Ensemble wintersport Franse Alpen 27-12

Klik voor grotere grafiek

Het is echt spectaculair te noemen wat er nu alweer op de Alpen afkomt. Hierboven het ensemble voor een punt in de Noordelijke Franse Alpen. Op 29 november een minisneeuwpiekje dat we al heel lang in de peiling hebben als koufrontje van de depressie die mij in Noorwegen (ferry arriveert over 2,5 uur in Oslo) ook leuke sneeuw gaat brengen. Maar daarna… wat is dat? 4 dagen dikke neerslag vanaf 30 december. Te beginnen met een lage sneeuwgrens, dan oplopend en volgens deze berekening weer dippend op 2 januari. Met als je zelf op het prikbord prikt zo te zien ook kans op sneeuw aan de zuidkant op 2 januari door een klein zuidkantlaagje.

De temperatuur in deze berekening is onzekerder dan de neerslag. Er zitten sterke gradiënten en draaiingen in het systeem zodat er echt nog wat te duimen valt. We hebben vorige week al gezien hoe een gevreesd warmtefront met regen tot boven 1500m uitpakte als een sneeuwfront met sneeuw boven 1000m. We moeten het allemaal even afwachten en ik elk geval nu al uitzien naar de fraaie webcambeelden van komende vrijdag als het zeker tot in de laagste dalen sneeuwt.

Hieronder nog de uploads via de Sneeuwhoogte App over de kerstdagen…

[fbphotos id=317021461665399]

Dank voor deze inzendingen die allemaal goed aan de App richtlijnen voldoen!

En de BV2? Ik twijfel niet meer dat de WC ergens medio januari gaat omslaan in een eerste echte arctische uitbraak. Op 9 januari haalbaar gaat worden is nu wat twijfelachtig. Maar nog geen reden ervan af te stappen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

39 reacties

Gesloten voor reacties.