*** UPDATE: 7e boude voorspelling *** Julian Pape, de “Duitse Hajo” op Skiwettermann.de, die in de Wintersport-Arena Sauerland woont, kan zijn geluk niet op. Zag ik hier al reacties langskomen dat Sauerland groen zou zijn van een paar dagen tussen de +5°C en +10°C. NOT! Nederlanders zien sneeuw nog wel eens als natuurijs. Maar het is een heel ander goedje. Er zit geen warm water onder maar een koude bodem. Warme regen blijft er niet op liggen maar wordt geabsorbeerd en verstevigt eigenlijk de sneeuwlaag zoals een pistebully dat doet. En dan is de zon 600km noordelijk van de Alpen en 1000m lager een stuk minder fel. Het enige verschil met de foto hierboven van afgelopen weekeinde is dat de bomen nu groen zijn.

Julian is helemaal onderste boven van die foto omdat je zo’n Siberisch plaatje zelden ziet in het Sauerland. Het kan alleen als het kwik wekenlang onder nul ligt en er steeds nieuwe waterdamp op de bomen kan neerslaan. De grafiek hierboven is van de Langenberg (843m) en je ziet dat het kwik alleen op 4 februari even significant boven de 0 is gestegen. Ik vermeld er even bij dat in de extreem sneeuwrijke winter 2005-2006 toen ik in Königsleiten werkte het kwik op 1600m tussen begin december en medio april geen enkel moment boven nul kwam. Niks nada. Ik markeer die winter dan ook als het begin van de huidige Kleine Kleine IJstijd.

temp13maart

De modellen verschillen weer vandaag. Beetje net als gisterochtend. Met het Europese model meer zonaal in de stroming en een meer geleidelijk voorzichtig oprukken van de kou naar het zuiden. Kom je op iets van -10°C in het Sauerland volgende week. Het Amerikaanse model doet een heuse zweepslag met de kou tot diep in Spanje. En dan kom je op een berekening van -25°C in Sauerland precies een week verder!

ens0603Spanje

Om te zien hoe geloofwaardig de Amerikaanse berekening is kijken we naar het ensemble voor het gebergte net ten noorden van Madrid. We zien dat twee lijntjes niet helemaal meegaan in de temperatuurcollaps van daar ongeveer 10°C. Dan zouden we kunnen zeggen dat het 90% zeker is dat die kou inderdaad zo ver gaat steken en dat het Europese model het wel verkeerd moet hebben.

Voor de Nederlandse liefhebbers van laaglandwinter maakt het eigenlijk niet uit welk model gelijk heeft vanochtend. Want de geleidelijkheid is er eigenlijk alleen vanaf België zuidwaarts. De depressie die dinsdag net onder Nederland doortrekt zorgt in Nederland wel degelijk voor een snelle winterinval. Zie de pluim hierboven en ook de eensgezindheid van de lijntjes. 

De Lage Landen hebben vooralsnog niet zo’n extreme berekening. En in elk geval bij het binnentrekken van de kou geen uitzicht op hevige sneeuwval. Vooralsnog geen herhaling van maart 2005 toen er in Friesland op 2 maart 50cm sneeuw was gevallen en het in de ochtend van 4 maart -20,7°C werd in Marknesse. Nog even terug naar die tijd klik dan deze Google Search. We kunnen niet uitsluiten dat er nog verrassende uitschieters gaan komen. Sinds gisteren weet ik dat er ook minstens 1 fruitteler mijn site op de voet volgt. En dan is -5°C ook al niet niks aankomende week.

We moeten vooral NIET vergeten dat het meteorologisch een ENORM verschil maakt of zo’n koude-uitbraak begin maart gebeurt of medio maart. Er gaan hoe dan ook records sneuvelen. Vooral in Duitsland en Polen. En héél misschien ook ons record van de laatste ijsdag ooit. Kans op evenaring van 12 maart 1947 op dit moment 40% en op een verbetering hooguit 25% (waarden geüpdate op basis van Europese pluim). Hier nog een leuk artikel van het KNMI van verschillende koude-extremen in maart, met onder meer de “ijzelramp” van 2 maart 1987. Hier een link naar een artikel over de koudste maart ooit: 1845. Het gemiddelde over de hele maand was toen -2,3°C. “Ooit” is betrekkelijk omdat metingen ontbreken over een groot deel van de Kleine IJstijd van 1350 tot 1850.

solarcycle24

Interessant is dat 1845 al ruim na het Dalton-Minimum viel, een extra koude fase binnen de Kleine IJstijd, van 1790 tot 1830 met onder meer 1816 – het jaar zonder zomer. En dan moeten we bedenken dat de zon op dit moment met een exacte herhaling van het Dalton-Minimum bezig is. Kortom: doe eens ruig…. ik slinger er een BV7 in: maart 2013 gaat ondanks de huidige warmtepiek een top 10 notering scoren binnen de maart-maanden sinds 1901. Daarbij gun ik mezelf 0,5°C speelruimte dus tot 3,2°C maandgemiddeld tegen 6,2°C normaal. Dit omdat in deze statistieken het Urban Heat Island effect niet is meegerekend: in de omgeving van steden (De Bilt!) is het sowieso 1 à 2 graden warmer geworden door het warmte-eiland van de stad en dit is maar deels verdisconteerd in de meetcorrecties. 

Snel terug naar de actualiteit van het weer in de Alpen. Niels Hoeke, skileraar in de Zillertal Arena, stuurt me bovenstaand filmpje van gisteren. Met een klasje kids naar de hoogste top bij schitterende weercondities. Strak blauw en windstil in de windschaduw van de gletsjers van de Hohe Tauern. En dan…. Föhndurchbruch! De Föhnstorm breekt uit hogere luchtlagen ineens door naar het niveau waar Niels met zijn klasje staat. Meesterlijk hoe hij de situatie redt: “Snel naar beneden!”

lombarde

Vandaag weer iets geleerd: in de Franse Alpen staat momenteel niet alleen Föhn maar ook de Lombarde. Een stroming uit oost tot noordoost die in feite de omgebogen Föhn uit Oostenrijk en Oost-Zwitserland is. Iemand in de Franse Alpen die kan bevestigen dat er opmerkelijke windstoten zijn vandaag? Hier een mooi Frans artikel met alle regionale winden gelukkig in meteorologische en niet in gastronomische zin. Hier een link naar een stromingsfilm waar je de Föhn en Lombarde samen aan het werk ziet.  

isola2000_0603

Op dit moment zit het echt barre weer in de Alpes Maritimes. Hierboven Isola 2000. We zien harde wind en afwisselend natte en droge sneeuw op 2000m.

st martin de belleville 0603

Meer naar het noorden in St. Martin de Belleville, het moederdorp van Les Menuires en Val Thorens op 1450m, zien we nog geen regen. Wel van die typische sigaarvormige cumulus lenticularis (“lensvormig” of “boonvormig”) Föhnwolken. Het bijzondere van die dingen is dat ze stil staan op één plek (in de top van een lijgolf) terwijl de wind er met 100km/u doorheen raast.

ensNL0603

Zolang de strijd tussen de modellen tussen zonaal en meridionaal nog niet beslist is heeft het nauwelijks zin verder te kijken dan 13 maart. Toch wordt er alweer druk gespeculeerd over die zwarte piek in de hoofdrun voor 16 maart. Dat zou inderdaad een bak sneeuw voor delen van Nederland kunnen opleveren maar je ziet dat die piek helemaal alleen staat. Wel kunnen we met zekerheid stellen dat de drogere dagen na de koude-inval vanaf de 15e weer zullen overgaan in meer neerslagrijke dagen. Met vooralsnog goede vooruitzichten voor sneeuw in de Alpen boven 700m. Maar toch eerst ff maar eens kijken wat die nordstau vanaf maandag gaat opleveren. In elk geval sneeuw tot in “die Niederungen”. 

accu0603

Kweenie hoor. Maar ik vind hem leuk. Als het Amerikaanse model gelijk krijgt krijgen we dit. Al aankomende week. Oost-Nederland zondag richting 10cm sneeuw. Sauerland en Harz een heuse dump! Wepowder allemaal daarheen? Heel bijzonder is dat de nordstau over de hoofdkam springt en daar een depressie verder intensiveert. Daarom de grootste accumulaties in deze berekening in Graubünden en Lombardije (Livigno) en in de Dolomieten (Val Gardena).

Nu ik zie dat er nog veel meer lawinedoden te betreuren zijn maak ik van het beloofde lawinestuk een apart bericht! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

65 reacties

Gesloten voor reacties.