Met het gekrakeel over het voorstel van de PvdA Hoek van Holland om weermannen en -vrouwen aansprakelijk te stellen voor mislukte prognoses voelde ik me wel aangesproken. Want ik denk dat weerberichten wel degelijk veel optimistischer kunnen en dat ze dan gemiddeld over een jaar veel minder “schade” aan horecaondernemers zullen toebrengen.

Mijn collega’s protesteerden echter: Gerrit Hiemstra twitterde nog of het dan ook zo is dat je een bonus krijgt als je voorspelling wel uitkomt. Helga van Leur twitterde of we politici dan ook persoonlijk aansprakelijk kunnen stellen voor het onheil dat ze soms aanrichten. Marco Verhoef gaf aan dat een voorspelling nooit “fout” is, maar dat hij alleen soms “niet uitkomt”. (zie reacties hierrr). Inmiddels heeft de PvdA Hoek van Holland na een storm van protest het voorstel weer ingetrokken (zie hierrr).

Hieronder mijn tips aan eerwaarde collega’s hoe het wel anders kan:

Om te beginnen zouden we als Nederlanders in ons koude kikkerlandje kunnen afspreken voortaan alleen nog maar positief over het weer te spreken, hoe beroerd het ook is. In plaats van te zeggen: “Het worden hele droevige dagen met regen, regen en nog eens regen.” Kun je ook zeggen: “De komende dagen wordt het echt paraplu-weer. Overweeg eens de stormparaplu aan te schaffen of een goed regenpak en dan zul je zien dat je dit weer prima kunt trotseren.”

Kans meevaller benadrukken
En dan met name voor de kuststrook moet je gewoon rekening houden met microklimaat, waardoor het weer aan het strand vaak enorm mee kan vallen (en soms ook tegenvallen) ten opzichte van de algemene prognose. Ik vind dat je de kans op een meevaller altijd moet benadrukken. Zo van: “Het ziet er niet fraai uit voor de kust morgenmiddag, maar evengoed blijven de buien wat langer op de Noordzee hangen en beleef je in de strandtenten een fenomenale avond!”

Dubbel huiswerk
Juist omdat we in zo’n kikkerlandje leven en exploitanten van golfbanen en andere buitenactiviteiten toch al heel veel last hebben van mindere periodes, moet je ze de kans op een mooie dag, middag of avond nooit ontnemen. En dan met name de weekeindes en vrije dagen met festivals moet je als weerman gewoon je huiswerk dubbel goed doen. Je kunt ook zeggen: “Het ziet er niet fraai uit, maar hou vooral die buienradar van uur tot uur in de gaten, want het blijft onvoorspelbaar en het kan zo maar ineens erg meevallen.” 

Doe het zelf
Dat wil nu weer niet zeggen dat ik weermannen en weervrouwen inclusief mezelf aansprakelijk zou willen stellen voor missers. Het is inderdaad zo dat het weer zeer grillig en onvoorspelbaar is. Zelfs een halve dag vooruit lukt het lang niet altijd. Dus laat ons gewoon zelf die voorzichtigheid inbouwen door altijd een optimistische insteek te kiezen. Een insteek die mensen aanmoedigt om zelf weerman of weervrouw te spelen en vooral zelf te beslissen de gok wel of niet te wagen.

Hand in eigen boezem
Toch moeten de horecaondernemers en activiteitenbureau’s ook de hand in eigen boezem steken: in de huidige tijd kan elke strandtent en elk festival zijn eigen weerservice hebben. Denk aan mijn speciale weerbericht voor de Dutchweek. Zet een webcam op het dak en richt een weerstation in en koppel die aan je website. Een mooi lokaal voorbeeld is wasscher.nl. Reserveer een beetje budget om een lokale amateurmeteoroloog 2x per week een weerverhaaltje te laten tikken. En zorg dat je site goed in Google scoort op “strandweer” etc.. Ik sluit niet uit dat ik dit soort lokale diensten in de toekomst nog eens ga aanbieden. Neem gerust contact op.

Afsluitend en ter zijde…. waar ik weermannen, weervrouwen en meteorologische instituten én politici wél aansprakelijk voor zou willen stellen is het volgende: als over 10 jaar definitief zou zijn gebleken dat global warming en door menselijke uitstoot van CO2 veroorzaakte climate change toch de grootste wetenschappelijke fraude is, sinds Descartes de wetenschappelijke methode uitvond, dan mogen ze wat mij betreft persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor hun kleine aandeel in deze hoax en de gigantische maatschappelijke kosten die we nu samen hebben voor onze steeds weer mislukkende pogingen om minder CO2 uit te stoten. Of laat ze zich dan gewoon diep schamen.

Categorieën: In de media

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.