weerman hajo in zwembroek

Hier is ie dan: de foto van mijzelf in zwembroek óp de Vlusch naast ons huis (niet het huis op de achtergrond) in Krommenie. Daarmee scoor ik met gemak de 2-2 tegen de weergoden. BV4 (de vierde boude voorspelling van het seizoen) deed ik op 20 januari (lees maar na): toen beloofde ik iedereen dat ik voor 14 februari op het ijs naast ons huis zou staan – wat mijn beste inschatting was als meteoroloog op basis van de gegevens en mijn intuïtie op dat moment – dan wel als ik ernaast zou zitten met zwembroek in de plomp (ongeveer 1 meter diep en dan begint de smurrie). Als bonus maakte ik daar op verzoek later van: in zwembroek óp het ijs. Mijn vrouw zit op haar werk en andere blondines hebben zich niet gemeld, dus moeten jullie het hiermee doen.

Voor de nieuwkomers hier: hoe werkt dat nu met die boude voorspellingen?

De boude voorspelling is een soort handelsmerk van de wintersportweerman. In feite heb ik er al 5 jaar succes mee, maar pas dit seizoen op mijn eigen site heb ik er een soort systeempje bij verzonnen.

De uitgangspunten zijn:

  1. Het weer is een non-lineair chaotisch systeem dat niet verder dan 3-5 dagen vooruit te berekenen is;
  2. De basistaak van een weerman is ook niet weervoorspellen maar weervertellen;
  3. Op basis van ensembles en een groot geheugen van weerkaarten uit verschillende modellen en een goede intuïtie kun je soms gokjes wagen voor de langere termijn;
  4. Mensen willen het toch weten wat het over 10 dagen of over 14 dagen wordt of volgende maand;
  5. Een weerman kan dan zijn of haar nek uitsteken en iets roepen;
  6. Zonder de pretentie beter te kunnen scoren dan jij of dan de weergorilla (vgl. beursgorilla);
  7. En door de score bij te houden is transparant te zien wat de boude voorspellingen waard zijn;
  8. Als je als weerman in een hele goede flow zit kun je misschien een keer een zuivere hattrick scoren;
  9. Verder is het doel het seizoen winnend af te sluiten;
  10. Meer dan 6 of 7 boude voorspellingen per seizoen zal ik niet doen.

Je kunt alles terug zien doordat de boude voorspellingen op het moment dat ze gedaan zijn in de categorie boude voorspelling worden geplaatst. En alle berichten die erop inhaken worden getagged met BV1, BV2, BV3 en BV4 etc..

Mijn mooiste resultaat is geweest in februari 2007 toen ik een keer de aankomst van een mega-koufront in de Alpen 17 dagen vooruit (toevallig) goed voorspelde. Dat was nog spectaculair ook omdat het daarvoor zeer warm en sneeuwarm was – bij aankomst in Oostenrijk was zowat alles groen – en het op de maandagochtend weer diep, diep, diep winters was. We hadden mensen vooraf met een nieuwsbrief gewaarschuwd en toch geloofden mensen me zondagavond nog niet toen het front op meteox.nl al met gezwinde spoed in aantocht was.

Dit seizoen staat de score nu 2-2: ik opende met 1-0 toen ik op 14 november voor de eerste decade van december veel sneeuw in de Alpen voorspelde; vervolgens schoot ik mis toen ik op 15 december riep dat het vanaf 9 januari schaatsweer zou worden – er kwam een koudegolfje naar Duitsland maar verder was het een misser; vervolgens beloofde ik op 3 januari (de dag dat ik BV2 opgaf) voor 20 januari tenminste 1 ijsdag – en die ketste af op de paal met op 16 januari wel een dag met het dauwpunt de hele dag onder nul; en nu dus een echte voltreffer met mijn al op 20 januari voorspelde schaatsperiode begin februari.

Daar ga ik even van genieten voor ik de BV5 uitbreng!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

71 reacties

Gesloten voor reacties.