Regelmatig spreek ik mensen die zweren dat weersomslagen optreden bij volle en bij nieuwe maan. Meteorologisch zijn er geen harde bewijzen voor maar aanstekelijk is hun geloof wel. Zeker als we zien dat de aanstaande volle maan van 28 november nu in het GFS model samenvalt met een zeer spectaculaire koude-uitbraak.

Met inderdaad kans op sneeuw in de LL.

En zie hier hou waanzinnig het kwik op 850hPa zou kunnen gaan dalen.

ENsemble voor Innsbruck: we zien dat de hoofdrun toch een vreemde eend in de bijt is en worden eigenlijk vrolijker van het ensemblegemiddelde omdat daar de regen in de Alpen al eerder over gaat in sneeuw. Ook blijft het gemiddelde koud terwijl de hoofdrun aan het einde van de rit weer opveert.

Les Menuires idem met nog meer berekende neerslag.

En Voss in Fjord Norway. Dat was al winters en wordt nu siberisch!

Maar ook de Alpen worden uiteindelijk Siberisch in de nieuwe berekening. En Nederland enkele ijsdagen. We gaan het allemaal zien.  

PS Zie ook de analyse van Meteoconsult


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

69 reacties

Gesloten voor reacties.