Of het gaat gebeuren is altijd nog afwachten, maar de signalen voor een koude fase met mogelijk ook ijsdagen na Sinterklaas, die ik hier voor het eerst meldde op 24 november zijn gebleven en worden met de laatste paar runs ook steeds sneeuwrijker. Toch een bijzondere weerkaart alweer voor 17 december! Deze sneeuw zou gaan vallen vanaf 14 december.

En nog niet eens zo zuinig! 20 tot 40 cm op de Veluwe. Nogmaals: pure meteofiction… maar je kunt niet niet aan een roze olifant ehhh weerkaart denken.

Zeker ook ijsdagen in deze berekeningen en dan vooral voor de oostelijke helft van ons koude kikkerlandje. Het westen houdt last van een nog warme Noordzee.

En dan vooral omdat de laatste berekeningen helemaal geen Scandihoog meer hebben. We zien een Groenland-blokkade met een polaire uitbraak naar de Lage Landen en dan gaat die kou als een dikke erwtensoep over het continent blijven hangen.

Wordt jij wijs uit deze cliffhanger kaart? Hij hoort bij die donkerblauwe temperatuurkaart hierboven. Goed koud dus…. zonder Russische beer.

Pluim van het GFS model erbij. De koude sneeuwrijke avondrun. Sneeuwkansen gaan al tot 32%. En ja vanaf 10 december toch echt een dik cluster dat voor vriezen kiest met overdag een enkel graadje dooi.

Idem in het Europese model maar dan al wat eerder. Vanaf 7 december goed koud. heb bewust Twente uitgekozen omdat nogmaals: het westen zo maar 5 graden warmer zou kunnen blijven.

En ook in het Europese model is het Scandihoog verruild voor fors koude erwtensoep. Vuil weer noemde wijlen Piet Paulusma dat en het was zijn manier om altijd goed te zitten met een winterprognose voor de Lage Landen. laten wij dan ook zo maar afsluiten: vuil weer op komst!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Patrick · 1 december 2022 op 20:48

Lijkt me ook gunstiger voor de alpenlanden toch?

Jesse · 2 december 2022 op 09:32

Wat een ‘baas’ 24 november al dit voorspellen dat dit een mogelijk scenario zou zijn. zag het nu (week later pas) ook op andere websites.

TJ · 2 december 2022 op 09:54

Hajo. Dank. Fijn zo’n soort schoencadeautje. Hopend op een echte winter! Schaatsen om mijn overuren op te maken lijkt me ideaal! Kerst lekker in een verborgen sneeuwpareltje in Frankrijk vieren, hopelijk met de uitkomsten uit jouw meteofictie bericht.

Paul A Club1989 · 2 december 2022 op 12:38

jeetje wat spannend. En het staat al even in de kaarten met wat flipflop runs, maar als de runs van morgenochtend ook zo zijn….dan ga ik er in geloven. Altijd in het achterhoofd houdende dat het in 1 klap de andere kant op kan. We duimen door!!!

carl · 2 december 2022 op 13:37

paar dagen geleden stond er winterse kaarten op, dan weer even alles weg. Wel kouder maar weinig of geen sneeuw en nu terug. In het verleden nog een paar keer voor gehad, zolang het witte goud er niet ligt ga ik niet meer geloven dat het komt. Want telkens veranderen de kaarten last minute. We will see 🙂

Ieke S · 3 december 2022 op 13:13

Gisteren hier in Thüringen Becken 15 cm sneeuw gevallen

Jelle · 6 december 2022 op 09:21

Net de nieuwe pluim gezien. Je voorspellingen kunnen weereens mooi uitkomen!

Gesloten voor reacties.