We openen vanochtend met de Wintersport-Arena Sauerland (28 liften open momenteel) waar de onderkant van het webcamplaatje naadloos overgaat in het wit van de lege blogpagina. Sta daar nog eens bij stil als je de volgende keer een maagdelijk A4-tje in je handen hebt of een wit overhemd staat te strijken. Doe dan een sneeuwmeditatie en wees blij dat je niet op papyrus hoeft te schrijven zoals de oude Egyptenaren die Pyramides bouwden maar nog geen kunstsneeuwinstallaties hadden.

Waar ze wel kunstsneeuwinstallaties hebben is aan de zuidkant anno nu. Die hebben ze ook hard nodig gehad de afgelopen periode en nog steeds. Het goede nieuws is: de kou zit juist daar. -12,5ºC op Kronplatz en dan kun je dus vol spuiten. Maar zie beneden. Nog geen normale winter daar.

Hoe anders aan de Oostenrijkse noordkant. De burgemeester van Piesendorf heeft geluisterd en mijn voorstel tot naamswijziging in Mehrschneedorf naar de gemeenteraad gestuurd. Koning Thialf zet deze politieke move wat kracht bij met de mooiste dikke sneeuwvlokken. Valentijn die recent met een Oostenrijkse is getrouwd stuurde deze foto van zijn huis met een blik op de bovenverdieping die ze verhuren. In januari is nog wel wat vrij.

Eric meldt uit Brixen 5cm sneeuw op de sleurhut waar hij vannacht nog een nachtmerrie in had van tikkende regen op zijn dak. Jorne en ik gaan snel langs om eens een live uitzending te doen van daaruit en als dank een Apfelstrudel in de over te duwen… Apfelstrudel is ook een goeie voor thuis trouwens als je de regen helemaal beu bent. Zet je het recept met sierlijke letters op je spierwitte A4-tje en heb je ook een mooie zondag. Of je rijdt midweek een keer naar Sauerland deze week. Lijkt me ook een topper.

Hier zie je de kou aan de zuidkant. We hebben het patroon al eerder laten zien. Zie ook Noord-Afrika momenteel. Ook een optie voor emigratie dus.

De echte scherpe kou zit nu in Noord-Scandinavië. Dikke -20ºC vanochtend.

En die kou steekt spoedig ver naar het zuiden. Heel ver. Dat is alsof je op de Amerikaanse weerkaart de vorst naar Florida ziet reiken. Een potente koudeuitbraak! Misschien ben ik pervers maar moeder natuur heeft ons mannen iets meegegeven wat een algemeen natuurpatroon is en wat je dus ook op de weerkaarten ziet: turgor oftewel “Hoe maak je van iets slaps en flubberigs iets hards”.

Uiteindelijk splits het af als koudebel…. en hangt dan daar waar de winter al solide is geïnstalleerd.

Uiteindeijk komt midden volgende week meteen een tweede polaire koude-uitbraak op gang…. hierboven de hele sneeuwepisode stap voor stap….

En als het allemaal gedaan is is er aan de Oostenrijkse noordkant lokaal 200mm neerslag bij gevallen. Bovenop de 100mm die al zijn gevallen de laatste dagen. Dat is bizar veel neerslag samen en leidt op de meeste plekken tot een sneeuwdek dat zowat het hele seizoen  moet kunnen standhouden zelfs als er niets meer zou vallen. Maar nu dus even focus op de gebieden die nu aa het kortste eind trekken… want hoe bizar houden de weergoden zich momenteel aan de landsgrenzen van Oostenrijk. Zelden vertoond. Alsof er verkeerswachters in Zuid-Duitsland staan die alle sneeuw naar Oostenrijk doorverwijzen. Alleen op het einde dus doet de westkant even mee…. zit daar een trend in misschien?

Ik moet even melden dat het Amerikaanse model zeer karig blijft voor de westkant en voor de zuidkant sowieso. Helemaal aan het einde zien we wat polaire golven richting westkant gaan.

Dan heb je deze kaart qua neerslagaccumulatie. Ik kan het ook niet helpen. Je wilt bijna sorry gaan zeggen tegen de Frankrijkgangers als je hier met je neus in de boter zit! Neem het einde van mijn titel vanochtend met een korrel zout. Het is bijna om de stemming erin te houden. De GFS Para is avontuurlijker trouwens….

De uitsmijter vandaag is de cliffhanger van de GFS Para. Een serieuze winterinval in heel Europa inclusief Lage Landen en Piesendorf haha.

 

Je ziet de GFS Para als dubbel lijntje in de grafiek… ook al rond 10 januari een stuk kouder dan de weer idioot zachte hoofdrun. Het ensemblegemiddelde komt uit op normale temperaturen voor Nederland in januari. Dat kan ook bijna niet anders. Drie lijntjes eindigen kouder dan de Para. Dan kun je gelijk stellen aan 15% kans op dat winterscenario en dat zou dan echt synchroon lopen met de huidige SSW. Tegen die tijd zijn Jorne en ik nu we de feestdagen hebben overleefd ook wel klaar met onze studie van dat fenomeen.

PS Vanmiddag de eerste Renault Kadjar Wintersport Reisweer Alert!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

115 reacties

Gesloten voor reacties.