Hierboven zie je hoe dapper de sneeuwkanonnen van Haute Nendaz in de Quatre Vallées proberen iets klaar te maken tegen de aanhoudend zachte en zonnige fase in de Alpen (download full size). Hemelsbreed op een steenworp (25km) zijn de pistes van Zinal in het Val d’Anniviers trouwens al open! Vanochtend kan de vlag weer uit. De weermodellen draaien bij in de richting van mijn tweede boude voorspelling: nog voor het einde van de maand sneeuw in de Alpen en een duidelijke afkoeling in Europa. 

Hier zie je het verschil in sneeuwdek in de Pyreneeën en de Alpen tussen vanochtend en volgende week zelfde tijd. 

Hier het ensemble voor de Wintersport-Arena Sauerland. Dat zijn al weer enkele ijsdagen (kunstsneeuwdagen) aan het einde van de serie en zelfs voor Oost-Nederland produceert het GFS model nu al een ijsdag (temperatuur ook overdag niet boven nul). Hoe betrouwbaar is dat?

We zitten nog in de flipflopfase waarin de weermodellen zo maar ook weer een Föhn kunnen uitrekenen als de depressies ten westen van de Alpen blijven hangen. De splitsing tussen de  scenario’s is op 26 novemer. In het ensemble voor Innsbruck en zijn 9 skigebieden zie je heel mooi dat de groene hoofdrun nu precies in het midden ligt tussen scenario A) aanhoudende Föhn, scenario B) mooie afkoeling en neerslag en scenario C) spectaculaire afkoeling en mooie neerslag. Ik denk dat we over 2 dagen zekerheid hebben! 

Leuk om even te zien dat de voor week 44 (29 okt – 4 nov) de data van de sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond al binnen zijn. Hierboven een plot van de data voor die week sinds het begin van de satellietwaarnemingen. Als je er een lijn doortrekt zie je een stijging van 25%! En ook zie je dat 2012 de op 1 na hoogste waarde had. Een goede opmaat voor de winter, maar die moet nu echt ook Europa gaan opzoeken!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

61 reacties

Gesloten voor reacties.