In de Telegraaf: Blijven de skipistes groen

Het obligate “Pistes nog groen” artikel is weer verschenen! Op 23 november. Terwijl er in de 14 dagen voor kerst met gemak een meter sneeuw kan vallen. Gelukkig belde Jelmer Geerds mij ook even gisteren en kon ik ook mijn verhaal doen. Dat komt dan altijd verhaspeld terug in de krant. Wat niet klopt is dat er de komende 10 dagen geen sneeuw komt. Komende maandag gaat het heel licht sneeuwen in de Alpen. Wat ook niet klopt is dat het met kunstsneeuw altijd zo  maar lukt. Als het te warm is zoals momenteel dan schiet dat ook niet echt op. Wat wel klopt is dat het de aankomende week krankzinnig gaat sneeuwen in Noorwegen.

Kansen sneeuw gestegen
En het mooiste nieuws is natuurlijk dat de kansen op veel sneeuw in de Alpen begin december sterk zijn gestegen. Daarover zo direct meer!

Hieronder het hele Telegraaf-artikel:

SNEEUWKANONNEN IN STELLING GEBRACHT IN ALPEN

Skipistes nog helemaal groen

door Jelmer Geerds en Chris Ververs
AMSTERDAM, woensdag

Wintersportliefhebbers volgen gespannen de weerprognoses voor de Alpen, waar al maanden vrijwel geen vlokje sneeuw is gevallen. Amper een maand voor de kerstvakantie, traditioneel de drukste periode van het wintersportseizoen, zijn vrijwel alle skipistes beneden de 3000 meter in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk nog volledig sneeuwloos.

„En daarin lijkt voorlopig geen verandering te komen”, stelt Telegraafweerman Frans Schrader. „De komende tien dagen is de kans op sneeuw in de Alpen zeer klein, pas daarna zouden storingen en dalende temperaturen mogelijk een beetje sneeuw kunnen opleveren.” Aanleiding voor het gebrek aan sneeuw is een al weken aanhoudend hogedrukgebied boven de Alpen, waardoor neerslag uitblijft en de temperatuur tamelijk hoog is voor de tijd van het jaar.

Onder nul
„Toch hoeven wintersporters die met kerst naar de Alpen gaan zich nog geen zorgen te maken. Dankzij de sneeuwkanonnen kan binnen een week een prima piste worden geprepareerd, mits de temperatuur maar een paar graden onder nul is”, meent sneeuwexpert Hajo Smit, die de website wintersportweerman.nl beheert.

De opening van het wintersportseizoen in de populaire skioorden Sölden (Oostenrijk) en Val Thorens (Frankrijk) werd afgelopen weekend uitgesteld wegens een schrijnend gebrek aan sneeuw. Het wintersportdorp Ischgl (Oostenrijk) heeft al een miljoen euro gespendeerd aan kunstsneeuw uit sneeuwkanonnen om de spectaculaire seizoensopening niet te hoeven annuleren. Ook elders worden sneeuwkanonnen ingezet om massale annuleringen te vermijden. Reisbureaus in Nederland constateren een afname van het aantal reserveringen. Volgens de GfK Travelscan ligt het aantal wintersportreserveringen tot dusverre zeker vijf procent lager dan normaal.

Wie op korte termijn op wintersport wil, kan naast de bekende gletsjergebieden ook uitwijken naar Noorwegen of Canada. Daar ligt komend weekend een dik pak natuursneeuw.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.