In de Telegraaf: Blijven de skipistes groen

Het obligate “Pistes nog groen” artikel is weer verschenen! Op 23 november. Terwijl er in de 14 dagen voor kerst met gemak een meter sneeuw kan vallen. Gelukkig belde Jelmer Geerds mij ook even gisteren en kon ik ook mijn verhaal doen. Dat komt dan altijd verhaspeld terug in de krant. Wat niet klopt is dat er de komende 10 dagen geen sneeuw komt. Komende maandag gaat het heel licht sneeuwen in de Alpen. Wat ook niet klopt is dat het met kunstsneeuw altijd zo  maar lukt. Als het te warm is zoals momenteel dan schiet dat ook niet echt op. Wat wel klopt is dat het de aankomende week krankzinnig gaat sneeuwen in Noorwegen.

Kansen sneeuw gestegen
En het mooiste nieuws is natuurlijk dat de kansen op veel sneeuw in de Alpen begin december sterk zijn gestegen. Daarover zo direct meer!

Hieronder het hele Telegraaf-artikel:

SNEEUWKANONNEN IN STELLING GEBRACHT IN ALPEN

Skipistes nog helemaal groen

door Jelmer Geerds en Chris Ververs
AMSTERDAM, woensdag

Wintersportliefhebbers volgen gespannen de weerprognoses voor de Alpen, waar al maanden vrijwel geen vlokje sneeuw is gevallen. Amper een maand voor de kerstvakantie, traditioneel de drukste periode van het wintersportseizoen, zijn vrijwel alle skipistes beneden de 3000 meter in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk nog volledig sneeuwloos.

„En daarin lijkt voorlopig geen verandering te komen”, stelt Telegraafweerman Frans Schrader. „De komende tien dagen is de kans op sneeuw in de Alpen zeer klein, pas daarna zouden storingen en dalende temperaturen mogelijk een beetje sneeuw kunnen opleveren.” Aanleiding voor het gebrek aan sneeuw is een al weken aanhoudend hogedrukgebied boven de Alpen, waardoor neerslag uitblijft en de temperatuur tamelijk hoog is voor de tijd van het jaar.

Onder nul
„Toch hoeven wintersporters die met kerst naar de Alpen gaan zich nog geen zorgen te maken. Dankzij de sneeuwkanonnen kan binnen een week een prima piste worden geprepareerd, mits de temperatuur maar een paar graden onder nul is”, meent sneeuwexpert Hajo Smit, die de website wintersportweerman.nl beheert.

De opening van het wintersportseizoen in de populaire skioorden Sölden (Oostenrijk) en Val Thorens (Frankrijk) werd afgelopen weekend uitgesteld wegens een schrijnend gebrek aan sneeuw. Het wintersportdorp Ischgl (Oostenrijk) heeft al een miljoen euro gespendeerd aan kunstsneeuw uit sneeuwkanonnen om de spectaculaire seizoensopening niet te hoeven annuleren. Ook elders worden sneeuwkanonnen ingezet om massale annuleringen te vermijden. Reisbureaus in Nederland constateren een afname van het aantal reserveringen. Volgens de GfK Travelscan ligt het aantal wintersportreserveringen tot dusverre zeker vijf procent lager dan normaal.

Wie op korte termijn op wintersport wil, kan naast de bekende gletsjergebieden ook uitwijken naar Noorwegen of Canada. Daar ligt komend weekend een dik pak natuursneeuw.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.