Hoe vind je de titel? Een prachtige anakoloet al zeg ik het zelf. Een zin die anders eindigt dan ze begint. Een beetje zoals de arme Joe Biden praat zeg maar. Er zit nog een extra dingetje in de titel: je kunt het ook lezen als “en daar gaat het hier om!” in de zin van dat deze website net als bijvoorbeeld electroverse.net wat meer let op de koude uitschieters gewoon omdat het kan en mag en moet.

Het grootste nieuws is dan ook dat in het noorden van Japan meteen na een hittegolf zónder temperatuurrecord een absoluut kouderecord voor augustus is gevestigd. In Wakkanai op het noordelijke eiland was er een maximum van 10,5ºC deze week en dat is een record in de 128 jarige tijdreeks sinds 1893 (dat was in ons cyclische klimaat het Centennial/Gleissberg Minimum). ’s Nachts geen record maar toch een verbazingwekkende 2,6ºC in de ochtend van 11 augustus. Toch vond ik als focuspunt van dit artikel het koude weer in Zuid-Afrika bijzonderder.

Dat is dus juist nu en twitter staat bol van de verbazing…

Volgens bedoelt hij “I packed”, maar spelling zal niet zijn beste onderdeel op school zijn geweest. Nu ja… In Oostenrijk is het loeiheet met aan het einde van de middag onweer en hoe in het kikkerlandje?

Na een koude juli ontwikkelt ook augustus zich fors aan de koude kant. We tippen al een volle graad aan nu en de komende 10 dagen zijn wederom fris hoewel niet dramatisch slecht qua regen.

Kortom: het is wat het is. Ik krijg veel vragen over klimaat momenteel en ook het eeuwige gezeur over de golfstroom. Altijd als het in West-Europa een keer kouder is wordt dat fabeltje erbij gehaald: opwarming -> minder golfstroom -> afkoeling. Gaap. Dat zijn van die epicikels om een falende theorie tegen de klippen op overeind te houden zoals destijds met Galileo. Nu ja denk dat ik eens een webinar over deze zaken zal houden. Hier op wswm.nl blijven we lekker bij het actuele weer.

Foto van Magnet.me op Unsplash

Laatst op zich wel en passant een mooie formule gevonden: alles wat je ziet, hoort en voelt is WEER, al dan niet extreem. Klimaat is het supersaaiste wat er is: 30, 50 of 100 jaar wachten en dan het WEER uitmiddelen. Wat is het gemiddelde van MacBeth van Shakespeare? Of het gemiddelde van een WK voetbal? Doodsaai en niet om aan te zien. Kortom: vergeet gewoon klimaat en laat dat aan stoffige boekhouders over (die wel integer zijn en zich verre houden van politiek). Erg leuk wel natuurlijk paleoklimatologie… dat wel. Dat is een boeiende zelfs spannende studie met smaak en kraak. Als straks als je 90 bent, is het weer van je jeugd ook een beetje paleoklimatologie geworden. In de tussentijd it’s all about the weather.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Wim · 15 augustus 2021 op 13:32


Poolijs wordt al weer dikker

    Hajo · 15 augustus 2021 op 22:39

    Wat een sukkel… hij denkt dat het ijs alweer aan het groeien is… enkel de afwijking tov gemiddelde is minder geworden…. het zeeijs neemt natuurlijk nog even af! Wat een idioot.

Kirsten_dl · 17 augustus 2021 op 12:44

In één van zijn vele vlogs toont Diamond van Oppenheimer Ranch Project weer mooi aan dat de ‘ dramatische ‘ smelt op Groenland vooraf werd gegaan door een 12 gigaton groei enkele maanden terug.
Maar uiteraard niks in de MSM leugenpers hierover, hun plaatje moet immers blijven kloppen en hun plaatje moet blijven draaien tot ie grijs ziet.
Vandaag alvast een pure herfstdag net als gisteren na een toch wel fijn en aangenaam warm weekend.

    Hajo · 17 augustus 2021 op 12:57


    Ja had ik al gezien… wilde er een post mee maken… nu maar zo. Inderdaad strak en compact verhaal. Het eerlijke verhaal in een wereld vol leugens.

Gesloten voor reacties.