au schoppernau 1902

Klik voor grotere afbeelding

Alsof de duvel ermee speelt is de sneeuwval juist gestart vanochtend in Vorarlberg. Hierboven een webcam met dikke sneeuwvlokken uit Au-Schoppernau in het Bregenzer Wald. Volg de progressie van het front op de webcampagina van deze site en op de Europese buienradar. De sporen van eerdere lawines (zie ook mijn analyse van het ongeluk in Lech) worden nu direct uitgewist en de lawinesituatie zal zeker weer even verslechteren.   

sneeuwverwachting

Klik voor grotere kaart

De kaart hierboven toont alles wat er uit dit nieuwe glijbaanfront gaat vallen. Het is echt heel fijn voor alle zuidkantgangers dat de zuidkant eindelijk eens lijkt te winnen. Vooral in de Dolomieten, Veneto en de Julische Alpen (Slovenië – zie Bergfex) zal het tot maandagmiddag lekker doorsneeuwen. 

Hieronder een blik over de aankomende 14 dagen…

[fbphotos id=356005591100319]

Hierboven de kaarten van 3 modellen voor de nacht op zaterdag 25 februari. Dat is de grote wisseldag. GFS en  ECWMF berekenen pas zondag de 26e de eerste neerslag in de Alpen na wat er uit het huidige front valt. Dat gaat wel  gepaard met een flinke verzachting op de hogere pistes. De nachten blijven koud natuurlijk en dan kan het zijn dat het dal de hele dag kouder blijft dan de hogere hellingen. Het GEM model laat de neerslag wel al op zaterdag beginnen. Samen met die neerslag gaat het kwik ook weer omlaag, maar het is aannemelijk dat de neerslag begint met een sneeuwgrens boven de 1500m.   

Klik voor grotere grafiek

Bovenstaande pluim voor een punt in noordoost-Zwitserland laat zien dat het kwik na de piek komende zaterdag toch weer snel daalt naar gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar en dat is een temperatuur van ongeveer -3°C op rond 1500m, wat met een winterinversie ook betekent dat het beneden in de dalen ook ongeveer zo koud is.

Koude uitschieters
Aan het begin van de neerslagpiekjes van de 26e zit het kwik al weer zo laag dat de sneeuwgrens rond de 800 meter zal liggen. Tot de 29e lijkt de afkoeling door te gaan met grote onzekerheid over de neerslag. Vervolgens waaieren de temperatuurlijnen breed uit met ook nog opmerkelijk koude uitschieters daarbij.  Ook het ensemble voor Nederland heeft dergelijke uitschieters naar een zeer winterse kant, maar ik zou daar niet van uitgaan! Het is al mooi genoeg als het sneeuwdek in de skigebieden goed kan standhouden tot medio april. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

43 reacties

Gesloten voor reacties.