“Het waren twee ongelofelijke dagen!” Deze beroemde reclametekst is naadloos van toepassing op de zomer van 2013. Nee, grapje er komen heus nog wel zomerse fasen tot eind september als we hier collectief weer in winterextase komen. Nu ja in extase zijn we blijkbaar ook in de zomer want 201 reacties van 1200 unieke bezoekers is niet niks. Hierboven een plaatje van het onweer in Hamburg vannacht. Hier een link naar een video van mini-tornadoschade in Frankrijk. Mea culpa: er is geen en komt geen zwaar onweer in de Randstad. We kijken zo hoe en wat.   

Behalve de wateroverlast in Twente en Drenthe (zie Facebook) zat de meeste ellende overduidelijk in Duitsland. Zie deze video met onder meer hagelstenen van 4cm doorsnee, een ingestort dak van een supermarkt in Brunsbüttel in Schleswig-Holstein, een crash van een voor onweer vluchtende boot in Hamburg, een ontspoorde tram, een in een kelder in Münster overleden man en de “blow-up” van van betonplaten van een snelweg in Beieren waarbij een motorrijder overleed. Zie ook dit artikel van N-TV en dit artikel van Bild.

 buienradar2106

Hier de buienradar van vanochtend. We zien dat het onweer zich inderdaad zoals door WRF berekend boven Nederland concentreert (ook mooi te zien op meteox.com hoe een laatste kern boven Oost-Duitsland uitdooft). Alleen zijn de rode pitten niet boven de randstad zoals ik gisteren nog vreesde maar op de Noordzee en ook zien we een prachtig onweersfront van Leeuwarden naar Delfzijl. Daar dus een echte dubbelklapper. Wie kan live berichten?[dc_slider slider=”18507″ captions=”true”]Laten we even kijken naar de nieuwe WRF-serie, het model dus – dat een verfijning maakt van de GFS-berekening – die mij gisteren deed geloven dat het echt mis zou gaan in de Randstad. Wat mij betreft is de berekening voor 11 uur het meest gelijkend op wat we om 7.30 uur al zien. De nieuwe 18u berekening is ten opzichte van de 12u mooi realistisch bijgesteld dus. Het verdere verloop kunnen we er misschien ook aan aflezen. Wat dat betreft kan het aan het begin van de middag nog gaan spoken in het Waddengebied.

Als ik in een paar woorden moet zeggen waarom ik met mijn alarm miskleunde:

  • De hoge resolutie kaarten van WRF zijn altijd indrukwekkend om te zien
  • De intensivering gistermiddag boven de Vogezen was zo mooi vooral berekend: het kwam precies zo uit dan moest de rest van de berekening ook wel kloppen
  • Ik besteedde te weinig aandacht aan het feit dat het hoofdfront in Oost-Duitsland lag 100 a 200km meer naar het oosten dan berekend
  • Ik had kunnen bedenken dat zwaar ochtendonweer zoals door WRF 12u berekend toch wel heel zeldzaam is (WRF zat in de aanloop vooral rond middernacht wat veel realistischer is)
  • Het noodweer in regio Twente was al wel erg dramatisch geweest en niet heel vaak zie je het binnen 200km binnen 12u op twee plaatsen zo mis gaan (energie is dan toch al grotendeels ontladen)

Achteraf zijn we dus wijzer en zo hoort het ook. Het weer is grillig en onvoorspelbaar maar het verrijkt wel je weergeheugen voor volgende situaties die hierop lijken. Je vergeet het in elk geval je leven niet meer. Sowieso trouwens mooier als we later in de zomer nog eens nachtelijk onweer krijgen want als het ’s nachts pikkedonker is, is nachtonweer natuurlijk het mooist. Zie deze Nederlandse amateurvideo bijvoorbeeld.

Met dan aan Leo deze kaart met 1cm sneeuw verwachte in de Alpen. In Nieuw-Zeeland is het momenteel ietsje meer. Zie de hele mooie foto’s in dit artikel met dank aan Kirsten_dl. Skigebied Remarkables opent komende zaterdag (morgen dus al) al. Op de nieuwe set kaarten vanochtend is al geen sneeuw in de Alpen meer te zien. Wel gaat het nu zoals al lang door iedereen voorspeld stevig afkoelen – naar de “new normal” van 15°C max – waardoor we juni als zesde maand op rij te koud zal gaan eindigen (stand nu 15,7°C tegen 15,6°C gemiddeld).[dc_slider slider=”18516″ captions=”true”]Afsluitend wil ik nog een bijzondere situatie op de weerkaarten laten zien. Dit is het Amerikaanse model maar het Europese model doet precies hetzelfde. Opnieuw wordt West-Europa veel te koud en het Balticum, Finland en het Kola-schiereiland veel te warm (noordpool echter aanhoudend te koud – zie grafiek rechtsboven). Daaruit ontstaat dinsdag een warmtefront dat van oost naar west gaat bewegen om donderdag boven noorwegen en misschien ook Denemarken uit te regenen. Op dat moment nadert er vanaf de Britse Eilanden een hele mooie krul juist van west naar oost (gebruikelijke route) en gaan die fronten een hele mooie omstrengeling aan. 

Als uitsmijter dan het ensemble voor Midden-Nederland waar het koude einde van juni mooi op te zien is. Een hele geleidelijke verdroging en hogedrukinvloed richting maandeinde. Met een beetje geluk krijgen we heel fraai koel maar zonnig zomerweer. En als die zon wint dan stijgt het kwik ook wel weer. En tikken we zeker ook weer de 20°C aan of wat meer begin juli.[dc_slider slider=”18525″ captions=”true”]Met dank aan Gerda nog even een blik op de kaarten van de neerslag som. Die van vandaag is nog oplopen en zal ik nog updaten. In elk geval lijkt het 50mm in 24u event (eens in 10 jaar) niet gehaald. Of zijn er weerstations die wel meer melden. Leo? Tja en als ik nu naar de regio Hoek van Holland – Den Haag kijk dan kriebelt het een heel klein beetje en denk ik: was mijn randstadprognose echt een flop? Ja het was een flop. Ik had meer aan plaatjes zoals uit Duitsland en gisteren Twente gedacht… en ook had ik gedacht dat de regen rond 12 uur het land uit zou zijn en nu zie ik dat het toch tot laat in de middag kan blijven regenen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

123 reacties

Gesloten voor reacties.