Het Kitzsteinhorn wordt rustig wakker vanochtend maar dat kan niet gezegd worden van Mount Sinabung op Sumatra. Die is opnieuw heftig uitgebarsten!!

Indrukwekkende beelden. Vooral als je bedenkt da de berg voor 2010 400 jaar heeft geslapen!

OK! Strak door met de nieuwe run van het Amerikaanse model. IJsdagen vanaf het weekeinde en dan exact een week vorst. Met slechts een stuk of 3 lijntjes die meer beloven. Wat mij betreft genoeg om aan het einde van die week hier en daar op de schaats te komen.

Er is veel te doen geweest over mijn opmerking da je met ijsprikker 2 à 3 dagen eerder dan anderen het ijs op kunt en dat mocht je door het ijs zakken dat je het dan als een gratis Wim Hof moment kunt beschouwen in plaats van in paniek te raken. Hierboven zie je wat ik bedoel (situatie vorige winter). Als vader van 80kg test je het ijs voor je kids totdat je je kids goed kunt instrueren waar ze wel en niet kunnen schaatsen. Elke ervaren natuurijsschaatser kan ook de geluiden van het ijs interpreteren. Een bepaald soort kraken wijst juist op veilig ijs. Dan nog kun je er altijd ergens doorheen gaan. Daarom moet je ook alttijd een ijsprikker hebben en je kids ook. En moet je er al dan niet nat of droog mee oefenen net als met de lawineuitrusting in de Alpen.

Mijn tip: schenenbeschermers voorkomen dat je met het erdoor zakken in ondiep water je schenen open haalt. In principe wil je er niet doorheen natuurlijk – al was het om de ijsvloer niet te verkloten – maar als hett gebeurt zuig je de kou meditatief in je op en handel je volkomen kalm in plaats van in paniek te raken. De verhalen dat de kou direct levensbedreigend zou zijn, zijn achterhaald. Je zou minutenlang in dat ijskoude water kunnen liggen en er nog heel rustig uit kunnen kruipen. Wat dat betreft raad ik elke schaatser ook aan minstens één keer een Wim Hof clinic te doen (ik ga ze ook aanbieden) zodat je lichaam leert met de kou om te gaan. Ook lekker op wintersport om eens lekker na sauna een minuutje of meer in de sneeuw te liggen.

Het laatste wat ik er nu over zeg: ik vind het MINDER verantwoord om op dik ijs ZONDER ijsprikker te schaatsen dan MET op dun ijs te gaan. Is het ijs dus dik en zie je 500 mensen op het ijs ZONDER ijsprikker zijn die allemaal onverantwoord bezig. Het ding kost nog geen tientje! Bestel dus nu voor het hele gezin!

Het andere punt van kritiek watt ik vaak ontvang en ook nu weer: dat het de laatste jaren niet mee zit met het winteroptimisme en dat je dan moet oppassen te mooie verwachtingen te wekken. Ik memoreer dan weer even mijn ervaring jaren geleden in het treintje van St. Moritz naar Diavolezza… waarbij het me vanwege de middagpauze in het stadje niet gelukt was een paar ski’s te huren. Ik ging op hoop van zegen dat ik bij het dalstation van de gondel wel een paar ski’s konen lenen (zonder gekheid). Ik raakte in het treintje in gesprek met een man en die sprak de onvergetelijke woorden: “Als je straks geen ski’s vindt heb je in elk geval de voorpret al gehad”. Ik voeg er aan toe dat een liftman een half uur later me in het dalstation me echt een paar oude ski’s uitleende! Wat natuurlijk geen vrijbrief mag zijn om op deze site geen serieuze meteorologie te bedrijven. Wat je ook weer kunt omkeren: waarom serieus doen (schijnt bij volwassenheid te horen) als je ook gek kunt doen (schijnt bij kinderen te horen). Ik probeer tussen die twee uitersten te laveren zonder dat m’n kop eraf gaat haha. Anyway: de pluim van het Europees model hierboven is NIET ok voor schaatsen. Wel zien we….

Een bak sneeuw aan het einde! Hoe zie dat eruit op de kaart?

Zo dus! Heftig hoor voor  maart! Mag ik dan optimistisch zijn – met of zonder schaatsen? Bij deze het leukste van dit alles: midden TIJDENS de koude fase hebben we ook laten we zeggen dagelijks 6 sets weerkaarten te analyseren en daar gaan ook nog weer extra koude uitschieters tussen zitten! Meer meteofictiongenot is dus gegarandeerd.

Snel door naar de Alpen en vooral focus op de kou die daar gaat heersen. Hierboven zien we dat op de Funtensee de -27ºC vanochtend is gehaald. Terwijl de kou nu even juist minder scherp wordt.

Dat heeft te maken met de depressie over de Middellandse Zee die bewolking over de oostelijke Alpen stuwt. Bijzonder die sneeuw in Wenen en Hongarije vanaf morgen.

Woensdagochtend hebben we dit al te pakken…

En een week later dit!

Idem in Oostenrijk waar op dat moment vele tienduizenden Nederlandse schoolkinderen zitten! Zo iets vergeten ze nooit meer… zoals wij oude lullen het uit onze jeugd ook nooit vergeten zijn. Alleen had je in onze tijd op de meeste stoeltjesliften geen kappen. Mensen kwamen met bevroren oogleden boven uit de lift! Sommige liften hadden stapels dekens liggen voor de gure tocht omhoog.

Ensemble Loser / Die Tauplitz

OK bitter koud dus in de Alpen. Maar hoe zit het met de sneeuwval? Ik ga zeker wa sneeuw zien in Die Tauplitz en Loser waar ik heen onderweg ben. Dat is dus die “Hongaarse sneeuw”. En op 1 maart heeft het Amerikaanse model eea in de aanbieding.

Ensemble Val Gardena

Aan de zuidkant is die 1 maart piek hoger zoals hier in Val Gardena.

Ensemble Franse Alpen / Les Menuires

De Franse Alpen zelfs een rollercoaster qua temperatuur met veel sneeuw dagenlang?

Om dat te snappen moeten we even terug naar de cliffhanger van het Europese model met die mooie sneeuw in de Lage Landen. Die vergelijken we hierboven met de 28 februari kaart in het Amerikaanse model. Aardig vergelijkbaar behalve “lokaal” in de Alpen! Sneeuw in Zuid-Italië, op de Balkan en langs de zwarte zee kust… of toch in de Alpen. Dat is de vraag!

Lekkere koffie en goed internet. Ik vervolg nu mijn weg naar Stiermarken! 😉

Cescia doet de groeten uit het Montafon!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

108 reacties

Gesloten voor reacties.