Regelmatig spreek ik mensen die zweren dat weersomslagen optreden bij volle en bij nieuwe maan. Meteorologisch zijn er geen harde bewijzen voor maar aanstekelijk is hun geloof wel. Zeker als we zien dat de aanstaande volle maan van 28 november nu in het GFS model samenvalt met een zeer spectaculaire koude-uitbraak.

Met inderdaad kans op sneeuw in de LL.

En zie hier hou waanzinnig het kwik op 850hPa zou kunnen gaan dalen.

ENsemble voor Innsbruck: we zien dat de hoofdrun toch een vreemde eend in de bijt is en worden eigenlijk vrolijker van het ensemblegemiddelde omdat daar de regen in de Alpen al eerder over gaat in sneeuw. Ook blijft het gemiddelde koud terwijl de hoofdrun aan het einde van de rit weer opveert.

Les Menuires idem met nog meer berekende neerslag.

En Voss in Fjord Norway. Dat was al winters en wordt nu siberisch!

Maar ook de Alpen worden uiteindelijk Siberisch in de nieuwe berekening. En Nederland enkele ijsdagen. We gaan het allemaal zien.  

PS Zie ook de analyse van Meteoconsult


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

69 reacties

Gesloten voor reacties.