au schoppernau 1902

Klik voor grotere afbeelding

Alsof de duvel ermee speelt is de sneeuwval juist gestart vanochtend in Vorarlberg. Hierboven een webcam met dikke sneeuwvlokken uit Au-Schoppernau in het Bregenzer Wald. Volg de progressie van het front op de webcampagina van deze site en op de Europese buienradar. De sporen van eerdere lawines (zie ook mijn analyse van het ongeluk in Lech) worden nu direct uitgewist en de lawinesituatie zal zeker weer even verslechteren.   

sneeuwverwachting

Klik voor grotere kaart

De kaart hierboven toont alles wat er uit dit nieuwe glijbaanfront gaat vallen. Het is echt heel fijn voor alle zuidkantgangers dat de zuidkant eindelijk eens lijkt te winnen. Vooral in de Dolomieten, Veneto en de Julische Alpen (Slovenië – zie Bergfex) zal het tot maandagmiddag lekker doorsneeuwen. 

Hieronder een blik over de aankomende 14 dagen…

[fbphotos id=356005591100319]

Hierboven de kaarten van 3 modellen voor de nacht op zaterdag 25 februari. Dat is de grote wisseldag. GFS en  ECWMF berekenen pas zondag de 26e de eerste neerslag in de Alpen na wat er uit het huidige front valt. Dat gaat wel  gepaard met een flinke verzachting op de hogere pistes. De nachten blijven koud natuurlijk en dan kan het zijn dat het dal de hele dag kouder blijft dan de hogere hellingen. Het GEM model laat de neerslag wel al op zaterdag beginnen. Samen met die neerslag gaat het kwik ook weer omlaag, maar het is aannemelijk dat de neerslag begint met een sneeuwgrens boven de 1500m.   

Klik voor grotere grafiek

Bovenstaande pluim voor een punt in noordoost-Zwitserland laat zien dat het kwik na de piek komende zaterdag toch weer snel daalt naar gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar en dat is een temperatuur van ongeveer -3°C op rond 1500m, wat met een winterinversie ook betekent dat het beneden in de dalen ook ongeveer zo koud is.

Koude uitschieters
Aan het begin van de neerslagpiekjes van de 26e zit het kwik al weer zo laag dat de sneeuwgrens rond de 800 meter zal liggen. Tot de 29e lijkt de afkoeling door te gaan met grote onzekerheid over de neerslag. Vervolgens waaieren de temperatuurlijnen breed uit met ook nog opmerkelijk koude uitschieters daarbij.  Ook het ensemble voor Nederland heeft dergelijke uitschieters naar een zeer winterse kant, maar ik zou daar niet van uitgaan! Het is al mooi genoeg als het sneeuwdek in de skigebieden goed kan standhouden tot medio april. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.