Deze heerlijke plaat uit Enontekiö, Fins Lapland, ontvingen we gisteren in de reacties van Arjan! Populair ijsvisdorp aan het eind van het winterseizoen. Nee hij is er niet zelf geweest zijn maar heeft dit beeld opgevist van deze site. Ik zie dat het op het  ogenblik alleen in het uiterste noorden wit is, maar daar gaat zeer spoedig verandering in komen! Hou het (bijvoorbeeld vanaf vrijdagmorgen) in de gaten, enorm veel cams die ook zo goed als allemaal verlicht zijn dus dat kan ook als het donker is (wat daar nogal vaak voorkomt).

 HirlamWind201310161200-201310170600

Eerst naar het weer in de lage landen. Een kortstondig kunstje van de (zuid)- westcirculatie. Een aparte kern aan de oostzijde van het grootschalige lagedrukgebied op de Atlantische oceaan die gisteren boven de Britse eilanden ontstond trekt via de Noordelijke Noordzee naar Scandinavië. Het sterkste windveld schampt daarbij de Waddeneilanden. Vanmorgen gaat het daar dan ook wel even los. Mogelijk vrij veel buien, de wind trekt aan tot windkracht 8, heel misschien even stormkracht 9. En kans op windstoten tot zo’n 90 km per uur. Ook in de kustprovincies kan het in de ochtend stevig waaien, verder landinwaarts hebben we het met windkracht 3 of 4 wel gehad.

 BeNeLux_2013101612_wind10m_42

In de loop van de middag trekt de depressie dus verder naar het noordoosten en zal de wind er volledig uitgaan. Weer geen storm dachten ze bij Meteoconsult. In de categorie “hé, wat leuk, een onderzoek” :  Minder vaak herfststormen. Met de grootst mogelijke omzichtigheid worden als mogelijke oorzaken aangedragen een veranderend circulatiepatroon in de atmosfeer en ook meer afremmende ruwheid door meer begroeiing en bebouwing. En uiteraard krijgt ook de opwarming weer de schuld (opgewarmde Noordpool, afgenomen temperatuurgradiënt). Ik hou het zelf op toeval; de meetperiode -van lastig te onderzoeken extremen- is wel weer heel kort. En met excuses: mooi leesvoer maar we moeten het naar mijn idee met een korrel zou nemen of in ieder geval kritisch lezen.  Zo verscheen op 2 augustus jl. dit artikel: Vaker extreme hitte. Kort daarop (1 oktober) kwam de correctie: Vaker hoge maxima?

Europe_2013101612_pmsl_48

Die kennen we zullen mensen met een fotografisch (weerkaarten) geheugen denken. Klopt, hij lijkt wel heel erg op de nazomer situatie! Een grote depressie op de oceaan en één ter hoogte van Oost-Scandinavië met daartussen Groenland-hoog extended version..  Toch is het niet helemaal hetzelfde. Er zit nu veel meer beweging in de systemen. Maar: we profiteren vanavond, morgen en waarschijnlijk ook zaterdag wel van deze verbinding tussen het Groenland-hoog en het hoog boven Centraal-Europa. Weinig wind, droog en misschien zelfs zonnige perioden en dat bij morgen 14 tot 18 graden en zaterdag in het zuiden misschien de 20 graden wel aantikkend!

BeNeLux_2013101612_tmax2m_144

Zondag wordt dan een beetje tricky. Zoals ik het nu zie valt de meeste of hopelijk alle neerslag vooral in de nacht naar zondag want een uitje buiten gepland, maar buien liggen op de loer. Sowieso wat meer wind, maar opnieuw prima temperaturen. Maandag en dinsdag dan? Beetje hetzelfde verhaal. Licht wisselvallig waarbij de depressies zoals het nu lijkt meest net ten noordwesten van Nederland langswapperen. Met een kleine verschuiving op dinsdag waardoor de stroming pal zuidelijk wordt. Warm! De betrouwbaarheid vind ik vrij hoog: de modellen laten een consistent plaatje zien.

ECpluimDeBilt_161013_12h

En verder vooruit? Bovenstaande pluim geeft een mooi representatief beeld. Laat je niet misleiden door de neerslagscenario’s linksboven. Dat ziet er al snel neerslachtig uit als bijvoorbeeld 20 van de 50 (groene) ensembleleden ergens wat regen berekenen. Rechtsboven laat de som of accumulatie weinig indrukwekkends zien. Al met al zullen we waarschijnlijk lekker voortkabbelen. Licht wisselvallig herfstweer met aardige en soms wat mindere dagen. Pas voorbij de 10 dagen neemt de spreiding wat toe maar zijn er ook dan nog geen spectaculaire kansen op winterse omstandigheden te ontdekken. Voor de Alpen geldt ongeveer hetzelfde, er valt weinig toe te voegen aan het mooie bericht van gisteren.

Tarfala171013

Wel behoorlijk frisjes in Tarfala, noordwestelijk Zweden. Het vriest er op het moment van schrijven 11 graden om precies te zijn.

GFS_Sneeuwdek_161013_18h+0h

Ok, dat is in de bergen en er ligt  -alleen daar- sneeuw. Maar dat is een mooie inleiding voor de volgende kaart:

 GFS_Sneeuwdek161013_18h+48h

Vanaf vanavond gaat het hevig sneeuwen in delen van Noorwegen, Zweden en Finland. Vrijdagavond ongeveer dit mooie dek. Wat me overigens ook opvalt is dat er ineens een stukje land is toegevoegd: in het noordelijkste deel van de Oostzee. IJsvorming? In ben er niet zeker van of het klopt. Volgens deze en deze site zal de watertemperatuur nog een graad of 5 zijn. Maar dat is op 1m50 diepte. Overigens is het water daar zo goed als zoet dus bevriest het niet bij -2 maar bij 0 graden.

Scandinavia_2013101618_wind10m_81

En dan volgt nog die sneeuwstorm vanaf zondag. De mini-depressie die vandaag nog boven de Wadden bivakkeert trekt met een omweggetje via Rusland Noordelijk-Finland binnen, onderweg samensmeltend met een andere depressie die al boven Scandinavië aanwezig was. En uitdiepend tot 976 hPa.  Wel een indrukwekkend windveld aan alle buitenzijden van de kern hoor. Overigens: de definitie van sneeuwstorm of blizzard is: sneeuwval vanaf windkracht 8 (niet 9 dus), vanaf 17 meter per seconde wind mogen we daarvan dus spreken. Exacte trekrichting is even afwachten, maar her en der gaat het spoken!

 GFS_Sneeuwdek161013_18h+96h

Met dit mooie plaatje op zondagavond tot gevolg? We gaan het nowcasten.

Oskar-Pettersson-1_1381840927_lg

De zon is de laatste weken weer behoorlijk actief. Het heeft er alle schijn van dat we toch nog niet over de 2e piek van het maximum heen zijn en gewoon nog even geduld moeten hebben met het door experts voorspelde Dalton- of Maunderminimum en de daaraan naar grote waarschijnlijkheid gekoppelde nieuwe kleine ijstijd. Levert wel mooi poollicht op! Deze is van afgelopen dinsdag uit Lulea, Zweden. Volg o.a. de zonnevlekken-activiteit en hou andere nieuwtjes en foto’s in de gaten op spaceweather.com

 Rye SD

En oh ja. Rye Colorado (foto)! Alweer volle bak. Zie dit filmpje van Deadwood in South Dakota. Wij kunnen er maar geen genoeg van krijgen, mensen ter plekke overwegen te emigreren naar Florida. (H/T Ronaldo)


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

28 reacties

Gesloten voor reacties.