montpellier

Een weerman moet kunnen praten als brugman. Letterlijk want je moet steeds “bruggen” slaan tussen verschillende berekeningen en tussen model en werkelijkheid. Vanochtend is het dus weer groundhog day (mooiste film voor een weerliefhebber “ooit”) en moet ik gaan uitleggen waarom het geen dramatische ochtendspits is geworden en dat er ook vanmiddag en vanavond nog niets te vrezen is. Daarna wel maar dat zien we zo…

slurf

Eerst even het bruggetje met de foto bovenaan. Die is namelijk uit Montpellier. Dan grijp ik terug op het weerbericht van 19 augustus. Daarin bovenstaande kaart (+120u) en als tekst: “Dat wordt dan de veelgeprezen zomerse fase die precies zoals in de reclame “twee bijzondere dagen” zal omvatten. Zondagnamiddag en -avond dan al dit. Wat een neerslagslurf zeg! Arme Britten en ook in Zuid-Frankrijk moet je overstromingen niet uitsluiten.” Nou dat laatste is dan tenminste absoluut uitgekomen! Reinier van den Berg heeft er deze tweet bij:

 


Ik benoem ook even dat ik in deze fase weinig heb geschreven over zondvloedachtige regen in de Lage Landen. Mijn focus was steeds op de wind. Hoe staat het daarmee? Laten we in 3 modellen kijken naar het moment met de sterkste wind in de komende 48 uur. En het grappoge is: elk model berekent het voor een ander tijdstip. De Kanaalrat is dus echt een rat!

hirlamstormaug

HIRLAM zegt dat het morgenochtend vroeg het hardst waait met windkracht 7 op de Wadden. Natuurlijk nog pittiger windstoten daarop.

ecstormaug

Het Europese model laat dit morgenmiddag pas optreden.

gfsstormaug

En het Amerikaanse model morgenavond en dan in een zone langs de hele kust tot windkracht 8.

Schermafdruk 2015-08-24 10.07.35

Het is nu nog amper voorstelbaar dat het vanaf vanmiddag echt stevig gaat waaien uit het zuidwesten. We zitten nu net in de dip van de zwakste wind uit het zuidoosten. Dat is in afwachting van het front van de Kanaalrat dat in de loop van de dag regen gaat brengen uit het zuiden. In Zuid-Engeland – in het oog van de “storm” – onweert het stevig momenteel.

buienradar

Dan hebben we ruim 60 uur harde wind. Maar de regen gaat nog langer door. Herstel van de zomer? Dacht het niet. Ja zaterdag misschien weer een aardige dag. Maar ook daarvoor zijn geen garanties. Nee het wordt een fase die erg goed is voor de plantjes en als je de droge fasen benut ook voor ons mensjes heel aardig en lekker koel.

neerslagdondcerdag

Voor komende donderdagavond zien we dit in het Europese model Dat zou echt heftig zijn. Veel regen uit een front. Geen onweer dus. Ach of het echt zoveel mm’s worden wachten we maar even af. In grote lijnen zijn weersvoorspellingen altijd prima. Alleen lokaal en qua tijdstippen wil het nog wel eens totaal anders uitpakken. Zo hebben we vandaag nog een hele redelijke dag.

hardewind

We sluiten even af met Frankrijk. Daar ver in het binnenland zware windstoten vanmiddag en ook in het zuiden van België. Komt vast in het nieuws!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.