woensd pslv_15120200_15112900

Hogedruk centrum boven de Alpen

We kunnen er niet omheen. Na een periode met rijkelijke sneeuwval voor de noordelijke Alpenboog krijgen we nu een periode met zachter herfstweer, bijna voorjaar voor de Alpen. Voor de Lage Landen betekend dat veel regen en wind maar ook wel droge perioden de komende week. Voor de Alpen betekend dit scenario dat het onbewolkt wordt en relatief zacht. Sommige lagere gebieden die dit weekend open zijn gegaan zullen wellicht de deur weer even sluiten. Het eerste slachtoffer is bijvoorbeeld Wintersportarena Sauerland. Het heeft geen nut om al het personeel op te trommelen zodra er een golf met zacht weer en voornamelijk regen over je heen komt. De Ruhrquelle was even open maar zal de komende tijd toch gesloten blijven voor wintersportactiviteiten.

woensdag t850_15120200_15112900

Temperatuur op 1600 meter hoogte

Het hogedruk gebied, ik geloof dat ze door het Duitse weerbureau Xena genoemd gaat worden, komt dus recht boven de Alpen te liggen de komende week. Alle neerslag wordt aan de noordkant weg getransporteerd. De temperatuur gaat op het 850 HPA vlak (rond de 1600 meter) naar waarden tussen 4 en 6 graden overdag. In de nacht duikt het wel veelal onder nul. Maar slechts een paar graden.

dauw woe_15120200_15112900

Dauwpunt op woensdag 2 december

Wat belangrijk is, is dat het dauwpunt laag is. Dat betekent dat er in de hogere gebieden gewoon kunstsneeuw gespoten kan worden. Met name ‘s-nachts zullen de sneeuwkanonnen overuren maken. Ik heb me dit weekend laten vertellen dat de beste temperatuur om sneeuw te spuiten tussen de -4 en min -10 graden ligt. Kouder heeft niet heel vel zin omdat de kristallen dan zeer fijn worden en alles veel makkelijker kan verwaaien. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we nu alsnog de vlag uit mogen hangen en dansend en jubelend de weerman horen zeggen dat het allemaal niet zo erg is. Het feit blijft wel dat het zachter wordt, echter niet zo zacht als de voorgaande periode.

sinterklaas

neerslag moment 4 december

Het volgende neerslagmoment staat gepland voor aanstaande vrijdag.  Maar dat is toch wel een dingetje. Meer dan een laagje poedersuiker boven de 1400 meter zal het hoogstwaarschijnlijk niet worden. Daarbij berekend de  EC  de neerslag precies 24 uur later omdat het de hogedruk boven de Alpen wat langer laat hangen. Timing is hier dus het keyword.

t850_sinterklaas

sneeuwgrens rond 1300 meter

Ook hier kijken we weer even naar het 850 HPA vlak. Die ligt op 1600 meter. Het dauwpunt is nu niet van toepassing omdat het hier vochtige luchtmassa’s betreft. Met een nul graden niveau op 1600 meter kan de sneeuwgrens rond de 1400 meter komen zodra het lekker doorsneeuwt. Maar daar zit hem nu de kneep.

sinterklaas druk pslv_15120406_15112900

Hoge druk tijdens neerslagmoment

Op het sneeuwmoment aanstaande vrijdag is de luchtdruk ook bijzonder hoog. 1030 HPA is te hoog om het lekker door te laten sneeuwen. De hoge druk onderdruk de neerslagintensiteit. Maar we hebben echter wel te maken met een bepaalde mate van stuwing. Dus de stuwingslagen kunnen er wel baat bij hebben maar daar liggen de dalen en diverse pistes veelal wel onder de 1500 meter. Afwachten dus.

graphe3_1000___10.283018867924532_47.16599190283401_

Prikpunt Montafon

Check check – dubbel check. De hoofdrun zit hoog in het ensemble (prikpunt Montafon) tot en met vrijdag. Daarna gaat de hoofdrun terug naar gemiddelde waarde van alle leden met een vrij laag neerslagsignaal. Dus dit scenario staat dus als een huis.

De ECMWF en de GFS gaan echter wel hand in hand de komende week in. Na Sinterklaas zijn er slecht nuance verschillen die we de komende week hier zeker gaan bekijken. Ik doe er vooralsnog geen uitspraak over.

CU6O3HnW4AAwdJo

Lastig aardbeien plukken

Toch neem ik jullie nog even mee naar de andere kant van de grote plas. In de staat Oklahoma heeft een heuse ijsstorm gewoed. Krankzinnig koude lucht is ten oosten van de Rocky Mountains naar het zuiden gezakt en zeer vochtige warme lucht vanuit de Golf van Mexico is naar het noorden geblazen. Deze luchtsoorten kwamen in botsing boven het Amerikaanse continent. Tornado’s in Alabama maar een ijsstorm in Oklahoma. Juist aan de achterkant van het front waar de koudere lucht zat. In Colorado daardoor sneeuw. Het geeft wel mooie plaatjes maar ook dit keer wil ik niet ruilen met die Amerikanen.

CU6x6F-UEAEGT5_

Maple leaf ijsje

CU60ebZUYAEONOf

Ik zeg: strakke vlag!

Vanuit een inmiddels koud en half bewolkt Obertauern: Grussgott en een fijne zondag.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

80 reacties

Gesloten voor reacties.