nacht op 5 februari brrr

Klik voor grotere kaart

Vooralsnog liggen we op #februari1956 koers met de weermodellen (zie ook nog de #februari1956 video), hoewel de berekeningen nog geen zeer strenge vorst ’s nachts en nog geen strenge vorst overdag uitspugen voor de LL. Maar als je bovenstaande kaart voor de nacht op 5 februari van het GEM model ziet dan komen de barre toestanden toch aardig onze kant op. Als dat paarse of witte vlekje ons landje zou bezoeken dan kunnen we de #11stedentocht ook op het IJsselmeer houden of bijvoorbeeld weer eens een Noord-Hollandse #12stedentocht organiseren zoals in 1676!

koudste dag Nederland

Klik voor grotere kaart

Hierboven vooralsnog de dag met de koudste middagtemperatuur zoals berekend door het ECMWF-model.

verse sneeuw tot 5 februari

Klik voor grotere kaart

Het GFS-model laat in de 12u run (om 0.00u komt de volgende alweer binnen) volgend weekeinde een dooiaanval mislukken wat Nederland dan een sneeuwdekje zou kunnen bezorgen. Noch GEM noch ECMWF willen daarvan weten. In de Wintersport Weerkamer hieronder kun je achter de weerkaarten-knop de belangrijkste kaarten vinden en op je gemak bekijken.

En hoe staat het vanavond met de sneeuw voor de Noordelijke Franse Alpen op 31 januari waarover ik vanochtend schreef?

Pyreneen sneeuw 31 januari

Klik voor grotere kaart

Het extra dumpje in de noordelijke Franse Alpen is minder waarschijnlijk geworden met de nieuwe berekeningen zowel in de hoofdruns als in de ensembles. Hierboven zie je hoe het GEM model de tak van het warmtefront nu tegen de Pyreneeën aanlegt. Binnen het GFS model lost het ding gewoon op. Wel spannend blijft hoeveel sneeuw er precies de komende dagen aan de westelijke zuidkant valt!

Afsluitend: mijn ervaring uit Noorwegen is dat bij zeer lage temperaturen geproduceerde kunstsneeuw zowat net zo lekker zo niet lekkerder skiet dan natuursneeuw.

En nu weer lekker roddelen over de modellen en de ensembles in de reacties! Het reactierecord hebben we al voor deze nieuwe site! Ik ben vereerd door jullie enthousiasme!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

82 reacties

Gesloten voor reacties.