Veel sneeuw in Champagny

Champagny - Klik voor grotere plaat

Leuk zo’n webcam als je weet dat je vanmiddag al daar bochtjes zult trekken. Met dank aan Edelweiss Air (merk van Swiss). Daar is Paradiski. Accommodatie in Les Arcs en net tijd genoeg om het hele gebied te verkennen inclusief La Plagne en Champagny en Vanoise (dat is de webcam).

Hoe mooi het huidige moment is om die kant op te gaan zie je onder meer in deze grafiek van de algehele toenames en afnames van het sneeuwdek in de noordelijke Franse Alpen. In de Wintersport Weerkamer kun je ze dagelijks vers vinden achter de knop met de sneeuwvlok. In Oostenrijk en Zwitserland is de sneeuwsituatie net zo uniek. En dus is iedereen gezegend die de aankomende dagen richting Alpen kan vertrekken.

Vorstperiode
De GFS18u was ook wel weer interessant met vanaf 3 februari al een einde aan de vorstperiode die ook in de GFS18u op 30 januari begint. Einde in de vorm van felle kleine “sneeuwstoringen” vanaf de Noordzee. Storingen die in de LL voor regen zouden zorgen en in Duitsland en Denemarken voor sneeuwchaos.

Update GFS00u geschreven op Schiphol: de GFS00u (ensemble nog niet beschikbaar) sluit mooi aan op de GFS18u met een voortijdig “einde” van de vorstperiode in de LL maar nu dan met een grotere kans op sneeuw in de LL. Op het 850hPa spelen zich de meest wilde taferelen af met allerlei “gespleten tongen” van zeer koude arctische lucht die onze contreien komen likken. Als deze tendens doorzet hebben straks een herhaling van december 2011. Wat mij betreft liever schaatsen hoor. Graag jullie visie in de reacties…   

Wat er ook gebeurt…

Hoe het ook gaat lopen met de LL-winter: voor de Alpen zal het alleen maar goed, beter, best zijn! Meer sneeuw, meer zon… puur genieten. Finn doet vanmiddag of vanavond een update. Ik sta morgen extra vroeg op voor een lang weerbericht!

Tropopauze
Hieronder natuurlijk erg graag jullie inzichten over de modelruns en ensembles die binnenkomen als ik ergens in de buurt van de tropopauze vertoef!

Ook heel graag live berichten uit het ingesneeuwde Oostenrijk!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

52 reacties

Gesloten voor reacties.