Het is stilte voor de storm… of in mijn geval ook stilte na de storm. Ik deed gisteravond namelijk een  dutje…. met in mijn hoofd dat het toch echt lekker weer was…. maar ik werd wakker van een huilende wind… rende naar buiten om het droogrek met gewassen kleding veilig te stellen…. maar dat werd net voor mijn ogen omver geblazen. Had het nog niet binnen of het begon te plenzen….

…. en te knallen en weerlichten. Op de satelliet zag het er zo uit als hierboven. Maar goed dat is dus uitgewoed en het is een rustige nacht met nevel geworden zoals bovenaan boven het meer van Zell am See Kaprun.

Het goede nieuws is dat er nog geen weermodel is dat het echt tijdens de Dam tot Damloop laat stormen. Het gaat pas in de avond en de nacht op maandag toeslaan. Het Europese model heeft even een scenario van het Amerikaanse gejat vanochtend en laat het vooral knalhard tegen Noord-Duitsland en Polen stormen meer dan een etmaal lang.

En daarmee heeft juist het Europese model nu sneeuw voor de Alpen in de maak op dinsdag en woensdag en donderdag!

De sneeuwgrens zien we daarbij dalen naar ruim onder de 1000m. Ga ik sneeuw zien op de Penningberg volgende week? In elk geval zullen de omliggende bergen weer prachtig wit zijn zoals ook laatst. Maar dit keer kan daar zo maar 20cm vallen! De laagste sneeuwgrens verwacht ik zo bij onze partnergebieden Die Tauplitz en Loser. En natuurlijk ook Obertauern maar daar heb je geen lage sneeuwgrens nodig.

Dit zijn de berekende minima! Lekker dan! OK laat het een koude uitbijter zijn. We moeten de komende runs er naast zetten.

Het Amerikaanse model kunnen we er al naast zetten. Daar veel minder sneeuw en kou maar een des te heftiger storm in de Lage Landen.

Windstoten met orkaankracht….

55 knopen wind langs de kust. Ook dit model gaan we in de opeenvolgende runs volgen.

Afsluitend is het te hopen dat voor de storm toeslaat de grote veenbrand in Duitsland net over de grens brand meester zal zijn. Bekijk hier het artikel en hier de foto’s van dit bijzondere fenomeen dat de stad Bremen in het duister zet.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.