Het is toch heel bijzonder als ergens die +40cm in beeld en vanavond lukt dat weer in Twente. Bij Ventusky.com zie ik in dat rondje 36cm. Wetteronline zal een smoothing toepassen en misschien afronden waardoor je in hun legenda 40cm ziet. Kniesoor die erop let! Ik heb nog eens nagekeken maar het is echt op basis van 1mm neerslag is 1cm sneeuw.

Even dan maar om het geheugen op te frissen. De modellen gaan dus uit van “settling snow”, maar dan nog aan de zware kant in de buurt van windgeperste sneeuw. Nou dat laatste krijgen we wel. Maar op het moment dat het valt bij -4ºC tot -6ºC zoals op zondag of -6ºC tot -9ºC zoals op maandag dan dwarrelt er toch echt eerder 2cm sneeuw per mm neerslag neer. Ja bij de lichtste wild snow is het zelfs 10cm sneeuw voor 1mm neerslag.

https://www.instagram.com/p/CKrxpcApUW4/

Dit soort werk dus zoals ik laatst in Saalbach kon filmen achter de eigenaar van Skischule Penhab aan.

Nou de koudst berekende nacht in de vorstperiode. Donderdag 1 februari. Aan het donkere vlekje tussen Arnhem en Zwolle kun je zien dat daar -15ºC is berekend.

Maar ik lieg dus glashard. Maandag 15 februari is even koud berekend. Want ja in de laatste run van het Amerikaanse model hebben we uitstel van afstel gekregen tot 19 februari. Ja je leest het goed: de vorstperiode zou in Nederland tenminste maar liefst 12 ijsdagen kunnen duren. Dat is dus Elfstedentochtwerk. Ik heb de titel vaag gelaten omdat één run eerder ook vette verlenging werd berekend maar dan heel anders: even dooi van 13 tot en met 16 februari en dan weer vol door met de vorstperiode.Dat zijn best normale dingen in strenge winters. Even dooi en dan weer door. Kijk maar in de “horrorwinter” 1979. Nu moet ik erbij zeggen dat die grafieken van Wintergek.nl per dag de zachtste waarde van het zachtste station en de koudste waarde van het koudste station geeft. Dus dat vertekent enorm! Leuker was geweest puur De Bilt of midden in het gebied waar het het koudst was. Maar laten wij – en ook de Vlamingen niet – dus niet te zuinig doen als we ook nog eens enkele dagen vooral ’s middags wat dooi zien. Vanaf zondag trouwens niet hoor!

Het blijft zo dat Groningen en Friesland de beste papieren hebben om zonder dooi door te vriezen. Met bijvoorbeeld deze berekening voor vrijdag in de GFS06.

En toevallig ook 12 februari ’s middags in de avondrun. Tijd om ook naar het Canadese en Europese model te gaan kijken!

Nou het Canadese model gaat ook voor een Elfstedentocht! Pas op de laatste kaart op 15 februari ’s middags een beetje dooi. We zien hier -20ºC in Nederland. Hoe lang is dat geleden?

Nog geen 10 jaar geleden hoor. Mijn dochter van 11 zal het zich niet herinneren maar die winter heeft ze met skietjes op het ijs gestaan. Maar laten we eerlijk zijn: 7 tot 15 februari is net te kort voor 15cm ijs onder de bruggen en ik wil gewoon dat het gebeurt. Om Rutte en De Jonge in hun hemd te zetten en om ons Nederlanders er weer aan te herinneren wie we zijn: een vrij onverveerd schaatsvolkje. Het mooiste vind ik altijd als ik jonge allochtonen op het ijs zie: het verbroedert echt!

En vanavond doet het Amerikaanse model dus één dag meer dan het Canadese en dan zelfs nog een paar kwakkeldagen. Maar vanmiddag deed het Amerikaanse model een korte pauze en dan vanaf de 17e weer door. Tot het gaatje. Met bovenstaande temperaturen op 21 februari. Kijk en dan heb je wat. Dat was in 1996 ook zo!

In 1995/1996 was het eind januari en begin februari koud, de tweede week van januari dooide het dik, maar het ijs lag er nog onder een dikke plas water en toen kwam de vorst medio februari terug en kon er zo weer geschaatst worden. Waarom kwam die Elfstedentocht toen ook alweer niet?

OK die is ook binnen! Nou het Europese model houdt ons dik in de vorst tot in de maandag na Valentijnsdag. En dat is dus tot het gaatje. Dat is maar liefst 5 dagen langer dan waar het Amerikaans model ons een paar keer pijn me deed: die snelle exit op donderdag de 11e.

Maar het Europese model geeft de Lage Landen vanaf Valentijnsdag schitterend zonnig weer. Koud terrasjesweer. (IK KOM DAAR HIERONDER NOG OP TERUG) En dat mocht ook niet toch? O ja, het was: alles wat leuk is mag niet. Maar als ze het Oostenrijkse beleid gaan volgen mag schaatsen wel. In het belang van de volksgezondheid. Maar dan zeker niet handje houden natuurlijk. Handen stukwassen, muilkorf op en zelfs daarmee nog ver uit elkaars buurt blijven. Nu ja met schaatsen kan het. Het kan net. Kennen jullie die nog?

We moeten echt weer een mondje Fries leren en dus die ijspriem bestellen. Volgende winter in de WSWM wintershop!

We gaan even nog specifieker kijken. Het HARMONIE model kijkt nu tot zondagmiddag. Dan hebben we deze windstoten. 110km/u op de Wadden en ook daar sneeuwt het! Midden door het land altijd nog 75km/u.

Het sneeuwdek los van de verstuivingen op zondagmiddag. Kijk nu zien we details die we eerder niet zagen: Zeeland, Zeeuws Vlaanderen en de regio Antwerpen doen het goed met een paar centimeter meer. Midden-Limburg is koploper met bijna 10cm dan. Los van de verstuivingen. Kan het niet vaak genoeg zeggen. En het meeste valt in de nacht op maandag. En dan ook nog eens best wat in de nacht op dinsdag. Dat zien we er pas morgen bij.

Harmonie heeft ook een kaart met sneeuwdek plus “graupel”. Korrelsneeuw zeg maar. Dan zie je ook dat er in Zeeland en bij Antwerpen heel wat aan de hand is.

Het ICON model is ook zo’n kort termijn model waarmee je meer detail ziet. Hier kijken we 72uur vooruit en dat is dus tot maandagavond. Dan zien we de Noord-Hollandse kuststreek richting 20cm gaan en ook de cirkel die ik bij Eindhoven en Helmond heb getekend. Verder overal 10 à 15cm. Ruwweg heel België, de Wadden en Groningen en Friesland krijgen maar en paar centimeter tot dan. Ga zelf even spelen met Ventusky.com weer. ICON, GFS en GEM zitten erin.

Ik heb nu ook detailkaarten van het Europese model. En dan moet ik terugkomen op wat ik hierboven net zei en wat ik ook al en beetje heb aangepast daar. Het Europese model vriest namelijk ook door tot het gaatje. Op ene bijzondere manier. Eerst de sneeuw. Dinsdagmiddag tussen de 10 en 20cm in Nederland en West-Vlaanderen. Ja West-Vlaanderen is in de picture vanavond! In de gaten houden dat! Schitterend zie je het oog van de depressie waar helemaal geen sneeuw valt. Zo in Noord-Luxemburg.

Dit is de laatste nacht en ochtend die nu is berekend met de hoofdrun. Maandagochtend 15 februari. We doen het ervoor!

En dit is maandagmiddag. Terrasjesweer zei ik hierboven op basis van de hoogtekaarten. Nou niet dus. Weer een ijsdag! Op een bijzondere manier. Kijk maar…

De Ardennen steken door de inversie met 11ºC daar en in het lage koude-eiland Nederland blijft het gewoon vriezen.

Per toeval checkte ik het dauwpunt ff en ik wist niet wat ik zag. Middagtemperatuur +11ºC en dauwpunt -25ºC? Dat heb ik echt nog nooit gezien. Wel bijvoorbeeld temperatuur +3ºC en dauwpunt -10ºC. Extremer heb ik nooit gezien. Maar ik heb het net gecheckt en het kan!!! Met 6% luchtvochtigheid ben je er al. Met 0% zit je op -43ºC.

Speel er zelf maar mee. Hier de link.Dit was die drukverdeling waar ik me net op verkeek. De zuidelijke aanvoer gaat meer over Groot-Brittannië dan over de Benelux. Een dooiaanval die bovenlangs totaal mislukt maar dan ook totaal. De pluim van het Europese model wordt sowieso smullen zo en ook hééél spannend.

Hier de nieuwe pluim van het Europese model. Een hele mooie en geloofwaardige verlenging. Dat sowieso. En gebruik eens je eigen fantasie om te bedenken hoe het verder gaat.

Eindelijk de video ….

Nou dat was het weer. Als GFS18u met -20ºC komt…. doe ik vannacht nog een bericht…

Actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles hierrr.

In het belang van de nationale veiligheid houd ik tot zondag alles gratis beschikbaar voor iedereen. Te veel mensen hebben ook al mooie donaties gedaan. Gisteren zeer veel maar ook vandaag weer. Dus die blokkeer je niet.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Jarno · 5 februari 2021 op 19:13

Donderdag 11 februari*

Goed bericht, heel spannend komende weken!

Tije · 5 februari 2021 op 19:26

Gekkenhuis! Jeetje….

Jurriaan · 5 februari 2021 op 19:29

Ik kan me herinneren ergens in december een lange termijvoorspelling met kaarten gezien te hebben, die van februari tot mei een zeer koud Europa voorspelde. Sever whether Europe of Electroverse dacht ik. Begint er op te lijken, maar kan dit bericht niet meer terugvinden.
Sta klaar om de schaatsen voor langere tijd onder te binnen…

  Gido · 5 februari 2021 op 21:25

  De kop is 40cm sneeuw maar het bericht eindigt met 10 cm in Limburg als koploper en daarna weer tot wel 20 cm in noord Holland kustgebied. Wat is het nu? Is het dan minder aan het worden tov eerdere berichten?

   Hajo · 5 februari 2021 op 23:23

   De kop is dat die mijlpaal 40cm weer is berekend door GFS. Mijn realistische inschatting was 20-30cm. Er zijn gebieden die maar 5-10 krijgen. Maar het is allemaal ondergeschikt aan de harde wind. Ook met 5cm sneeuw kun j dan enorme sneeuwduinen krijgen tegen obstakels aan of juist erachter. We gaan het zien.

Nynke · 5 februari 2021 op 20:16

Kan er in delft ook 40 cm sneeuw vallen?

Vincent · 5 februari 2021 op 20:42

Gaaf filmpje van Reini, doe hem de groeten!

Tije · 5 februari 2021 op 21:06

Iemand met Drents bloed die aanraadt Fries te leren….. Moet niet gekker worden dit!

Ivo ten Broek · 5 februari 2021 op 21:29

Yihaaa, wat een weerbericht. TOPPPP.

Ferdinand · 5 februari 2021 op 21:29

Hele gave ski’s. Die wil ik ook! Ideaal met vervoer.

  Hajo · 5 februari 2021 op 23:22

  Ik zal een apart artikel maken!

Poederbeuker · 5 februari 2021 op 22:18

Goed bezig Hajo, de site is weer zoals ik hem ken van vroeger. De manier van schrijven en hoe fanatiek je bent! Hou dit vast en we hebben weer tijden zoals vroeger.

  Ivo ten Broek · 5 februari 2021 op 22:31

  Hajo heeft zijn energie weer terug. Oude tijden herleven idd

Jeroen · 5 februari 2021 op 22:36

Ik word weer helemaal blij als ik deze weerberichten van je lees Hajo. Heerlijk hoe je het enthousiasme weet los te maken en ons meeneemt naar een hele bijzondere week. Zo eentje waar je de komende decennia weer op kan teren en herinneringen van op kan halen.

deepblue · 5 februari 2021 op 22:50

GEM model komt met -20 tot -25 op in de nacht van woensdag op donderdag 11 feb… poeh poeh
Met overdag -10..
wel minder sneeuw, op z`n hoogst 10 cm.

Gesloten voor reacties.