pitztal2810

Vanochtend worden we weer eens wakker met twee mooie modelrund van het Europese en het Amerikaanse weermodel. Er is veel onzekerheid. We weten dat de winter zich opmaakt voor een eerste aanval. We weten nog niet precies waar het slagveld zal zijn. Hierboven Pitztal vanochtend. Natuurlijk zijn de hoogte Alpentoppen al diep winters.

werfenweng2810

Werfenweng in Salzburgerland met nevelmeer!

asitz2810

Leogang Asitz ook met nevelmeer

tignes2810

Tignes vanochtend helaas met onscherp beeld

Goed. In de Alpen dus hogedruk. Geen neerslag. Veel zon boven de nevelmeren. We weten dat het al heel koud is in Siberië en dat de winter aan het oprukken is in West-Rusland en Iran.

Prachtig toch? Een vroege winter inval in Iran in de provincie Ardebil.

sneeuw2nov

Komende woensdag is de kou alweer terug in de Alpen. Sneeuw vanaf 1000m. In de Lage Landen ook een einde aan de droogte. Daarna kan het nog mooier worden…

schitterenderun

Ensemble Oostenrijk

Ik heb in de titel al aangegeven dat we een hele mooie winterse modelrun hebben. Kijk zelf maar hierboven. Die zwarte hoofrun heeft er echt zin in zeg! Tuurlijk an het einde een koude uitbijter maar wel met behoorlijk wat steun. Geen gigantische neerslagpiek erbij maar welk dagenlange zwakke noordstuwing vanaf 7 november. Met deze meteofiction heb je dan al sneeuw in München!

8novkoudsneeuw

Je ziet hoierboven wel dat die sneeuw wederom amper in de Franse bergen lijkt te gaan vallen. Zijn daar ook nog kansen?

fransebergen

Ensemble Franse Alpen

Mmmm. Er is weinig zicht op veel sneeuw van moder natuur voor de Franse bergen tot medio november. Wel zou de kunstsneeuw aan kunnen vanaf die tijd. Veel gebieden openen toch pas wat later in december. Nog tijd genoeg het tij te keren.

balkan

De cliffhanger van het Amerikaanse model toont echt bijzondere sneeuw over heel Zuid-Oost Europa. En in de Italiaanse Apenijnen. Ik durf echt te stellen dat er aardig wat potentie is in november. Nogmaals: waar de grote klappen gaan komen is nu echt nog niet te zeggen.

PS Leo en Fréderic gaan er vanaf morgen weer in komen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.