Komende 3 dagen weer meter sneeuw in de noordelijke Rockies

Voorlopig moeten we het nog even doen met de kaarten van de overkant van de grote plas. Gelukkig van de west coast want sneeuw en kou aan de east coast staan meestal garant voor aanhoudend zacht weer bij ons. Nee, het ziet ernaar uit dat de winter van zich zal doen spreken voor de maand om is. Laten we eens een paar kaarten bekijken!

[fbphotos id=291227024244843]

Links zie je het actuele ensemble (GFS 00u) voor een punt in het Salzburger Land in Oostenrijk. De groene hoofdrun gaat er echt voor! Precies in lijn met wat ik gisteren schreef: een oceaanblokkade vormt zich uitgaande van het Groenlandhoog en ten oosten daarvan kan arctische kou gaan uitzakken. Dat zie je dan ook op de navolgende kaarten gebeuren. De neerslagkansen zijn nog heel wisselend. Er zijn runs bij die al op 25 november veel sneeuw voorspellen en ook runs die droog zijn tot het gaatje.

Dumpje van 25cm
Zelf blijf ik bij mijn gisteren gedane voorspelling van relatief droge geleidelijke afkoeling in november en dan in de eerste week van december het eerste arctische vuurwerk met een eerste dumpje van 25 cm sneeuw.

Snap je iets niet? Stel dan een vraag in de reacties. Ik of een welwillende lezer (allemaal toch?) zullen je vraag snel beantwoorden. Spoedig komen er instructievideo’s van hoe je dergelijke kaarten kunt interpreteren!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.