© Viktor Rusetckii / 123RF.com

En nu gaat het hard! De wind wordt zwakker en de nachten kouder. Met een ijzig Valentijnsweekeinde  op komst. Voor lk vijf graden vorst in de nacht komt er en centimeter ijs bij en eigenlijk als het overdag matig blijft vriezen ook over dag nog 1 of 2 centimeter.

Gaan we ff tellen met de natte vinger! Vandaag overdag misschien dus een vliesje, morgenochtend 2cm, morgenavond 3cm, woensdagochtend 5cm, woensdagavond 3cm, donderdagavond 6cm, vrijdagochtend 9cm, vrijdagavond 11cm, zaterdagochtend 14cm, zaterdagavond 16cm, zondagochtend 18cm, zondagavond 19cm, maandagochtend 21cm n zo voorts tot de afgelaste Elfstedentocht. Hoe gaat het ondertussen met de petitie? 4.291 mensen hebben getekend al! En nu nog eentje meer want ik was er nog niet aan toegekomen.

Nou met deze ijspluim klopt mijn “sommetje” precies. Zo simpel is dus ook het ijsmodel van het KNMI. Veel mooier zou zijn als we en gedetailleerd hoge resolutie model hadden met dauwpunt en wind. En met input van watertemperaturen en realtime ijsdiktemetingen op 200 punten in Nederland. Ook metingen van sublimatie aan de bovenkant van het ijs.

© Vadim Guzhva / 123RF.com

Ik heb ook echt de bevestiging nu van een kennis bij het KNMI dat er wel veel wetenschappers in Nederland zijn met verstand van gletsjers en klimaat en zeeijs, maar dat er geen enkele natuurijsprofessor is. Zijn ludieke antwoord op mijn vraag:

Typisch zo’n onderwerp waar een of andere Russische wetenschapper in Verweggistan echt alles over weet …

Misschien kunnen we met Wintersportweerman en en pool van vrijwilligers iets opzetten.

Weerplaza heeft een iets andere formule en toont de ijspluimen netjes per regio. Hier kunnen we op maandag 22 februari op zijn vroegst weer ijsvrij zijn. Zeker tot en met donderdag de 18e zou het ijs dik genoeg moeten zijn om op te kunnen schaatsen. Waaghalzen gaan morgen hopelijk met ijspriem morgen al het ijs op. Al neem je twee schroevendraaiers mee aan een koord om je nek met twee kurken op de punt voor als je valt. Donderdag kan iedereen rop lijkt me, daar waar die waaghalzen dan al vrolijk hun tweede of derde dag rondjes draaien.

O ja. En wat doet ht Amerikaanse model vanmiddag? Weer tamelijk normaal met een dooiaanval die slaagt. Want het is niet normaal dat de modellen keer op keer op keer ijsbeers blijven zoals ze laatst wel met z’n drietjes waren. Hierboven het moment dat het dauwpunt in de nieuwe run boven nul komt. Zo’n laatste dag schaatsen de fanatiekelingen dan nog in de regen.

En ook al is het dan een beetje gedaan en is dat ook best normaal als we niet meteen de koudste februari aller tijden (sinds begin metingen) willen scoren, dan nog zien we in deze berekening – ook even aan de hand van het dauwpunt, maar het kwik zit er niet ver vandaan, en atoombom aan droge arctische lucht Oost-Europa bereiken de 20e. Als de vorst er al aangaat dan niet zonder slag of stoot! Zie ook het ensemble van die run!

De Postma doctrine is bedacht door de meteoroloog en plaatsvervangend directeur bij het KNMI Klaas Rienk Postma. De Postma doctrine luidt als volgt: “In een koude winter pakken alle zacht lijkende verwachtingen in werkelijkheid een stuk kouder uit, terwijl in een zachte winter alle koud lijkende verwachtingen belangrijk zachter uitpakken.” Oftewel: “Je moet schieten anders kun je niet scoren!”

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles van GFS hierrr en van ECMWF hierrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr.

Als je wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Tije · 8 februari 2021 op 13:49

Man, man, man, wat een humor is dit zeg! Het is dat ik geen multi-theist ben maar anders had ik gedacht dat de weergoden een spelletje met ons spelen.
Maar dat uitgerekend dit jaar geen Elfstedentocht georganiseerd mag worden…. Ongelofelijk, wat ironie! Ik vind het ironisch omdat we al jaren slaafs het klimaatbeleid aan ons laten oplegge en nu dus het corona-beleid. Ik verwacht dan ook amper weerstand, zelfs vanuit Friesland weinig weerwoord. Was het dat de Friezen in vroeger tijden Fier en eigenzinnig waren., nu is het misschien door de brain drain geweest dat er slechts nog makke schapen wonen.
En ik? Ik sta aan de wal, met de beste stuurlui.

  Albert · 8 februari 2021 op 15:52

  de ijspluim is leuk en aardig, maar dan moet er geen sneeuw op het pasgevormde ijs liggen.
  hier in de zaanstreek zijn al vele sloten bedekt met een dun laagje ijs met sneeuw.
  Aangroei ijs zal dan veel langzamer zijn. Dus pas op

   Jeroen · 8 februari 2021 op 18:56

   Albert, ik ben wat optimistischer. Er is minder sneeuw in Fryslân gevallen dan in de Zaanstreek en de tocht gaat over wat grotere vaarten, waarvan een groot deel gisteren en vandaag nog open lag. Als de wind nu keurig gaat liggen, zouden we mooi ijs kunnen hebben. En als ie daarna een beetje aantrekt, komt het onder de bruggen ook mooi dicht. Ik zeg: ‘It sil heve!’, in ieder geval voor wedstrijdrijders.

Dennis · 8 februari 2021 op 15:53

Tot mijn schrik zag ik dat waar het gisteren bijna overal nog open lag, het nu dicht ligt. IJs ligt er zover ik kan zien niet mooi in. Wit fondant ijs. Jammer. Hopelijk valt het op de grote vaarten mee.

Hjs · 8 februari 2021 op 16:05

Gister zag ik nog weinig ijs, nu al een stuk meer, maar een enotme drabbende. En het blijft ook sneeuwen nu. De grote wateren zullen nog wel open liggen. En voor friesland zijn morgen mogelijk zware Lakesnow buien mogelijk.
Blijft spectakel natuurlijk.

Ook hier in Amstelveen, in de tuin sneeuwduinen boven de halve meter. Hoewel ik niet denk dat er meer dan 10cm is gevallen.
In het bos was het wel echt mooi egaal, op de uit de wind plekken, ijs daar ook bedekt met de nu vallende sneeuw.

Jaap verlaan · 8 februari 2021 op 17:28

Hier vanuit heinkenzand (zeeland ) is het weer lekker aan het poederen en heb het idee dat de intensiviteit toeneemt en op buienradar te zien tot 22.00 uur mooi hoor!

Frank · 8 februari 2021 op 17:38

Quote Hajo “Waaghalzen gaan morgen hopelijk met ijspriem morgen al het ijs op. Al neem je twee schroevendraaiers mee aan een koord om je nek met twee kurken op de punt voor als je valt.”

Hajo kap aub met deze onzin, wel s iemand onder het ijs vandaag getrokken? Weet je hoe dat er uitziet? Weet je hoe de nabestaanden reageren als je komt vertellen dat je man, vrouw, kind en of vader verdronken is omdat hij over te dun ijs ging? Pas vanaf 7/8 cm wordt ijs echt betrouwbaar voor volwassenen

  Wouter · 8 februari 2021 op 18:17

  Frank toch… als jij niet tegen het enthousiasme en daarbij behorende beeldspraken van Hajo kunt, dan kun je hier beter niet komen. Met jouw denkwijze kan men ook niet meer off-piste na zware sneeuwval want ook daar vallen slachtoffers. Er is altijd nog zoiets als een eigen verantwoordelijkheid nemen.

  Paco · 8 februari 2021 op 18:55

  Frank,

  Ik denk dat Hajo bedoeld dat er altijd mensen zijn die risico willen lopen.
  Iedereen weet dat na 1 goede nachtvorst het ijs zeer kwetsbaar is, en toch wagen sommige deze te betreden, dit kan dus zeker gevolgen hebben.

  Hajo · 8 februari 2021 op 21:20

  4cm is de stelregel. En niets is mooier dan het geluid van het zich zettende ijs. Je hebt gewoon twee levensfilosofieën. De mensen die niets durven omdat ze zouden kunnen sterven. En de mensen die het risico nemen te sterven omdat ze anders niet zouden hebben geleefd. Nu is op ijs van 4cm schaatsen geen wingsuit vliegen…. maar die mensen zeggen letterlijk: “Als ik het niet deed was ik dood”. En ja er gaan er veel dood. Maar als dat mag… en dat mag… of wil je dat verbieden? ….dan zal iemand toch op ijs van 4cm mogen gaan. Sterker nog ik raad je aan op ijs van 2cm te gaan op een plek waar niet geschaatst wordt, want dat is een gratis ijsbad. Kost in de zomer 150 euro per sessie. Man man man. Het hele begrip van vrijheid is blijkbaar in een diepe spelonk weg gezonken.

deepblue · 8 februari 2021 op 17:41

Ondergelopen weilanden helemaal bevroren in het zuiden. Al op gelopen maar best bobbelig door de wind. Groter open water nog niet bevroren of heel klein beetje langst de zijkant. Beetje mazzel daar wel goed ijs nu de wind wat weg valt.

Morgen de weilanden maar eens echt testen op de schaats. Hoop donderdag – vrijdag het grotere werk.

simon · 8 februari 2021 op 17:42

voorlopig liggen de vaarten nog open… teveel wind. Misschien morgen avond als de wind minder is….

  Frank · 8 februari 2021 op 18:53

  Wouter toch, hajo is alleen serieus want dit is niet de eerste
  keer dat hij dit benoemd en ik hem hier op aanspreek. En inderdaad. Met mijn denkwijze kun je ook niet off piste na zware sneeuwval . Het bewijs met de vele lawine doden is overduidelijk. En helaas zijn er mensen die niet hun verantwoordelijkheid nemen. En zo’n oproep van Hajo past daar precies bij.

   Hajo · 8 februari 2021 op 21:15

   Met een ijspriem is in een wak schaatsen nauwelijks gevaarlijk te noemen. Je kunt er hooguit je schenen aan open halen. Schenenbeschermers is een tip. En wat je schrijft over poedersneeuw is zo bezijden de werkelijkheid. Praktisch iedereen skiet poeder tegenwoordig en ook meteen nadat het gevallen is. De hele lawinediscussie ga ik hier niet oprakelen. Maar ik vind dat men in Nederland éérder het ijs op moet. Met ijspriem. Juist de grote sterke mannen die koud douchen en ijsbad kennen. Op die manier maak je het veiliger voor de rest en hebben de kids een paar schaatsdagen meer. Zo zonde als je zwart ijs hebt en niemand durft erop. Als ik het dan test kunnen kinderen er sowieso op.

Jaap verlaan · 8 februari 2021 op 18:07

Beste mensen iedereen heeft het er al over en terecht de elfstedentocht! En dat zou moeten kunnen denk ik net als andere wedstrijden op natuurys met alleen lokale bevolking langs de kant. Zo hebben ze het ook gedaan met de 3 grote wielerrondes afgelopen jaar. De australian open gaat gewoon door met publiek en onze eigen voetballers knuffelen zich ook kapot na een doelpunt dus ik vind elfstedentocht moet kunnen

  Dennis · 8 februari 2021 op 18:34

  Er komt geen Elfstedentocht. Dat werd al in november bekend gemaakt. Er zullen straks wel veel schaatsers zijn die de tocht op eigen gelegenheid gaan rijden.

   Spyfromthesky · 8 februari 2021 op 19:42

   Ja, dat wordt voor de liefhebbers afreizen. Als je maar weet dat het betrouwbaar is en ook hoe de route precies loot. Bovendien zullen ze iets met de watersystemen moeten doen.

   Maar ach, de molentocht in Alblasserwaard, daar ben ik meer bekend mee. Dat gaat er al snel inzitten.

   En wat wil het kabinet dan bereiken? Kan het uiteindelijk overal niet beter georganiseerd worden want Hollanders gaan massaal het eis op. Dit is toch niet onder controle te houden dan het nog overal een beetje te organiseren.

   En in de oorspronkelijk corona regels waren toch geen regels voor het water? En ja water dat eenmaal bevroren is blijft water. Ik zie wel gaten in hun huidige corona maatregelen.

   Spyfromthesky

Jaap verlaan · 8 februari 2021 op 18:08

Graag reactie hierop

Jarno · 8 februari 2021 op 18:12

Kleine correctie bij de woensdagavond:

Vandaag overdag misschien dus een vliesje, morgenochtend 2cm, morgenavond 3cm, woensdagochtend 5cm, woensdagavond 3cm, donderdagavond 6cm, vrijdagochtend 9cm, vrijdagavond 11cm, zaterdagochtend 14cm, zaterdagavond 16cm, zondagochtend 18cm, zondagavond 19cm, maandagochtend 21cm n zo voorts tot de afgelaste Elfstedentocht

🙂

Jaap verlaan · 8 februari 2021 op 19:19

Dus geen reactie op wat ik zei over de afgelopen vereden vesting koers super prestige veld ryden eredivisie voetbal wat doorgaat alle grote wieler ronden van afgelopen die zyn doorgegaan de ster van bessege die afgelopen is vereden in Frankrijk met 180 profs alles kan maar ja dit is tv geld sporten uitzendgelden enz enz. Maar goed jammer dat er dan wel andere reacties komen op wat wouter zegt

  Dennis · 8 februari 2021 op 19:27

  Volgens mij had ik al gereageerd op uw post. Het bestuur van de Friese Elfsteden heeft in november al bekend gemaakt dat er onder de huidige omstandigheden geen Elfstedentocht zal worden georganiseerd. Al ligt er een halve meter ijs. Men wil de wedstrijd niet alleen laten verrijden. Heel spijtig en bizar dat juist nu de kansen groot zijn dat de vereiste ijsdikte gehaald gaat worden.

Jaap verlaan · 8 februari 2021 op 19:25

En trouwens het alpine skiën gaat ook door overal ook een groot geld tv sport kyk maar naar Euro sport en gaat prima zonder toeschouwers voor nu want je bied wel de mensen het genot naar te kyken op tv. Nou dan moet die elfsteden tocht ook kunnen alleen met wedstryd ryden en wy heerlyk aan de buis genieten

  Hajo · 8 februari 2021 op 21:12

  Roerend me eens. Laat de rest thuis schaatsen. Dat kan overal in Nederland en in Vlaanderen ook nog wel.

Jaap verlaan · 8 februari 2021 op 19:28

Dit is nou iets voor defensie parcours afzetten mensen op afstand houden gelyk een goede wintertraining voor de boys hahaaaa iedereen geholpen.

Spyfromthesky · 8 februari 2021 op 19:29

Is er mogelijk toch een beweging van het kabinet. Als er voldoende ijs is, dan is er als eerste een mogelijkheid voor de marathonrijders een tocht. Maar, wie weet. Er kan toch meer. We kunnen toch ook Duitsland eventueel vragen voor ziekenhuiscapaciteit als ze vrezen voor vele gewonden met een E-tocht.

Ze kunnen echt Friesland afschermen voor de Hollanders. Het Friese publiek zal zich wel gedragen. Hoewel ik het met grote tegenzin zal doen, maar als een voorwaarde is dat je als lid eerste getest moet worden heb ik er zelfs wel voor over. Maar dan zit ik persoonlijk in een duivels dilemma.

Spyfromthesky

  simon · 8 februari 2021 op 19:47

  precies en daarna de horeca nog een maand langer dicht, want toch weer meer corona gevallen…. Grenzen blijven dicht want NL krijgt t virus maar niet onder controle. en maar klagen met zn allen.

  Volgend jaar gewoon weer vorst, maken we er dan een dubbel feesje van. @Hajo een strenge winter komt toch nooit alleen?

   Hajo · 8 februari 2021 op 21:11

   Absoluut!

Gesloten voor reacties.