2 dames monnickendam

Klik voor grotere plaat

Ronaldo schoot deze ludieke kiek gisteren in Monnickendam. Ab genoot gisteren volop van de Westland schaatstocht waar 70.000 mensen op af kwamen. Spyfronthesky en Leo deden de Molentocht in de Alblasserwaard (75km). Ik heb gisteren met vrouw en kind geschaatst op mijn freeskates, die ik daarna verruilde voor mijn Atomic speed langauf skaters om als enige hier gewoon de Meren en Molentocht te doen afwisselend over ijs en sneeuw (video volgt).

Net wintersport
Wat natuurlijk errug nijzonder is, is dat de weergoden ons exact 14 dagen winterweer hebben gegeven: van zondag 29 januari tot zondag 12 februari (blader maar eens wat in het archief vanaf bladzijde 22). En met zo’n schitterend zonnige dag als gisteren en het besneeuwde landschap hoorde je overal om je heen en op TV: “Net wintersport! Daar hoef je niet voor naar Oostenrijk”. En zo is het ook!

Vuurwerk
Tuurlijk: nu raken wij de winter weer kwijt en zijn we als liefhebbers weer aangewezen op Ardennen, Sauerland en Alpen. Daar gaat de komende tijd veel sneeuw vallen. In de Alpen mogelijk, of zelfs waarschijnlijk zeer veel sneeuw. Voor de LL heb ik echt zo’n gevoel van: waarom steken we met z’n allen geen immens vurrwerk af vanavond. Als “dankoffer” aan de weergoden. Ik bedoel de regen dinsdag spoelt alle vuurwerktroep wel weer weg.

Over een paar uurtjes allemaal ijsdikte meten!

Hieronder de beschrijving van mijn zelfgemaakte ijsmeter….

Nauwkeurige ijsmeter:

Benodigdheden:

  • Boormachine dunne boor
  • Dunne lat 60cm
  • Dunne lat 30cm
  • Klein boutje, ringetje, 2 moertjes
  • Stuk dun touw
  • Pen
  • Centimeter / duimstok

Montage
Vorm van de latten een T. Boor precies op de kruising een gaatje net iets wijder dan het boutje. Boor 5cm naast dit gat ook een extra gaatje in de korte lat. Bevestig beide latten nu als T met boutje, ringetje en twee moertjes (met contramoer dus). Doe het touwtje door het tweede gat en maak een dikke knoop aan de “buitenzijde” zodat het touwtje als je eraan trekt tussen de latten glipt. Pak de duimstok en de pen en teken streepjes van 15 tot 35cm (gaan we voor toch!) op de lange lat beginnend bij de onderkant van de T.

Uitvoering
Hak of boor met boorhamer een gat in het ijs. Vanwege het brede T-stuk is het niet zo erg als de onderand van het gat rafelig wordt (desnoods gebruikt je een hete staaf voor het laatste stukkie). Doe de latjes zo dat je met het touwtje de lat in T-vorm kunt trekken zodra je onder water bent. Gaatje met touwtje vooruit in het gat dus. Doe de meting! Duw de lange lat terug onder water – trek aan het touwtje om de T weer kwijt te raken. Haal ijsmeter terug door het gat.

Klaar is Hajo! Goed idee?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.