15feb1956

15 februari 1956. Doorkomst in Bolsward. Het is een van de koudste winters ooit en het was vooral een ijzige februari…

winter_1956_nederland_temperatuur

Op wintergek.nl vind je alle grafieken van alle winters sinds 1901. Wat een winter dus die 1956. Wat schrijft onze oosterbuur Stefan Ochs erover in relatie tot het actuele weer?

Der Hochwinter hat nun sein Pulver verschossen, im Januar wird es sehr wahrscheinlich keinen Kälteeinbruch mehr geben. Bleibt natürlich noch der Spätwinter im Februar. Und da darf man nicht vergessen, dass der kälteste jemals bei uns verzeichnete Monat kein Januar war, sondern ein Februar und zwar der berühmte Februar 1956 mit einer Durchschnittstemperatur (über Tag und Nacht hinweg also!) von -10,6 Grad. Aus diesem Februar stammen auch unsere absoluten Kälterekorde: In Bamberg -30,1 und in Nürnberg -30,2 Grad, beide Werte verzeichnet am 10.02.1956.

Goed dat is dus duidelijk. Het idee dat de winter voorbij zou moeten zijn, berust op drijfzand. En zijn er al kansen dan in de meteofiction? Zeker! Die kansen komen altijd weer. Net als in het leven. Geen tunnel zo donker of er is wel licht aan het einde.

pietertje2601

De nieuwe run van het Amerikaanse model heeft twee Pietertjes in de aanbieding. Vriezen vanaf 6 februari…

muziekinpluim

Het Europese model kijkt minder ver maar ziet het ook wel weer zitten. Er ontstaat langzaam weer een “baard van Sinterklaas” aan het einde van de rekentijd. Het is maar een vaag signaal maar het correspondeert mooi met de berekeningen van een Sudden Stratospheric Warming (SSW). Dat biedt altijd kans op winterse overgangen zoals Fréderic laatst haarfijn heeft uitgelegd.

pietertje

Update 10.30u: de nieuwe pluim. Beter of slechter? In elk geval 1 loepzuiver Pietertje…

chinakoud

Als je het noordelijk halfrond als een groot communicerend vat ziet, dan is er absoluut potentie voor een ijzige februarimaand of tenminste een 2012 achtige fase van 2 weken. Dat is in feite exact wat ik heb voorzien in mijn winterprognose voor de lage landen (natuurlijk had ik de idioot warme december niet voorzien – wie wel?). Want waar zit de kou nu vooral? Een betje in Amerika maar vooral in China. Daar de ergste kou in vele decennia. Kwik op veel plaatsen onder -40ºC. Zie deze video en volg het op iceagenow.info.

zeeopp2401

We hebben ook weer een verse kaart van de afwijking van de temperatuur van het zeewateroppervlak. De koude vlek onder Groenland is er nog. De koude vlek voor de kust van Portugal en noordwest Spanje is er pas een paar weken en hij lijkt te groeien. Spot je ook de twee mini koude vlekjes op de Noordzee al? Daar zit dus ook wel muziek in. Bring it on!

 

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

31 reacties

Gesloten voor reacties.