Veel sneeuw in Champagny

Champagny - Klik voor grotere plaat

Leuk zo’n webcam als je weet dat je vanmiddag al daar bochtjes zult trekken. Met dank aan Edelweiss Air (merk van Swiss). Daar is Paradiski. Accommodatie in Les Arcs en net tijd genoeg om het hele gebied te verkennen inclusief La Plagne en Champagny en Vanoise (dat is de webcam).

Hoe mooi het huidige moment is om die kant op te gaan zie je onder meer in deze grafiek van de algehele toenames en afnames van het sneeuwdek in de noordelijke Franse Alpen. In de Wintersport Weerkamer kun je ze dagelijks vers vinden achter de knop met de sneeuwvlok. In Oostenrijk en Zwitserland is de sneeuwsituatie net zo uniek. En dus is iedereen gezegend die de aankomende dagen richting Alpen kan vertrekken.

Vorstperiode
De GFS18u was ook wel weer interessant met vanaf 3 februari al een einde aan de vorstperiode die ook in de GFS18u op 30 januari begint. Einde in de vorm van felle kleine “sneeuwstoringen” vanaf de Noordzee. Storingen die in de LL voor regen zouden zorgen en in Duitsland en Denemarken voor sneeuwchaos.

Update GFS00u geschreven op Schiphol: de GFS00u (ensemble nog niet beschikbaar) sluit mooi aan op de GFS18u met een voortijdig “einde” van de vorstperiode in de LL maar nu dan met een grotere kans op sneeuw in de LL. Op het 850hPa spelen zich de meest wilde taferelen af met allerlei “gespleten tongen” van zeer koude arctische lucht die onze contreien komen likken. Als deze tendens doorzet hebben straks een herhaling van december 2011. Wat mij betreft liever schaatsen hoor. Graag jullie visie in de reacties…   

Wat er ook gebeurt…

Hoe het ook gaat lopen met de LL-winter: voor de Alpen zal het alleen maar goed, beter, best zijn! Meer sneeuw, meer zon… puur genieten. Finn doet vanmiddag of vanavond een update. Ik sta morgen extra vroeg op voor een lang weerbericht!

Tropopauze
Hieronder natuurlijk erg graag jullie inzichten over de modelruns en ensembles die binnenkomen als ik ergens in de buurt van de tropopauze vertoef!

Ook heel graag live berichten uit het ingesneeuwde Oostenrijk!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

52 reacties

Gesloten voor reacties.