Hierboven een heel mooi plaatje uit Königsleiten in de Zillertal Arena vanochtend. We zitten in een redelijk koude fase met sneeuwbuien en opklaringen. Ook in de SkiWelt Wilder Kaiser Brixental waar ik – o schande – komend weekeinde voor het eerst van mijn leven ga skiën sneeuwde het vanochtend leuk. Maar hoe gaat het verder? Het is spannender dan ooit![dc_slider slider=”7913″ captions=”true”]

Supergrappig: we volgen nu al twee dagen de situatie rond kerst waarbij el wel of niet een koudebel boven Roemenië komt die oprukken van warmtefronten naar het oostelijk Alpengebied gaat tegenhouden. Op dag 1 zei GFS yes! En ECMWF not! Gisteren draaide de laatste bij naar de eerste. En vandaag is het omgekeerd: ECMWF zegt YES! en GFS not! En je wilt dus op 24 december geen temperaturen van +10°C op de hogere pistes, ook al blijft het onderin de dalen heus wel wat kouder. Nee WIJ WILLEN wat het ECMWF vanochtend berekent een duidelijk halt tegen de WC en de Föhn.

En het is al op de termijn van +144 uur dat die twee modellen zo ver uit elkaar liggen! Sterker nog enkel tot zaterdag +92u zijn de modellen het aardig eens. En het goede nieuws daarbij is dat niet vóór zondag echte stevige warmte de westelijke Alpen bereikt. Nog steeds zitten we daarbij te kijken naar een mogelijke sneeuwbom in de Franse alpen boven 1500m en als we pech hebben iets hoger. Précipitations possiblement abondantes, zegt het Franse weerbericht.

Verder is het echt even een situatie van pas op de plaats. Zeker ook ten aanzien van het winterweer in de LL. Desalniettemin zie ik mijn BV3 gewoon uitkomen. 😉  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

88 reacties

Gesloten voor reacties.