Hierboven zie je hoe dapper de sneeuwkanonnen van Haute Nendaz in de Quatre Vallées proberen iets klaar te maken tegen de aanhoudend zachte en zonnige fase in de Alpen (download full size). Hemelsbreed op een steenworp (25km) zijn de pistes van Zinal in het Val d’Anniviers trouwens al open! Vanochtend kan de vlag weer uit. De weermodellen draaien bij in de richting van mijn tweede boude voorspelling: nog voor het einde van de maand sneeuw in de Alpen en een duidelijke afkoeling in Europa. 

Hier zie je het verschil in sneeuwdek in de Pyreneeën en de Alpen tussen vanochtend en volgende week zelfde tijd. 

Hier het ensemble voor de Wintersport-Arena Sauerland. Dat zijn al weer enkele ijsdagen (kunstsneeuwdagen) aan het einde van de serie en zelfs voor Oost-Nederland produceert het GFS model nu al een ijsdag (temperatuur ook overdag niet boven nul). Hoe betrouwbaar is dat?

We zitten nog in de flipflopfase waarin de weermodellen zo maar ook weer een Föhn kunnen uitrekenen als de depressies ten westen van de Alpen blijven hangen. De splitsing tussen de  scenario’s is op 26 novemer. In het ensemble voor Innsbruck en zijn 9 skigebieden zie je heel mooi dat de groene hoofdrun nu precies in het midden ligt tussen scenario A) aanhoudende Föhn, scenario B) mooie afkoeling en neerslag en scenario C) spectaculaire afkoeling en mooie neerslag. Ik denk dat we over 2 dagen zekerheid hebben! 

Leuk om even te zien dat de voor week 44 (29 okt – 4 nov) de data van de sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond al binnen zijn. Hierboven een plot van de data voor die week sinds het begin van de satellietwaarnemingen. Als je er een lijn doortrekt zie je een stijging van 25%! En ook zie je dat 2012 de op 1 na hoogste waarde had. Een goede opmaat voor de winter, maar die moet nu echt ook Europa gaan opzoeken!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

61 reacties

Gesloten voor reacties.