Hierboven een heel mooi plaatje uit Königsleiten in de Zillertal Arena vanochtend. We zitten in een redelijk koude fase met sneeuwbuien en opklaringen. Ook in de SkiWelt Wilder Kaiser Brixental waar ik – o schande – komend weekeinde voor het eerst van mijn leven ga skiën sneeuwde het vanochtend leuk. Maar hoe gaat het verder? Het is spannender dan ooit![dc_slider slider=”7913″ captions=”true”]

Supergrappig: we volgen nu al twee dagen de situatie rond kerst waarbij el wel of niet een koudebel boven Roemenië komt die oprukken van warmtefronten naar het oostelijk Alpengebied gaat tegenhouden. Op dag 1 zei GFS yes! En ECMWF not! Gisteren draaide de laatste bij naar de eerste. En vandaag is het omgekeerd: ECMWF zegt YES! en GFS not! En je wilt dus op 24 december geen temperaturen van +10°C op de hogere pistes, ook al blijft het onderin de dalen heus wel wat kouder. Nee WIJ WILLEN wat het ECMWF vanochtend berekent een duidelijk halt tegen de WC en de Föhn.

En het is al op de termijn van +144 uur dat die twee modellen zo ver uit elkaar liggen! Sterker nog enkel tot zaterdag +92u zijn de modellen het aardig eens. En het goede nieuws daarbij is dat niet vóór zondag echte stevige warmte de westelijke Alpen bereikt. Nog steeds zitten we daarbij te kijken naar een mogelijke sneeuwbom in de Franse alpen boven 1500m en als we pech hebben iets hoger. Précipitations possiblement abondantes, zegt het Franse weerbericht.

Verder is het echt even een situatie van pas op de plaats. Zeker ook ten aanzien van het winterweer in de LL. Desalniettemin zie ik mijn BV3 gewoon uitkomen. 😉  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

88 reacties

Gesloten voor reacties.