Ensemble wintersport Franse Alpen 27-12

Klik voor grotere grafiek

Het is echt spectaculair te noemen wat er nu alweer op de Alpen afkomt. Hierboven het ensemble voor een punt in de Noordelijke Franse Alpen. Op 29 november een minisneeuwpiekje dat we al heel lang in de peiling hebben als koufrontje van de depressie die mij in Noorwegen (ferry arriveert over 2,5 uur in Oslo) ook leuke sneeuw gaat brengen. Maar daarna… wat is dat? 4 dagen dikke neerslag vanaf 30 december. Te beginnen met een lage sneeuwgrens, dan oplopend en volgens deze berekening weer dippend op 2 januari. Met als je zelf op het prikbord prikt zo te zien ook kans op sneeuw aan de zuidkant op 2 januari door een klein zuidkantlaagje.

De temperatuur in deze berekening is onzekerder dan de neerslag. Er zitten sterke gradiënten en draaiingen in het systeem zodat er echt nog wat te duimen valt. We hebben vorige week al gezien hoe een gevreesd warmtefront met regen tot boven 1500m uitpakte als een sneeuwfront met sneeuw boven 1000m. We moeten het allemaal even afwachten en ik elk geval nu al uitzien naar de fraaie webcambeelden van komende vrijdag als het zeker tot in de laagste dalen sneeuwt.

Hieronder nog de uploads via de Sneeuwhoogte App over de kerstdagen…

[fbphotos id=317021461665399]

Dank voor deze inzendingen die allemaal goed aan de App richtlijnen voldoen!

En de BV2? Ik twijfel niet meer dat de WC ergens medio januari gaat omslaan in een eerste echte arctische uitbraak. Op 9 januari haalbaar gaat worden is nu wat twijfelachtig. Maar nog geen reden ervan af te stappen.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

39 reacties

Gesloten voor reacties.