Ensemble wintersport Franse Alpen 27-12

Klik voor grotere grafiek

Het is echt spectaculair te noemen wat er nu alweer op de Alpen afkomt. Hierboven het ensemble voor een punt in de Noordelijke Franse Alpen. Op 29 november een minisneeuwpiekje dat we al heel lang in de peiling hebben als koufrontje van de depressie die mij in Noorwegen (ferry arriveert over 2,5 uur in Oslo) ook leuke sneeuw gaat brengen. Maar daarna… wat is dat? 4 dagen dikke neerslag vanaf 30 december. Te beginnen met een lage sneeuwgrens, dan oplopend en volgens deze berekening weer dippend op 2 januari. Met als je zelf op het prikbord prikt zo te zien ook kans op sneeuw aan de zuidkant op 2 januari door een klein zuidkantlaagje.

De temperatuur in deze berekening is onzekerder dan de neerslag. Er zitten sterke gradiënten en draaiingen in het systeem zodat er echt nog wat te duimen valt. We hebben vorige week al gezien hoe een gevreesd warmtefront met regen tot boven 1500m uitpakte als een sneeuwfront met sneeuw boven 1000m. We moeten het allemaal even afwachten en ik elk geval nu al uitzien naar de fraaie webcambeelden van komende vrijdag als het zeker tot in de laagste dalen sneeuwt.

Hieronder nog de uploads via de Sneeuwhoogte App over de kerstdagen…

[fbphotos id=317021461665399]

Dank voor deze inzendingen die allemaal goed aan de App richtlijnen voldoen!

En de BV2? Ik twijfel niet meer dat de WC ergens medio januari gaat omslaan in een eerste echte arctische uitbraak. Op 9 januari haalbaar gaat worden is nu wat twijfelachtig. Maar nog geen reden ervan af te stappen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

39 reacties

Gesloten voor reacties.