Vanochtend de dagelijkse koude douche verruild voor sneeuwschuiven en -scheppen. Het hebben van een eigen sneeuwfrees is een jongensdroom voor me maar de sneeuwworkout bevalt ook errug goed. Gisteren met goed voornemen ook mijn contract in de lokale sportschool afgesloten. Dus laat de weergoden maar losgaan de komende jaren. Ik groei met de sneeuwval mee… net als met mijn dochter die zich met 9 jaar nog graag door me laat dragen en die ik jaren terug beloofd heb haar te dragen tot ze 18 is.

https://www.youtube.com/watch?v=kEvE_04x-xI

Ik ben liefhebber van werkelijk alle muziekstijlen behalve de allerheftigste death metal. Binnen de trance vind ik Delerium nog steeds een van de lekkerste songs ooit. En dat lied is wat mij betreft toepasselijk momenteel. We beleven een compleet sneeuwdelirium de komende dagen en misschien wel weken? Ik zou wat graag met dit liedje aan in een bluetooth helm door de poeder stuiven ware het niet dat het lawinegevaar zo hoog is dat ik vanmiddag maar ga zwemmen met de kids. Jorne gaat natuurlijk wel skiën vandaag. Zo ff z’n seizoenpas scoren. Vermoedelijk is er voortaan jaarlijks zo’n plek voor assistent-weerman…. dus stuur je CV alvast maar in.

Kijk…. want als het na het weekeinde even gedaan is dient zich de volgende sneeuwval al weer aan. Het is nu inderdaad het type koude depressie geworden dat Jorne als eerste scherp op zijn netvlies kreeg. De Alpen doen het er leuk bij…. en hetis ook een recept voor meters sneeuw in de Apennijnen en op de Balkan. En we duimen voor de Franse Alpen en hopen op een Genua laag voor de zuidkant. Maar je krijgt ook het gevoel van een Postma doctrine voor de Oostenrijkse noordkant: als het zo doorgaat gaan we naar een 1999 Galtür situatie maar dan alleen in Oostenrijk…. terwijl het destijds langs de hele noordkant bulkte van de sneeuw. En Galtür was natuurlijk einde seizoen…. dit is nog maar het begin…

Het Amerikaanse model knalt door voor Oostenrjk naar nog eeens 3 meter sneeuw erbij op de gletsjers en hoge pistes van de Arlberg via de Tauern naar Stiermarken. Dit model heeft iets met de Hochkönig. daar altijd de hoogste berekening. Oh nee… als je goed kijkt nu eerder iets oostelijk daarvan. Obertauern gaat zeker omkomen in de sneeuw. Onze lokale ambassadeur Bram Schoof mag dagelijks op Facebook haha.

En natuurlijk blijft het voor het hele stroomgebied van de kort geleden nog uitgedroogde rivieren een waterballet. Hier gaan ook overstromingen van komen, ware het niet dat gelukkig nog aardig wat kuubs als sneeuw op de bergen blijven liggen.

Wie herinnert zich nog dat ik op 27 december schreef: Hogedrukgebied Hugo bepaalt hele tweede vakantieweek in Alpen. Kijk maar eens terug daar. Alle neerslag zou naar Turkije gaan. En dat gebeurt in zekere zin nog steeds. Dat is echt krankzinnig wat we daar zien. Delirium! De weergoden zijn dit keer geen dronken kapteins op moeilijk wendbare olietankers maar sjamanen die compleet aan het trippen zijn op weet ik wat voor paddenstoelen. Hoort wel een beetje bij het Middellandse Zeeklimaat natuurlijk: alle neerslag in de winter. Maar het is vooral sneeuw daar ook…

Hier op 850m rond Uludag op een steenworp van Istanboel het ensemble…. heel veel sneeuw dus en die berg reikt tot 2543m. Let op de GFS para die vanaf 10 januari zeer hoog loopt. En let op de baard van het ensemble naar de koude kant. Eens kijken of we voor de Lage Landen ook zo’n baard zien…

Nou … over delirium gesproken… hoofdrun voor de Lage Landen totaal zachte uitbijter. Kan in de prullenbak dus. En niet echt een baard. Juist niet. Dus lage kansen op winterweer. Maar wel die controlerun die op een schaatsperiode afstevent.

Nee ook het Europees model geeft aan: vergeet even de laaglandwinter. We gaan hooguit iets onder het gemiddelde voor januari duiken met een nachtvorstje op z’n tijd. Dan nog maaar wat inzoomen op de kansen voor de Franse Alpen en Italië…

Tja het is toch kwaad kerseneten met een run als deze…. We zien een beetje sneeuw komen in de Franse Alpen rond de 8e en de 9e. En dan is er aan het einde nog wat mogelijk. De zuidkant is droger in de huidige berekening. De middernachtrun was ook al een ongeloofwaardige zachte uitbijter. Eens kijken waar de para mee is gekomen.

Daar toch wel erg mooie meteofiction. Al een flirt met een vorstperiode in de Lage Landen rond 11 januari en dan een front dat recht op de Franse Alpen klapt op 15 januari.

En een herhaling rond 18 januari. Helaas weinig potentie voor de zuidkant. Als dat zo doorgaat rij ik spoedig een keer naar Val Gardena om het contrast in beeld te brengen en om misschien een sneeuwdansje te doen daar voor de Italiëgangers….

En de opvolger van het huidige GFES eindigt met deze cliffhanger. Winterinval met brug naar Siberische kou. Hoop doet leven….

Categorieën: Dumps

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

83 reacties

Gesloten voor reacties.