[fbphotos id=313741355326743]

Hierboven een leuke situatie die met de GFS12u vandaag serieuze vorm begint aan te nemen. Uitgangspunt is natuurlijk het grand beau dat in het hele Alpengebied heerst vanaf zondag. Er zijn vanaf dat moment verschillende hogedrukcellen die een soort dans opvoeren met vertrekkende gevolgen voor waar de hogedrukkernen precies gaan liggen. Lage druk en depressies spelen nauwelijks een rol. Of toch wel?

Ja, klik maar eens door bovenstaande serie heen (of doe de hele serie op wetter3.de ) en zie hoe tussen twee hogedrukcellen en langerekt (van Schotland tot halverwege Brazilië) front ineens opkrult tot een perfecte spiraalarm om ineens als puur fel koufrontje over West-Europa te zwiepen. Met ook hele leuke sneeuw in Zuid-Noorwegen waar – o toeval – ons gezin op dat moment verblijft.

Zinloos
Als het uitkomt in de Alpen: einde zonnige zachte dagen met koude nachten. Stukje Nordtstau erbij weer en daarna de overgang naar het grote onbekende. Verder dan dit kunnen we vandaag absoluut NIET vooruit kijken. Elke speculatie ook over de winter in Nederland is volstrekt zinloos (behalve dat ik mijn BV2 gewoon laat staan natuurlijk).

Hieronder nog het ensemble van de luchtdruk op het punt aan de Zuid-Noorse kust waar de depressie langs zou kunnen gaan trekken

Het mooie van de Meteociel GFS-ensembles is dat je ze voor een hele rits parameters kunt bekijken (via de derde knop van links in de wintersport weerkamer hieronder). Hierboven dus voor de luchtdruk op het punt aan de Zuid-Noorse kust waar de depressiekern volgens de 12u hoofdrum op 29 december langstrekt. Je ziet de zwarte hoofdrun naar de 995hPa kukelen en met hem vele controleruns. Laat maar komen: ik stuur de beelden vanuit Hafjell wel door!

Sneeuwkansjes Nederland
Het ECMWF model laat de kern juist midden over Nederland (zowel in de 00u als in de 12u die net uit is). Dat gaat zeker wat (natte) sneeuwkansjes opleveren die je kunt volgen in de pluimen van KNMI en Meteoconsult (ook via derde knop van links). In elk geval moeten we de totale spaghetti vanaf oud & nieuw in ogenschouw nemen en zien dat op die termijn niks bekend is.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.