turracherhoehe2305b

Het wordt saai: we openen met sneeuwplaatjes uit de Alpen eind mei 2015. Vandaag is de Turracherhöhe kampioen. Begin december zou je het ervoor doen!

turracherhoehe2305

Nog eentje Turracherhöhe

turracherhoehe2305c

En nog een!

Laten we eens kijken waar de meeste sneeuwvla zit vandaag!

waarzitdesneeuw

Duidelijk niet in de noordelijhke stuwingszones en ook niet in de westelijke Alpen. Het is een gordel van de Schneeberg bij Wenen (ja ook die is weer wit!) via Oberösterreich en Stiermarken en Kärnten tot in de Dolomieten.

seiseralm2305

Kijk maar! Aan der zuidkant is de sneeuwgrens wel wat hoger. De basis van de Langkofel ligt zo bij 2200m. Schitterend wandelgebied maar vandaag even niet! Anderzijds: regen is wel zo fris met de juiste kleding en hooikoorts en zonnebrand zul je niet oplopen. Weer even terug naar de noordkant…

planneralm2305

Planneralm

stoderzinken2305

Stoderzinken

tarvisio2305

Tarvisio Monte Lusari!

Dat laatste webcamplaatje hebben we in winter 2013-2014 zo vaak met massa’s sneeuw gezien…

Op 10 februari 2014 bijvoorbeeld.

bosbrand

Met al die sneeuw en regen onder 2000-1500m denk je niet gauw aan bosbranden. En toch meldt Wetteronline.de dat er in Duitsland al eerste bosbranden zijn geweest en dat het gevaar steeds verder toeneemt! Zie de Waldbrandindex (WBI) hierboven…

accu2305

En het kan nog veel erger worden! Kijk maar eens naar bovenstaande kaart van de neerslag tot het gaatje op 2 juni in het Europese weermodel. Je ziet die droge taartpunt van Portugal naar Berlijn steken. Dat is best wel ongewoon eigenlijk.

neerslagtekort

In de Lage Landen kunnen we de komende 10 dagen 10mm neerslag verwachten maar dat zet natuurlijk geen water aan de dijk. Kortom: we lijken op weg de groene lijn van 5% droogste jaren te gaan volgen. Wat natuurlijk voor het vervolg helemaal niets zegt. Een natte maand juni of juli en we buigen weer af naar de blauwe lijn.

cliffecmwf2305

Beide modellen presenteren interessante cliffhangers vanochtend: het Europese model een wereld op zijn kop met neerslag rond de Middellandse Zee en een droge fase boven Duitsland en de Lage Landen.

cliff2305

Het Amerikaanse model knalt er een kogelrond Scandihoog in. Dat zou een mooi begin van juni zijn. De laatste berekeningen bieden ook al weer iets meer zicht op een zomerse dag (+25ºC) begin juni. Laat maar komen nu het medische tijdschrift The Lancet heeft gepubliceerd dat het aantal doden door kou 20x hoger is dan het aantal doden door warmte!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.