Er is op deze groeiende weersite al veel over geschreven: het gaat heftig worden. Met het goed interpreteren van de steeds beter wordende modellen en niet  bang zijn af en toe eens onderuit te gaan komen we ver (vooruit). Deze zware storm met zeer zware windstoten -straks de details zoals ze nu te verwachten zijn- zien we al heel lang aankomen. Weerman en wintersportgoeroe Hajo Smit pikte het signaal 10 dagen van te voren al juist op: 18 oktober 0h55 (onder dit bericht). Daarna is het verder opgepakt door assistent Ronaldo. Woensdagavond wist hij het eigenlijk al zeker, wat te lezen valt in dit bericht: De dakpannen vastlijmen of een storm in een glas water? Helemaal correct omschreven met uitgebreide beschouwingen en de onzekerheid aangegeven die er nog inzat op dat moment. Ik zelf werd van één afwijkende run nog zenuwachtig dat we mis zouden peren, maar met terugwerkende kracht: hulde aan mijn collega! Je nek durven uitsteken, en ook met enthousiasme over de dingen schrijven en er op die manier naar kijken!

 IkBenBen

Misschien moeten we het niet te veel meer doen, maar toch nog even een frappant vergelijk met de “anderen” Ben Lankamp @Weerplaza zag het op diezelfde dag als bovenstaand. Ook zijn collega komt in het weliswaar iets genuanceerdere aangehaalde bericht niet verder dan “onstuimig”. Grappig ook om af en toe het RTL-weer langs te zien komen. Met de grootste omzichtigheid wordt de windkracht iedere dag 1 Beaufort opgehoogd. Net alsof het steeds erger gaat worden. Gisterenavond, nog steeds met heel veel veilige marge dan eindelijk “mogelijk” 6 tot 10 Beaufort. Tsja..

Schaal van Beaufort

Klik op het bovenstaande plaatje voor de leesbare versie. De schaal van Beaufort, hoe komen we er eigenlijk aan? Het ligt voor de hand: zeevarenden hadden ook in vroeger tijden het meeste belang bij een goede weersverwachting en omschrijving. Het was Kapitein-Luitenant ter zee Francis Beaufort die daar in 1805 de noodzaak van in zag en dus die schaal ontwierp en steeds verder verbeterde. Lees hier het boeiende verhaal, en op Wikipedia een mooie uitleg.

Zware stormen 1990-2013

Hier het onderste stukje uit een tabel van het KNMI met een overzicht van alle zware stormen (windkracht 10 of meer dus). In de eerste kolom achter de datum de maximale windkracht; in de laatste de geregistreerde maximale windstoot  in km/u. Het verschil: een windstoot kan (slechts) enkele seconden duren, de windkracht is het gemiddelde over minimaal 10 minuten. Of één uur? In de tabel van het KNMI wordt gesproken over uurgemiddelde, maar bij het begrip  storm over 10 minuten. Onduidelijk. Hoe dan ook: over de laatste 11 jaar maar één keer voorgekomen! Meteoconsult probeerde het onlangs te verklaren, maar komt er naar mening niet helemaal uit. Alleen al omdat een gesuggereerde afname van de windsnelheid met 5 tot 15 % dat niet kan verklaren en omdat de onderzoeksperiode veel te kort is. Toeval is ook een goede mogelijkheid.

Christian

En we noemen hem: Christian. Met dank aan onze Oosterburen. Kom hier alles te weten over de naamgeving. Ze zijn trouwens te adopteren! Een lagedrukgebied kost 199 Euro, een hoog 299. Motivatie: hogedrukgebieden hebben over het algemeen een langere levensduur, dus uw naam staat langer op de kaarten!

[dc_slider slider=”27110″ captions=”true”]

Het verloop van de storm volgens het hoge-resolutie HIRLAM. Daarvoor gekozen omdat het zo mooi gedetailleerd weergeeft. Er zit nog altijd wat onzekerheid in exacte koers en timing, maar zo wordt het ongeveer. Het systeem trekt enorm snel noordoostwaarts, maar omdat het zo’n enorm groot windveld heeft toch een groot gedeelte van de dag: storm. Net na de ochtendspits zal stormkracht 9 aan de Zuid-Hollandse kust raken in deze berekening. Tussen 12 en 2 uur het hoogtepunt: mogelijk windkracht 11 op de Noord-Hollandse kust en de Waddeneilanden. Terschelling lijkt het meest extreme te krijgen. En net voor de avondspits moet het ergste er uit zijn.

 Weerwaarschuwing zaterdagavondB

Dat wordt dus code rood: weeralarm. Voorafgegaan (48 uur van te voren) door code geel, 24 uur van te voren door code oranje. Maximaal 12 uur van te voren wordt het weeralarm afgegeven.

 Windstoten

Niet in de laatste plaats vanwege de zeer zware windstoten ook diep landinwaarts tot mogelijk 120 km/u. Bekijk alle Waarschuwingen folders en factsheets en hier specifiek voor de wind.

img_019

Omdat de storm precies tussen de ochtend- en de avondspits lijkt te gaan plaatsvinden kan de ontwrichting meevallen.  Hopelijk blijft het bij dit soort “ongemakken”, maar toch vrees ik voor erger. We kwamen eerder in de reacties al tot de conclusie dat de weermannen eigenlijk met een duivels dilemma spelen. Alle weers-extremen zijn voor de hobbisten en professionals geweldig. Je stuitert als je dienst hebt. Enerzijds gewoon omdat je van het weer en dus zeker ook van de extremen houdt, anderzijds omdat het juist dan een uitdaging is de voorspelling zo juist mogelijk te doen.  Maar… we moeten ons goed beseffen dat juist al die “mooie” extremen stuk voor stuk overlast, schade  en slachtoffers eisen. Vandaar ook dat ik al bovenaan de waarschuwing heb neergelegd. Onderschat een weeralarm nooit! Als het achteraf meevalt is dat alleen maar geluk. De verwachtingen blijven ook kort van tevoren lastig en de verschillen kunnen plaatselijk groot zijn. Beter te veel dan te weinig gewaarschuwd. In deze: neem ter voorkoming van schade maatregelen. Tuintjes op het zuidwesten krijgen het bijvoorbeeld heel zwaar te verduren. Verder: neem de kop van dit bericht goed in acht!

Finland

Nou, nog even gauw de winter opzoeken. Die doet nog een klein stapje verder noordwaarts terug, maar na woensdag lijkt die toch langzaam weer wat terug te komen. Dan heb ik het wel nog steeds over het hoge noorden. Op het ogenblik aan de noordoostkant van de enorme moeder, uhm, nee dus: vaderdepressie:  sneeuwjacht in Noord-Finland. H/T Nick.

Nikkaluokta

En in Noordelijk-Zweden gistermorgen: -21°C! Ergste kou is er de komende dagen wel een beetje uit.

96_24

Megadump werd minidump. Het is wel heel kort genieten dit. Helaas komt het droom-scenario waar ik eerder deze week over sprak, met een standvastig Genua-laag, niet uit. Alleen op woensdag gaat het -flink, dat wel- dumpen vanaf zo’n 1500 meter hoogte, donderdag loopt de sneeuwgrens weer rap omhoog naar 2500 meter.

Kaprun

Dan moeten we voorlopig nog maar even hogerop zoeken. Reageerder Eric (en wie nog meer?) gaat volgend weekend naar de Kitzsteinhorn, Kaprun. Verse poeder – 40 cm? – valt vanaf dinsdagavond en dan: top!

Stelvio

Hier is commentaar overbodig. De Stelvio.

Update 11h15 op basis van de 0h runs:

BeNeLux_2013102700_wind10m_33_GFS

Hoe moeilijk het blijft en hoe groot de onzekerheid is laat nu met name het in de afgelopen dagen juist zo consistente GFS zien. De laatste twee runs zijn afwijkend, met een veel minder sterk windveld. Niet meer dan windkracht 8? Wel, tot zeer diep landinwaarts, zeer zware windstoten!

BeNeLux_2013102700_wind10m_36_EC

In de andere modellen valt op dat het systeem iets noordelijker komt te liggen. Waardoor het vrij zeker lijkt dat boven land  Noord-Holland en de Waddeneilanden de zwaarste klappen zullen krijgen. Verder natuurlijk zeer extreem op de Noordzee! we in plaatjes per 3 uur (daartussen dus mogelijk een zwaarder maximum) rond 13h windkracht 11 net boven Terschelling.

201310270000-201310281200

HIRLAM doet vrijwel hetzelfde.. Windkracht 11 rakend aan de Waddeneilanden.

Weerwaarschuwing zondagmorgen

Het KNMI waarschuwt voor Noord-Holland en de Waddeneilanden inmiddels voor windstoten tot 140 km/uur!

Windstoten EC-pluim

Dat is ook wat de EC-hoofdrun voor NW-Nederland aangeeft. 36 meter/seconde = 130 km/uur!

84_35

Tot slot: Zowel de GFS 0h run als de 6h doen woensdag 60 cm voor Tirol!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

101 reacties

Reacties zijn gesloten.