Ding, ding, ding! Het weercafé is geopend! En het goede nieuws is: er is geen sluitingsuur! Hier komen dagelijks 1 of meer korte berichten en die gaan maar over 1 ding: weerkaarten, weerkaarten, weerkaarten. Met een kort bericht geef ik telkens de aanzet voor wat er actueel speelt in modellenland. En de rest … volgt in de reacties waarin iedereen naar hartenlust kan reageren op de allernieuwste modelruns. Wat zijn de kansen? Wat zijn de mogelijke scenario’s? In het weercafé gaat alles over de toonbank waar de echte weer- en winterfanaten van houden.

En wat een mooie winterse setting zien we op de kaarten dezer dagen. Qua timing kan het bijna niet beter. Anderhalve maand geleden schreef ik in mijn wintervoorspelling dat de NAO-index komende winter van positief (sterke straalstroom) naar neutraal zou zakken, een gevolg van de aflopende zonnecyclus.

En jawel hoor, na een recordlange (?) positieve fase is die NAO eind oktober neutraal geworden. Maar kijk eens naar bovenstaande grafiek: mogelijk zakt de index nog dieper weg de komende weken. Weg straalstroom, hallo winterkansen! Al blijft het voorlopig bij kansen, want je ziet: de spreiding is groot … heel groot. Nog geen garanties dus.

De modelruns bevestigden de voorbije dagen al de tendens naar winters weer. Hoe winters? Dat valt nog te bekijken. Ik hou mijn ogen momenteel op die kleine blauwe koudebel gericht, die mogelijk onder het Scandihoog door vanuit het oosten over de Lage Landen komt getold. Uiteraard nog niet zeker of het daar ook van gaat komen, laat staan dat die boven onze hoofden gaat komen te liggen. Maar wie weet. Het zit erin en in dat geval zijn er sneeuwkansen voor de Lage Landen! Wat denken jullie? Komt het ervan of niet? En wordt het natte of droge sneeuw? … Of toch gewoon regen? Shoot in de reacties!

PS Op Facebook bestaat al een tijdje onze actieve groep Weercafé met al 165 leden! Word ook lid.

Categorieën: Weercafé

Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

68 reacties

Gesloten voor reacties.