Het Amerikaanse weermodel heeft er zin in. Keer op keer berekeningen van koud tot het gaatje, na eerst een stormachtige weer met vette dooi en regen.

Kijk daar zou je toch voor tekenen, deze weerkaart op 1 februari keurig aan het begin van de maand. Wat sneeuwbuitjes uit het oosten komen overdrijven over de Lage Landen. Alpen bloedkoud. Balkan een bak sneeuw. Spanje en zelfs Noord-Afrika koud. Dikke blokkade met de zachte lucht op slot op de oceaan.

Nederland

Dit ensemble is om te smullen. Onze vraag of ensembles echt werken van laatst is nu wel min of meer beantwoord: ja als echt het hele ensemble een keer in een tunnel voor vette dooi kiest dan is er even gewoon geen “hoop” meer ook al verschijnt er nog een enkele keer een eigenwijs Petertje. Dan moet je verder kijken naar nieuwe rondes, nieuwe kansen. En echt als iemand nu zegt dat het nooit meer wat wordt met de winter in Nederland is hij of zij een kniesoor. De kansen staan goed nu. Al blijft het klimatologisch het meest waarschijnlijk dat Nederland een kwakkelwinter heeft. Trek je dat echt (niet meer), verhuis dan. Alle begrip. En ondersteuning zelfs…. zoek je een huis of een business hier…. ik help graag mee zoeken.

Chicago

Even een blik nog naar het nu steenkoude Amerika. Op de 23e over en sluiten in Chicago. Typisch Amerikaans: snel en zeer fel…. en dan weer voorbij. Tenzij je in Canada woont. Staan nogal wat Tesla’s langs de kant met “bevroren” accu’s nu. Maar dus een gunstig teken voor de winter bij ons. New York geen vorst is betere kansen bij ons.

Oostenrijk

In de Alpen is het koude scenario nog heftiger dan in de Lage Landen. Is een paar jaartjes terug dat ik met mijn dochter met -20ºC aan het skiën was met de krokus. Herhaling nu?

Oekraïne

In de oostelijke Oekraïne niet idioot koud maar wel aanhoudende vorst en dus bevroren bodem.

Allemaal meteofiction nog…. als een zeepbelletje dat langs dwarrelt. Meer realistisch is al de storm over een paar dagen die is berekend. Zie de weerkaarten van 24 januari. Hou dat in de gaten. Wetteronline waarschuwt al. Ondertussen loopt de nieuwe run van het Amerikaanse model binnen… altijd leuk om te kijken. Doe wel ff reactie zo.

PS De mensen die niet van politieke meningen gediend zijn kunnen vandaag doneren.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Hajo · 19 januari 2024 op 12:25

GFS06u is minder gunstig. Vanavond verder.

Aart · 19 januari 2024 op 12:27

Kleine typo in je derde zin; 1 januari moet 1 februari zijn.

  Hajo · 19 januari 2024 op 12:28

  Dank je. Verbeterd.

Hajo · 19 januari 2024 op 12:53

Ondertussen in China: https://twitter.com/Electroversenet/status/1747881554125185076

Bernd niessen · 20 januari 2024 op 11:54

Hi Hajo Ik zie dat de nao forecast duidelijk in de plus blijft de komende dagen ( 2 weken) hoe kan dan winterweer bij ons komen??

  Hajo · 20 januari 2024 op 12:00

  Dat is een cirkelredenatie! De NAO is 1 op 1 gekoppeld aan GFS. Dus als GFS eventjes niet leuk is is NAO ook niet leuk en omgekeerd.

  Hajo · 20 januari 2024 op 12:40

  Als die berekening niet verandert kan er geen winterweer bij ons komen. Alles wat uiteindelijk gebeurt is ook wel vooraf berekend. Februari is nog ver. Kan vriezen of dooien.

   Bernd niessen · 20 januari 2024 op 14:41

   Helder Thanks

Tjeerd · 20 januari 2024 op 19:55

Ha Hajo,
Moet je even gelijk geven voor wat betreft donaties.
Vond het vreemd dat je ze nodig had, maar begrijp je nu helemaal!
Ik heb trouwens al een keer gedoneerd.
(op verzoek een opmerking over een conculega weg gehaald).
Leuke reactie. Dank Tjeerd!

Gesloten voor reacties.