pitztal2810

Vanochtend worden we weer eens wakker met twee mooie modelrund van het Europese en het Amerikaanse weermodel. Er is veel onzekerheid. We weten dat de winter zich opmaakt voor een eerste aanval. We weten nog niet precies waar het slagveld zal zijn. Hierboven Pitztal vanochtend. Natuurlijk zijn de hoogte Alpentoppen al diep winters.

werfenweng2810

Werfenweng in Salzburgerland met nevelmeer!

asitz2810

Leogang Asitz ook met nevelmeer

tignes2810

Tignes vanochtend helaas met onscherp beeld

Goed. In de Alpen dus hogedruk. Geen neerslag. Veel zon boven de nevelmeren. We weten dat het al heel koud is in Siberië en dat de winter aan het oprukken is in West-Rusland en Iran.

Prachtig toch? Een vroege winter inval in Iran in de provincie Ardebil.

sneeuw2nov

Komende woensdag is de kou alweer terug in de Alpen. Sneeuw vanaf 1000m. In de Lage Landen ook een einde aan de droogte. Daarna kan het nog mooier worden…

schitterenderun

Ensemble Oostenrijk

Ik heb in de titel al aangegeven dat we een hele mooie winterse modelrun hebben. Kijk zelf maar hierboven. Die zwarte hoofrun heeft er echt zin in zeg! Tuurlijk an het einde een koude uitbijter maar wel met behoorlijk wat steun. Geen gigantische neerslagpiek erbij maar welk dagenlange zwakke noordstuwing vanaf 7 november. Met deze meteofiction heb je dan al sneeuw in München!

8novkoudsneeuw

Je ziet hoierboven wel dat die sneeuw wederom amper in de Franse bergen lijkt te gaan vallen. Zijn daar ook nog kansen?

fransebergen

Ensemble Franse Alpen

Mmmm. Er is weinig zicht op veel sneeuw van moder natuur voor de Franse bergen tot medio november. Wel zou de kunstsneeuw aan kunnen vanaf die tijd. Veel gebieden openen toch pas wat later in december. Nog tijd genoeg het tij te keren.

balkan

De cliffhanger van het Amerikaanse model toont echt bijzondere sneeuw over heel Zuid-Oost Europa. En in de Italiaanse Apenijnen. Ik durf echt te stellen dat er aardig wat potentie is in november. Nogmaals: waar de grote klappen gaan komen is nu echt nog niet te zeggen.

PS Leo en Fréderic gaan er vanaf morgen weer in komen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.