[fbphotos id=313741355326743]

Hierboven een leuke situatie die met de GFS12u vandaag serieuze vorm begint aan te nemen. Uitgangspunt is natuurlijk het grand beau dat in het hele Alpengebied heerst vanaf zondag. Er zijn vanaf dat moment verschillende hogedrukcellen die een soort dans opvoeren met vertrekkende gevolgen voor waar de hogedrukkernen precies gaan liggen. Lage druk en depressies spelen nauwelijks een rol. Of toch wel?

Ja, klik maar eens door bovenstaande serie heen (of doe de hele serie op wetter3.de ) en zie hoe tussen twee hogedrukcellen en langerekt (van Schotland tot halverwege Brazilië) front ineens opkrult tot een perfecte spiraalarm om ineens als puur fel koufrontje over West-Europa te zwiepen. Met ook hele leuke sneeuw in Zuid-Noorwegen waar – o toeval – ons gezin op dat moment verblijft.

Zinloos
Als het uitkomt in de Alpen: einde zonnige zachte dagen met koude nachten. Stukje Nordtstau erbij weer en daarna de overgang naar het grote onbekende. Verder dan dit kunnen we vandaag absoluut NIET vooruit kijken. Elke speculatie ook over de winter in Nederland is volstrekt zinloos (behalve dat ik mijn BV2 gewoon laat staan natuurlijk).

Hieronder nog het ensemble van de luchtdruk op het punt aan de Zuid-Noorse kust waar de depressie langs zou kunnen gaan trekken

Het mooie van de Meteociel GFS-ensembles is dat je ze voor een hele rits parameters kunt bekijken (via de derde knop van links in de wintersport weerkamer hieronder). Hierboven dus voor de luchtdruk op het punt aan de Zuid-Noorse kust waar de depressiekern volgens de 12u hoofdrum op 29 december langstrekt. Je ziet de zwarte hoofdrun naar de 995hPa kukelen en met hem vele controleruns. Laat maar komen: ik stuur de beelden vanuit Hafjell wel door!

Sneeuwkansjes Nederland
Het ECMWF model laat de kern juist midden over Nederland (zowel in de 00u als in de 12u die net uit is). Dat gaat zeker wat (natte) sneeuwkansjes opleveren die je kunt volgen in de pluimen van KNMI en Meteoconsult (ook via derde knop van links). In elk geval moeten we de totale spaghetti vanaf oud & nieuw in ogenschouw nemen en zien dat op die termijn niks bekend is.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.