dat de weermodellen nu al “weten” dat het de 27e afgelopen zal zijn met volgens zowel het Europese als het Amerikaanse model dooi met regen, natte sneeuw en ijzel.

ijsgroei2101_12u

Met een dergelijk extreme temperatuursverloop krijgen we bovenstaande ijspluim voor Oost-Nederland (elders in het land vergelijkbaar) en we zullen misschien stokoud moeten worden om zo iets nog eens mee te maken. Echt dat de winter echt gas geeft en er dan op het hoogtepunt de brui aan geeft. Een soort voor het zingen de kerk uit zeg maar.

We moeten vanavond absoluut naar de Alpen kijken want daarvoor lopen de modellen extreem uiteen. GFS berekent al een tijdje een soort glijbaan naar de Alpen samenhangend met de dooiaanval in de lage landen maar ik waarschuw daarbij ook steeds voor de kans op een te westelijke stroming en een te hoge sneeuwgrens. Wat je hierboven ziet op dinsdag de 29e heeft in Oostenrijk een sneeuwgrens van minimaal 1400m en in de Franse Alpen tot wel 2000m. In de reacties zag ik vandaag al tal van mensen zich een ongeluk schrikken.

Het Europese weermodel berekent na de vorstperiode ook een westelijke stroming echter nu met een gordelvan hoge druk over de Alpen waardoor die heerlijk zonnig zijn en dankzij koude nachten niet eens al te zacht. De lage Landen daarentegen vol in de vuurlinie. En misschien wel een ommekeer voor de Noorse Fjorden die momenteel op slechts 50% van de normale sneeuwhoogte zitten. Als ik naar de Alpen ging (en ik ga zaterdag) wist ik waarvoor ik duimde. Niet de bagger van de GFS maar gewoon het zonnetje van de ECMWF. Sneeuw is er genoeg!

Puur voor de leut laat ik even het einde van de nieuwe GFS zien. Een voorzichtig herstel van de winter op 6 februari. Wie weet! KNMI geeft op basis van ECMWF nog steeds 20% kans dat het helemaal niet gaat dooien! En ook die kansen zien we in de GFS-pluim. Echt een situatie van afwachten. En eerst eens even zien hoe we Siberië aan de Noordzee gaan doorkomen.

[fbphotos id=534472159920327]
Dit zijn weer de actuele uploads vanuit de Bizztravel App. Pik op Bizztravel.nl ook nog even mijn weervideo van vandaag mee!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.