nacht op 5 februari brrr

Klik voor grotere kaart

Vooralsnog liggen we op #februari1956 koers met de weermodellen (zie ook nog de #februari1956 video), hoewel de berekeningen nog geen zeer strenge vorst ’s nachts en nog geen strenge vorst overdag uitspugen voor de LL. Maar als je bovenstaande kaart voor de nacht op 5 februari van het GEM model ziet dan komen de barre toestanden toch aardig onze kant op. Als dat paarse of witte vlekje ons landje zou bezoeken dan kunnen we de #11stedentocht ook op het IJsselmeer houden of bijvoorbeeld weer eens een Noord-Hollandse #12stedentocht organiseren zoals in 1676!

koudste dag Nederland

Klik voor grotere kaart

Hierboven vooralsnog de dag met de koudste middagtemperatuur zoals berekend door het ECMWF-model.

verse sneeuw tot 5 februari

Klik voor grotere kaart

Het GFS-model laat in de 12u run (om 0.00u komt de volgende alweer binnen) volgend weekeinde een dooiaanval mislukken wat Nederland dan een sneeuwdekje zou kunnen bezorgen. Noch GEM noch ECMWF willen daarvan weten. In de Wintersport Weerkamer hieronder kun je achter de weerkaarten-knop de belangrijkste kaarten vinden en op je gemak bekijken.

En hoe staat het vanavond met de sneeuw voor de Noordelijke Franse Alpen op 31 januari waarover ik vanochtend schreef?

Pyreneen sneeuw 31 januari

Klik voor grotere kaart

Het extra dumpje in de noordelijke Franse Alpen is minder waarschijnlijk geworden met de nieuwe berekeningen zowel in de hoofdruns als in de ensembles. Hierboven zie je hoe het GEM model de tak van het warmtefront nu tegen de Pyreneeën aanlegt. Binnen het GFS model lost het ding gewoon op. Wel spannend blijft hoeveel sneeuw er precies de komende dagen aan de westelijke zuidkant valt!

Afsluitend: mijn ervaring uit Noorwegen is dat bij zeer lage temperaturen geproduceerde kunstsneeuw zowat net zo lekker zo niet lekkerder skiet dan natuursneeuw.

En nu weer lekker roddelen over de modellen en de ensembles in de reacties! Het reactierecord hebben we al voor deze nieuwe site! Ik ben vereerd door jullie enthousiasme!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

82 reacties

Gesloten voor reacties.