Vandaag is de eerste van twee edities van het pieperfest 2013 van het Snow Safety Center dat wordt geleid door Rolf Westerhof onder auspiciën van de Nederlandse Ski Vereniging. Ik ga er zo heen met de jongste van 4 die ik nu dus zo uit bed moet vissen. Dankzij Arjan hebben jullie toch al een te gek weerbericht en kan ik iets rustiger genieten van alle lawinepresentaties door diverse deskundigen. Tussendoor kan iedereen op het strand oefenen met de nieuwste generatie lawinepiepers.

Het Hollandse zand is dan ook ideaal om dergelijke oefeningen te doen. De apparaatjes worden in een zakje begraven en vervolgens kan iedereen starten met de “kameradenredding”. Lukt het je om 2 of 3 slachtoffers binnen enkele minuten te lokaliseren en dan door anderen te laten sonderen (ik ga straks zien of er ook gesondeerd wordt) en opgraven, dan mag je met iets meer zelfvertrouwen freeriden. Anderzijds blijft het zo dat lawinepiepers en ook de ABS Airbags soms ook een schijnzekerheid bieden waardoor freeriders juist grotere risico’s nemen dan ze zonder zouden doen.

Er kan niet genoeg aandacht zijn voor goede strategieën om überhaupt niet in een lawine te komen. Snow Safety Center is de club in Nederland die daarin onderwijst. Nog voor de winter zal ik een e-paper uitbrengen met mijn persoonlijke tips op een rij. Kun je vandaag spontaan komen, kom dan ook naar de strandtent Aloha bij de noorderpier van Wijk aan Zee. Anders heb je op zondag 26 oktober een tweede mogelijkheid in Bilthoven. Ook daar zal ik aanwezig zijn, dus zowel vandaag als die dag is een leuk moment om elkaar te zien.

In verband met de kleine weet ik niet hoe lang ik vandaag blijf. Ik ben er in elk geval tot een uur of 12. Op Facebook zal ik wat plaatjes uploaden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.