sneeuwverwachting wintersport 1302

Klik voor grotere kaart

Gisteravond nog totale onzekerheid in de weermodellen voorbij 16 februari. Vanochtend lijkt er al iets meer duidelijk. De modellen volgen tot zondag de 19e allemaal hetzelfde pad. We beginnen met een flinke plens regen of natte sneeuw (!!!) rond de avondspits. Die sjeest vervolgens niet naar de Alpen maar recht naar de Pyreneeën en de Picos d’Europa. Dan in de nacht op woensdag regen samenhangen met het front dat boven Duitsland intensiveert en dat woensdag en donderdag flinke sneeuw naar de Alpen gaat brengen.

Dan een helde nacht op vrijdag in de Alpen en vrijdag overdag een flinke golf sneeuw over Tsjechië en Slowakije verder naar het Oosten. De Alpen vrijdag en zaterdag wisselend bewolkt met fraaie opklaringen en lokale sneeuwbuitjes. Dat leidt dan allemaal samen ongeveer tot de sneeuwaccumulatie die je op bovenstaande kaart ziet. En dan komt zondag de 19e een weerbeeld dat ik de “omgekeerde omega” noem.

GEM wintersport zondag 19feb

Klik voor grotere kaart

Een omega-blokkade is een beroemd winters weerbeeld met een dikke H op de plek van de L973 en juist twee L’s op de plaats van de H1031 boven Spanje en de Azoren en de H1031 boven de Balkan. De omega-blokkade is meestal goed voor stabiel schaatsweer. Deze omgekeerde omega lijkt een reeks zeer koude nachten in het Middellandse Zeegebied te gaan produceren, waarbij de door extreem winterweer geteisterde Oost-Europese gebieden ook overdag niet van de vorst afkomen. Zij hebben absoluut de “horror-winter” gekregen die door sommigen was voorspeld.

sneeuw zondag 1902

Klik voor grotere kaart

Mede vanwege de verbinding van het Azorenhoog met het Groenlandhoog kan de Scandinavische depressie zondag de 19e echt flink uitbuiken en een stevige Arctische stroming op gang brengen die net koud genoeg is voor sneeuw in de LL. Ook de Alpen zouden die zondag weer een mooie laag cadeau krijgen. Voor de grote wisseldag zaterdag wordt nu gelukkig nog een droger weertype berekend. Dat kan allemaal nog verspringen dus volg dat van run tot run in de Wintersport Weerkamer hieronder.

3-2?
Is dit dan de 3-2 van weerman Hajo tegen de weergoden? Ik kijk het nog even aan maar ik vrees toch dat het 2-3 voor de weergoden wordt. Ik had gezegd dat de overgang naar een blokkade met Groenlandhoog al tussen de 14e en de 17e zou optreden. Nu gebeurt dit morgen ook met de “Valentijnsneeuw” woensdag en donderdag als gevolg, maar het Groenlandhoog wordt niet sterk en laat nieuwe oceaandepressies door. Volgend weekeinde lijkt daarbij een soort herkansing voor de oceaanblokkade met Groenlandhoog. De weermodellen lopen vanaf zondag sterk uiteen en ook op basis van een “weergeheugen” valt nauwelijks iets te roepen. Zo uitzonderlijk is de huidige fase wel!

Hieronder nog de ensembles van de Nederland en de skigebieden in Sauerland, de Alpen en Noorwegen…

Ensembles Alpen
[fbphotos id=351007501600128]

  • Franse Alpen: we zien het zes dagen op rij elke dag minder koud worden; ondertussen zien we de weergoden weer flink naast de pot pissen. Knietje van het glijbaanhoog gooit roet in het eten. Amper Valentijsneeuw in de GFS00u berekening, noch in de hoofdrun noch in het ensemble. Kan in een volgende run beter zijn, maar dat begint nu al wat onwaarschijnlijk te zijn. Aan de neerslag lijnen is duidelijk de extreme onzekerheid vanaf de 19e te zien.
  • Zwitserland: hier wel Valentijnsneeuw en zo te zien met potentie voor meer dan de hoofdrun. Vanaf de 19e alles open.
  • Oostenrijk: hier wel een mooi Valentijnspiek op de 15e en de 16e. Zeker geen “dump” hoeveelheden maar wel een mooie opfrisser. Hier heb je het gevoel dat het dumpje op de 20e ook nog wel een beetje zeker is. Daarna ook hier niets te zeggen.
  • Italiaanse zuidkant: hoofdrun angstwekkend droog tot het gaatje; vanaf de 19e wel kansjes op mooie sneeuw.

Ensembles Nederland, Sauerland, Noorwegen
[fbphotos id=351027984931413]

  • Sauerland: hier kun je toch tenminste zeggen dat minstens tot 21 februari op en top winters zal zijn. Een paar graadjes dooi overdag deert het sneeuwdek niet en komend weekeinde komt er vrijwel zeker weer droge sneeuw. Hierrr een handig linkje om het Winterberg ensemble 4 keer per dag vers te kunnen zien.
  • Als je naar Noorwegen kijkt zie je een voorspelbaar beeld tot en met de 21e. Op de afwijkende hoofdrun na, lijkt het zo goed als zeker dat het in de Noorse skigebieden de hele maand februari volop door wintert en steeds ook wel weer sneeuwt.
  • In Nederland wordt het nu natte boel vanavond (met mogelijk verraderlijke natte sneeuw in het zuidoosten) en vanaf Valentijnsdag. Komend weekeinde zakt het kwik weer en is er kans op sneeuwbuien. Daarna heel beperkt kansen op een verder herstel van de winter. Meest waarschijnlijk is dat we de maand rond gemiddeld 3,3°C uitzingen. De kaarten de komende dagen gaan het leren!

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.