sneeuwverwachting wintersport 1302

Klik voor grotere kaart

Gisteravond nog totale onzekerheid in de weermodellen voorbij 16 februari. Vanochtend lijkt er al iets meer duidelijk. De modellen volgen tot zondag de 19e allemaal hetzelfde pad. We beginnen met een flinke plens regen of natte sneeuw (!!!) rond de avondspits. Die sjeest vervolgens niet naar de Alpen maar recht naar de Pyreneeën en de Picos d’Europa. Dan in de nacht op woensdag regen samenhangen met het front dat boven Duitsland intensiveert en dat woensdag en donderdag flinke sneeuw naar de Alpen gaat brengen.

Dan een helde nacht op vrijdag in de Alpen en vrijdag overdag een flinke golf sneeuw over Tsjechië en Slowakije verder naar het Oosten. De Alpen vrijdag en zaterdag wisselend bewolkt met fraaie opklaringen en lokale sneeuwbuitjes. Dat leidt dan allemaal samen ongeveer tot de sneeuwaccumulatie die je op bovenstaande kaart ziet. En dan komt zondag de 19e een weerbeeld dat ik de “omgekeerde omega” noem.

GEM wintersport zondag 19feb

Klik voor grotere kaart

Een omega-blokkade is een beroemd winters weerbeeld met een dikke H op de plek van de L973 en juist twee L’s op de plaats van de H1031 boven Spanje en de Azoren en de H1031 boven de Balkan. De omega-blokkade is meestal goed voor stabiel schaatsweer. Deze omgekeerde omega lijkt een reeks zeer koude nachten in het Middellandse Zeegebied te gaan produceren, waarbij de door extreem winterweer geteisterde Oost-Europese gebieden ook overdag niet van de vorst afkomen. Zij hebben absoluut de “horror-winter” gekregen die door sommigen was voorspeld.

sneeuw zondag 1902

Klik voor grotere kaart

Mede vanwege de verbinding van het Azorenhoog met het Groenlandhoog kan de Scandinavische depressie zondag de 19e echt flink uitbuiken en een stevige Arctische stroming op gang brengen die net koud genoeg is voor sneeuw in de LL. Ook de Alpen zouden die zondag weer een mooie laag cadeau krijgen. Voor de grote wisseldag zaterdag wordt nu gelukkig nog een droger weertype berekend. Dat kan allemaal nog verspringen dus volg dat van run tot run in de Wintersport Weerkamer hieronder.

3-2?
Is dit dan de 3-2 van weerman Hajo tegen de weergoden? Ik kijk het nog even aan maar ik vrees toch dat het 2-3 voor de weergoden wordt. Ik had gezegd dat de overgang naar een blokkade met Groenlandhoog al tussen de 14e en de 17e zou optreden. Nu gebeurt dit morgen ook met de “Valentijnsneeuw” woensdag en donderdag als gevolg, maar het Groenlandhoog wordt niet sterk en laat nieuwe oceaandepressies door. Volgend weekeinde lijkt daarbij een soort herkansing voor de oceaanblokkade met Groenlandhoog. De weermodellen lopen vanaf zondag sterk uiteen en ook op basis van een “weergeheugen” valt nauwelijks iets te roepen. Zo uitzonderlijk is de huidige fase wel!

Hieronder nog de ensembles van de Nederland en de skigebieden in Sauerland, de Alpen en Noorwegen…

Ensembles Alpen
[fbphotos id=351007501600128]

  • Franse Alpen: we zien het zes dagen op rij elke dag minder koud worden; ondertussen zien we de weergoden weer flink naast de pot pissen. Knietje van het glijbaanhoog gooit roet in het eten. Amper Valentijsneeuw in de GFS00u berekening, noch in de hoofdrun noch in het ensemble. Kan in een volgende run beter zijn, maar dat begint nu al wat onwaarschijnlijk te zijn. Aan de neerslag lijnen is duidelijk de extreme onzekerheid vanaf de 19e te zien.
  • Zwitserland: hier wel Valentijnsneeuw en zo te zien met potentie voor meer dan de hoofdrun. Vanaf de 19e alles open.
  • Oostenrijk: hier wel een mooi Valentijnspiek op de 15e en de 16e. Zeker geen “dump” hoeveelheden maar wel een mooie opfrisser. Hier heb je het gevoel dat het dumpje op de 20e ook nog wel een beetje zeker is. Daarna ook hier niets te zeggen.
  • Italiaanse zuidkant: hoofdrun angstwekkend droog tot het gaatje; vanaf de 19e wel kansjes op mooie sneeuw.

Ensembles Nederland, Sauerland, Noorwegen
[fbphotos id=351027984931413]

  • Sauerland: hier kun je toch tenminste zeggen dat minstens tot 21 februari op en top winters zal zijn. Een paar graadjes dooi overdag deert het sneeuwdek niet en komend weekeinde komt er vrijwel zeker weer droge sneeuw. Hierrr een handig linkje om het Winterberg ensemble 4 keer per dag vers te kunnen zien.
  • Als je naar Noorwegen kijkt zie je een voorspelbaar beeld tot en met de 21e. Op de afwijkende hoofdrun na, lijkt het zo goed als zeker dat het in de Noorse skigebieden de hele maand februari volop door wintert en steeds ook wel weer sneeuwt.
  • In Nederland wordt het nu natte boel vanavond (met mogelijk verraderlijke natte sneeuw in het zuidoosten) en vanaf Valentijnsdag. Komend weekeinde zakt het kwik weer en is er kans op sneeuwbuien. Daarna heel beperkt kansen op een verder herstel van de winter. Meest waarschijnlijk is dat we de maand rond gemiddeld 3,3°C uitzingen. De kaarten de komende dagen gaan het leren!

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.