montpellier

Een weerman moet kunnen praten als brugman. Letterlijk want je moet steeds “bruggen” slaan tussen verschillende berekeningen en tussen model en werkelijkheid. Vanochtend is het dus weer groundhog day (mooiste film voor een weerliefhebber “ooit”) en moet ik gaan uitleggen waarom het geen dramatische ochtendspits is geworden en dat er ook vanmiddag en vanavond nog niets te vrezen is. Daarna wel maar dat zien we zo…

slurf

Eerst even het bruggetje met de foto bovenaan. Die is namelijk uit Montpellier. Dan grijp ik terug op het weerbericht van 19 augustus. Daarin bovenstaande kaart (+120u) en als tekst: “Dat wordt dan de veelgeprezen zomerse fase die precies zoals in de reclame “twee bijzondere dagen” zal omvatten. Zondagnamiddag en -avond dan al dit. Wat een neerslagslurf zeg! Arme Britten en ook in Zuid-Frankrijk moet je overstromingen niet uitsluiten.” Nou dat laatste is dan tenminste absoluut uitgekomen! Reinier van den Berg heeft er deze tweet bij:

 


Ik benoem ook even dat ik in deze fase weinig heb geschreven over zondvloedachtige regen in de Lage Landen. Mijn focus was steeds op de wind. Hoe staat het daarmee? Laten we in 3 modellen kijken naar het moment met de sterkste wind in de komende 48 uur. En het grappoge is: elk model berekent het voor een ander tijdstip. De Kanaalrat is dus echt een rat!

hirlamstormaug

HIRLAM zegt dat het morgenochtend vroeg het hardst waait met windkracht 7 op de Wadden. Natuurlijk nog pittiger windstoten daarop.

ecstormaug

Het Europese model laat dit morgenmiddag pas optreden.

gfsstormaug

En het Amerikaanse model morgenavond en dan in een zone langs de hele kust tot windkracht 8.

Schermafdruk 2015-08-24 10.07.35

Het is nu nog amper voorstelbaar dat het vanaf vanmiddag echt stevig gaat waaien uit het zuidwesten. We zitten nu net in de dip van de zwakste wind uit het zuidoosten. Dat is in afwachting van het front van de Kanaalrat dat in de loop van de dag regen gaat brengen uit het zuiden. In Zuid-Engeland – in het oog van de “storm” – onweert het stevig momenteel.

buienradar

Dan hebben we ruim 60 uur harde wind. Maar de regen gaat nog langer door. Herstel van de zomer? Dacht het niet. Ja zaterdag misschien weer een aardige dag. Maar ook daarvoor zijn geen garanties. Nee het wordt een fase die erg goed is voor de plantjes en als je de droge fasen benut ook voor ons mensjes heel aardig en lekker koel.

neerslagdondcerdag

Voor komende donderdagavond zien we dit in het Europese model Dat zou echt heftig zijn. Veel regen uit een front. Geen onweer dus. Ach of het echt zoveel mm’s worden wachten we maar even af. In grote lijnen zijn weersvoorspellingen altijd prima. Alleen lokaal en qua tijdstippen wil het nog wel eens totaal anders uitpakken. Zo hebben we vandaag nog een hele redelijke dag.

hardewind

We sluiten even af met Frankrijk. Daar ver in het binnenland zware windstoten vanmiddag en ook in het zuiden van België. Komt vast in het nieuws!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.