2 dames monnickendam

Klik voor grotere plaat

Ronaldo schoot deze ludieke kiek gisteren in Monnickendam. Ab genoot gisteren volop van de Westland schaatstocht waar 70.000 mensen op af kwamen. Spyfronthesky en Leo deden de Molentocht in de Alblasserwaard (75km). Ik heb gisteren met vrouw en kind geschaatst op mijn freeskates, die ik daarna verruilde voor mijn Atomic speed langauf skaters om als enige hier gewoon de Meren en Molentocht te doen afwisselend over ijs en sneeuw (video volgt).

Net wintersport
Wat natuurlijk errug nijzonder is, is dat de weergoden ons exact 14 dagen winterweer hebben gegeven: van zondag 29 januari tot zondag 12 februari (blader maar eens wat in het archief vanaf bladzijde 22). En met zo’n schitterend zonnige dag als gisteren en het besneeuwde landschap hoorde je overal om je heen en op TV: “Net wintersport! Daar hoef je niet voor naar Oostenrijk”. En zo is het ook!

Vuurwerk
Tuurlijk: nu raken wij de winter weer kwijt en zijn we als liefhebbers weer aangewezen op Ardennen, Sauerland en Alpen. Daar gaat de komende tijd veel sneeuw vallen. In de Alpen mogelijk, of zelfs waarschijnlijk zeer veel sneeuw. Voor de LL heb ik echt zo’n gevoel van: waarom steken we met z’n allen geen immens vurrwerk af vanavond. Als “dankoffer” aan de weergoden. Ik bedoel de regen dinsdag spoelt alle vuurwerktroep wel weer weg.

Over een paar uurtjes allemaal ijsdikte meten!

Hieronder de beschrijving van mijn zelfgemaakte ijsmeter….

Nauwkeurige ijsmeter:

Benodigdheden:

  • Boormachine dunne boor
  • Dunne lat 60cm
  • Dunne lat 30cm
  • Klein boutje, ringetje, 2 moertjes
  • Stuk dun touw
  • Pen
  • Centimeter / duimstok

Montage
Vorm van de latten een T. Boor precies op de kruising een gaatje net iets wijder dan het boutje. Boor 5cm naast dit gat ook een extra gaatje in de korte lat. Bevestig beide latten nu als T met boutje, ringetje en twee moertjes (met contramoer dus). Doe het touwtje door het tweede gat en maak een dikke knoop aan de “buitenzijde” zodat het touwtje als je eraan trekt tussen de latten glipt. Pak de duimstok en de pen en teken streepjes van 15 tot 35cm (gaan we voor toch!) op de lange lat beginnend bij de onderkant van de T.

Uitvoering
Hak of boor met boorhamer een gat in het ijs. Vanwege het brede T-stuk is het niet zo erg als de onderand van het gat rafelig wordt (desnoods gebruikt je een hete staaf voor het laatste stukkie). Doe de latjes zo dat je met het touwtje de lat in T-vorm kunt trekken zodra je onder water bent. Gaatje met touwtje vooruit in het gat dus. Doe de meting! Duw de lange lat terug onder water – trek aan het touwtje om de T weer kwijt te raken. Haal ijsmeter terug door het gat.

Klaar is Hajo! Goed idee?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

23 reacties

Gesloten voor reacties.