15feb1956

15 februari 1956. Doorkomst in Bolsward. Het is een van de koudste winters ooit en het was vooral een ijzige februari…

winter_1956_nederland_temperatuur

Op wintergek.nl vind je alle grafieken van alle winters sinds 1901. Wat een winter dus die 1956. Wat schrijft onze oosterbuur Stefan Ochs erover in relatie tot het actuele weer?

Der Hochwinter hat nun sein Pulver verschossen, im Januar wird es sehr wahrscheinlich keinen Kälteeinbruch mehr geben. Bleibt natürlich noch der Spätwinter im Februar. Und da darf man nicht vergessen, dass der kälteste jemals bei uns verzeichnete Monat kein Januar war, sondern ein Februar und zwar der berühmte Februar 1956 mit einer Durchschnittstemperatur (über Tag und Nacht hinweg also!) von -10,6 Grad. Aus diesem Februar stammen auch unsere absoluten Kälterekorde: In Bamberg -30,1 und in Nürnberg -30,2 Grad, beide Werte verzeichnet am 10.02.1956.

Goed dat is dus duidelijk. Het idee dat de winter voorbij zou moeten zijn, berust op drijfzand. En zijn er al kansen dan in de meteofiction? Zeker! Die kansen komen altijd weer. Net als in het leven. Geen tunnel zo donker of er is wel licht aan het einde.

pietertje2601

De nieuwe run van het Amerikaanse model heeft twee Pietertjes in de aanbieding. Vriezen vanaf 6 februari…

muziekinpluim

Het Europese model kijkt minder ver maar ziet het ook wel weer zitten. Er ontstaat langzaam weer een “baard van Sinterklaas” aan het einde van de rekentijd. Het is maar een vaag signaal maar het correspondeert mooi met de berekeningen van een Sudden Stratospheric Warming (SSW). Dat biedt altijd kans op winterse overgangen zoals Fréderic laatst haarfijn heeft uitgelegd.

pietertje

Update 10.30u: de nieuwe pluim. Beter of slechter? In elk geval 1 loepzuiver Pietertje…

chinakoud

Als je het noordelijk halfrond als een groot communicerend vat ziet, dan is er absoluut potentie voor een ijzige februarimaand of tenminste een 2012 achtige fase van 2 weken. Dat is in feite exact wat ik heb voorzien in mijn winterprognose voor de lage landen (natuurlijk had ik de idioot warme december niet voorzien – wie wel?). Want waar zit de kou nu vooral? Een betje in Amerika maar vooral in China. Daar de ergste kou in vele decennia. Kwik op veel plaatsen onder -40ºC. Zie deze video en volg het op iceagenow.info.

zeeopp2401

We hebben ook weer een verse kaart van de afwijking van de temperatuur van het zeewateroppervlak. De koude vlek onder Groenland is er nog. De koude vlek voor de kust van Portugal en noordwest Spanje is er pas een paar weken en hij lijkt te groeien. Spot je ook de twee mini koude vlekjes op de Noordzee al? Daar zit dus ook wel muziek in. Bring it on!

 

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

31 reacties

Gesloten voor reacties.