Hierboven Buffalo New York State. 1 dode in het verkeer en 3 doden aan hartaanval tijdens het sneeuwscheppen, meldt de Telegraaf, die het weer heeft van CNN, dat op haar homepage niets meldt over de bizar extreme koude. Iemand nog een homepage van CNN opgeslagen van toen er tornado’s waren of droogte? Over bias gesproken. Ryan Maue van Weatherbell heeft vanochtend een schitterend overzicht van de situatie in de Verenigde Staten waarin hij aangeeft dat november nu het koudste is sinds 1976 (38 jaar geleden en daarmee 1 volle klimaatcyclus terug – he wat gek nu toch?) en dat Amerika nu meer dan 10ºC kouder is dan de normaal en dat dat een grotere afwijking is dan afgelopen horrorwinter in januari.Zoals ik Italië ruim op tijd waarschuwde voor krankzinnige regen (tja half Italië evacueren is geen optie natuurlijk dus je moet het over je heen laten komen), zo waarschuw ik Europa vandaag: het is onvermijdelijk dat wij in de komende laten we zeggen 5 jaar een winter krijgen zo koud als 1963 en 1947. En mijn tip hiervoor is de aankomende winter 2015-2016.
Teamlid Marco Mienis is op dit moment door de duinen van Schoorl aan het struinen. Het is gewoon herfst in Nederland dit jaar…. en de weerkaarten tonen geen enkele zin om op te schuiven naar echt winterweer. Zelfs niet eens puur voor de Alpen. Ook daar blijft het kwik aanhoudend wat hoger dan normaal en ligt Föhn steeds op de loer.
Een typisch ensemble voor de noordkant vanochtend. Droog tot het gaatje. De zwarte (gemiddelde) en de groene (hoofdrun) lijn aanhoudend graden boven het gemiddelde (rode lijn).
Gaan we naar de Franse Alpen ziet het er beter uit: het kwik glijdt hier terug naar gemiddelde waarden en die zijn vanaf 1500m goed genoeg deze tijd van het jaar. Neerslag passeert ook regelmatig. Dus de sneeuwcondities verbeteren. 22 november openen de eerste twee Franse gebieden: Val Thorens en Les Angles (Pyreneeën) en 29 november volgt een hele riedel (zie lijst hierrr)
Aan de zuidkant zie je dit. Logisch als Oostenrijk kans houd op Föhn houdt de zuidkant kans op een volgende dump met sneeuwgrens zeg 1500m.
Om even bij Schoorl te blijven: ik verkondig dus vandaag dat we afstevenen op een winter waarin beelden zoals hierboven niet eens een maand zoals in december 2010, maar gewoon 2 a 3 maanden lang normaal zullen zijn. Ondernemers in Schoorl en ook in het Limburgse Vijlen zouden zich op aanschaf van 2e hands kunstsneeuwinstallaties en korte skiliften moeten oriënteren. Zie hier de lijst met occassions op ropeways.net. Snowkiten heeft een gouden toekomst in de Lage Landen. Wie richt de eerste Nederlandse snowkiteschool op? Nu klink ik gezien de huidige prognoses misschien als Noach toen die zijn ark bouwde. An ja dat is precies ook mijn intentie. De klimaatcyclus is in full swing achteruit aan het zwieren en de zon is daarbij straks nog veel minder actief dan tijdens de fase in het midden van de vorige eeuw dat Elfstedenwinters elkaar snel opvolgden. Bel maar eens met het KNMI en Rijkswaterstaat of ze een contingency plan hiervoor hebben en beraad je aan de hand van het antwoord of deze institututen met ons belastinggeld doen wat ze zouden moeten doen.
Afsluitend een snel riedeltje kaarten. Hier de laatste kaart van het Europese model voor Amerika. Dit is bitter jongens. Bitter koud!
Dit is op die termijn het plaatje voor Europa. Dit is al weken de status quo nu. Een ijzig front van Oslo naar Georgië en alles ten westen daarvan in de Föhn. Met Spanje en Portugal veel te koud.
Het is geen westcirculatie inderdaad. Voor de Alpen misschien nog erger dan dat. Een situatie waar Föhn steeds op de loer ligt.
Wel is het zo dat met die toch wat slingerende straalstroom altijd verrassingen mogelijk zijn. Dit is de laatste kaart die het Amerikaanse model vanochtend berekent. Ja grote kans dat het een dooie mus is. Maar toch!
Zo ziet dat er in luchtdruk uit.
En zo in temperatuur. Voor de Alpen schitterend omdat de kunstsneeuw aan kan. Voor de Lage Landen een klein beginnetje van iets wat op winter lijkt. We wachten natuurlijk nog steeds op de eerste nachtvorst.
In diezelfde berekening eindigt Amerika zo. Tja dan is de winter daar ook wel weggeblazen. Maar ook dat moet ik nog zien. Ik wil afsluiten vanochtend met een reactie van Hans ter Braak uit het Kleinwalsertal …
Meestal vertrek in net voor sinterklaas voor het winterseizoen naar de Alpen (Kleinwalsertal). Afgelopen 2 jaar lag er bij aankomst nauwelijks sneeuw begin december. In 2013 had ik op 6 december voor het eerst de sneeuwruimer op de parkeerplaats (komt bij 20/25cm of meer) en ook in 2012 was dit pas begin december. (Los van een enkele keer met oktober/november sneeuw welke meestal weer verdwijnt als die valt voor medio november). Het mooiste scenario is dat het komende dagen kouder gaat worden zodat de vorst in de grond komt en daarna, begin tot medio december, de sneeuw. (Even Nordstau)
Zo is het maar net. Voor de Alpen zijn de vooruitzichten zonder meer gunstig. Te meer onderzoek heeft uitgewezen dat de laatste 20 jaar er in de maanden december tot en met februari steeds meer sneeuw valt bij een gestaag dalende temperatuur. Dus kunnen we ook in alle rust naar Amerika kijken…. nog wel…. totdat de 1947/1963 winter ons overvalt in de aankomende jaren en we heel het KNMI naar huis zullen sturen of toch tenminste de directie.
133 reacties
Reacties zijn gesloten.