Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Kleinwalsertal
Lees verder >

In welk dorp je ook verblijft, Kleinwalsertal doet je verbazen.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Komende periode afwisselend zacht en koel in Alpen. Blijft Kerst er gunstig uitzien?

check ook eens

122 Reacties

 1. Kees (mod) schreef:

  FIjn bericht Wijnand! Duimen tot we kramp krijgen voor lagere temperaturen tijdens de Kerst om alle neerslag ook als sneeuw te laten vallen. 😀

 2. Wijnand schreef:

  We raken die persistente hoge druk boven Midden Europa kwijt, zodat ik het ook op langere termijn niet bedrukt inzie. Maar het is helaas nog iets te ver weg voor een grotere zekerheid.

  • sneeuwfanaat schreef:

   Absoluut mee eens Wijnand
   Ik vind de periode rond kerst tot de jaarwisseling er heel erg hoopvol uitzien voor sneeuwval in de alpen,tevens verwacht ik daar een mooie sneeuwgrens bij gezien de ochtendruns

   deze kaart bevalt me wel van ecmwf vanmorgen:)

 3. Karin schreef:

  Hallo Wijnand, waar haal jij dat diagram vandaan met de temp op 2 meter en de neerslag ensembles? Ik heb volgens mij heel meteociel al nageplozen, maar zonder resultaat…

 4. Hallo allemaal,

  Hebben jullie gezien dat Hajo op de site van de telegraaf staat. Hier de link.

  http://www.telegraaf.nl/reiskrant/22141857/__Skipret_nog_ver_te_zoeken__.html

 5. Stephan v W schreef:

  Ik ben niet heel goed met de topografische ligging van skigebieden in de Alpen; kan iemand me vertellen of het Zillertal nog net wel “gunstig” ligt voor de sneeuw van de komende 8-10 dagen of ligt dat gebied al te Oostelijk in Oostenrijk?

  Btw, goed verhaal Wijnand! Lekker kort en duidelijk 🙂

  • Wijnand schreef:

   Stephan, zie in het menu onder de button “weerkamer” het ensemble voor het Zillertal. Goed te zien zijn de overwegend lager wordende temperaturen. Zoals gezegd nog ver weg, maar ik zie pas hoop vanaf de kerstdagen voor grotere sneeuwkansen. Het front van a.s. donderdag brengt waarschijnlijk niet veel neerslag in dat gebied van de Alpen.

   • Stephan v W schreef:

    Thanks Wijnand! Ik ben niet zo’n held qua aflezen van de weerkaarten en ensembles, daarom vertrouw ik altijd blindelings op de berichten die jullie met het team schrijven! Geniet er iedere dag opnieuw van, en het biedt me mooie voorpret voor de wintersport. Sneeuw rond en na kerst zou perfect zijn, want van 4-11 jan zit ik in Konigsleiten 🙂

 6. michel schreef:

  De controle heeft er zin in eind deze maand kou, natuurlijk te ver weg maar het mag nu toch wel gebeuren.

  Wil hier in NO NL ook kou.

  http://www.weerplaza.nl/15daagseverwachting/?type=both_pluim&r=noordoost&element=tt

 7. michel schreef:

  Leuk bericht trouwens weer Wijnand, top.

 8. michel schreef:

  Foto van Hajo wordt ook gebruikt in een onderwerp over de situatie in de skigebieden, de televaag gebruikt hiervoor een foto van Hajo die hier ook al te zien was.

  http://www.telegraaf.nl/reiskrant/22141857/__Skipret_nog_ver_te_zoeken__.html

 9. Kees Lourens schreef:

  Wildschonau daar ga ik 27 december een week naar toe, dus de periode van oud en nieuw. Nu heb ik een paar vragen, ligt dit gebied wel hoog genoeg voor goede sneeuw, tenminste de temperaturen zoals die nu zijn lijken mij daar wel invloed op te hebben, jullie hebben het over sneeuw in bepaalde gebieden maar waar ligt geografisch dit gebied noord Alpen of west Alpen. En dan nog een vraagje over de temparaturen cq sneeuwval kunnen jullie al zeggen wat dit rond de periode van oud en nieuw doet. Kortom moet ik me zorgen maken, of moet ik mijn regenkleding, bergwandelschoen meenemen. Grt Kees Lourens

  • Wijnand schreef:

   Beste Kees, zoals de kaarten nu aangeven komt er nog het e.e.a. vanaf Kerst. Wildschönau ligt aan de noordzijde van de Alpen. Dit gebied krijgt m.n. bij z.g. nord-stau veel neerslag. De plaatsen liggen niet erg hoog, maar ook weer niet erg laag. Dus vooral geen zorgen maken hoor. Oberau ligt op 936 meter hoogte en het skigebied op de Schatzberg gaat tot dik 1900 meter hoogte.

   • Kees Lourens schreef:

    Hartstikke bedankt, dus dan krijgt dat gebied net zoals oberstdorf de grote klapper te pakken, gelukkig dan mag ik wel hopen op zo’n halve meter tot 70 centimeter als ik de kaarten een beetje goed bekeken heb. Volgend jaar toch maar weer een last minut aangezien ik dit soort scenario’s haat. Maar ja ook dat hoort gedeeltelijk bij wintersport. Nogmaals bedankt.

 10. Hajo schreef:

  Onderschat niet hoe snel mensen gaan klagen bij een gebrek aan zon! Dat moeten we de aankomende periode ook goed in de gaten houden. Ik ben super happy hier met 3 dagen strak blauw met s ochtends vers laagje kunstsneeuw! Groet uit skibus val gardena.

 11. sneeuwfanaat schreef:

  Am Freitag viele Wolken und wiederholt Schneefall, unterhalb von 500 bis 800m Höhe Regen. Kälter: minus 1 bis plus 3 Grad.
  Toch blijft wetter orf volharden in sneeuw voor het salzburgerland Spannend

  • sneeuwfanaat schreef:

   http://www.zamg.ac.at/cms/de/wetter/wetter-oesterreich/oesterreich/trend2
   Gewoon sneeuw voor oostenrijk,ook volgens zamg wetter,wel worden de hoeveelheden naar het oosten toe minder.Neerslag zone weet zelfs niederosterreich te bereiken.
   Is toch wel spannend allemaal hoeveel er in oostenrijk gaat vallen.Sneeuwgrens is in ieder geval ok!

   • phil schreef:

    Ja idd is wel spannend, ben in Saalbach met de familie op 21/12.
    Voor mij is een 15cm al voldoende in combi met erna zon zou prachtig zijn. Ik trek mij op aan het feit dat er een aantal dagen geleden ook geen sneeuw opstond tot de dag ervoor. Wat op sommige plaatsen een 10cm is gevallen. Lets hope 😉
    Heb wel voorpret de dagen voor mijn vakantie met de weerberichten te volgen.

  • Viking schreef:

   Am Freitag wechselnd bis stark bewölkt und vor allem in Vorarlberg, Tirol, Salburg und Kärnten zeitweise etwas Schneefall und Regen. Schneefallgrenze zwischen tiefen Lagen und 1000m Höhe. Etwas Sonne besonders im Osten, hier frischt allmählich lebhafter Westwind auf. Meist 0 bis 7 Grad.

   Ik zou er niet teveel van verwachten Sneeuwfanaat. De kaarten zullen ongetwijfeld nog veranderen maar zoals het er nu naar uitziet lijkt dit front steeds zwakker te worden.. Zelfs in Zillertal e.o. nauwelijks sneeuw.. Misschien zondag’s maar ook daar zijn de weerdiensten van Bayern en http://www.wetter.at niet bijster enthousiast over de hoeveelheden..

 12. CJA Hulskamp schreef:

  Mischien moeten we volgende week wel de zonnekanonnen aan zetten. Vanaf welke temperatuur kan dat ? En hoeveel straling geven deze ?

 13. Arjan schreef:

  Helemaal met je eens Harm . 1999 ( de galtur winter ) is 1 van de mooiste wintersport vakantie die ik heb meegemaakt . Bij aankomst begon het te sneeuwen en toen we naar huis gingen sneeuwde her nog . Er viel 2 meter in het dal en 3.5 meter sneeuw boven op de berg , dat was in st Anton . Wel de laatste dag alle liften gesloten , maar mooi om mee te maken . Ik zat er 10 dagen voor de lawine bij galtur , bizar maar prachtige winter was dat .

 14. Keida schreef:

  Nou om even heel bot te zeggen: Ik vind skien / boarden met sneeuw gewoon absoluut niet prettig.
  Mijn gyroscoop (evenwichtsorgaan) weet dan niet meer wat boven en beneden is en het is een hel om dan naar beneden te komen.

  Board je af en toe omhoog ipv naar beneden… ja dat werkt niet.

  Sneeuw op wintersport is prima: ’s nachts, eind van de dag of maximaal 1 evt 2 dagen, maar de rest moet het gewoon zon zijn 🙂

 15. Dennis schreef:

  Aangezien ik op zijn vroegst in maart/april ga skieën, als het al doorgaat, kijk ik wat meer naar het weer voor de lage landen. Ik heb het nog niet in de opmerkingen gezien, maar de laatste pluim van zowel ECMWF als GFS gaan voor een stormachtige kerstavond / 1e kerstdag.

  Wat is jullie mening daar over? Ik weet, het is nog redelijk ver weg, maar windkracht 8 aan de kust tot 7 in het Oosten, met windstoten tot boven de 120 km/h aan de kust vind ik behoorlijk pleiten voor een herfstige kerst dit jaar..

 16. jarno18 schreef:

  Steeds meer berichten over een eventuele kerststorm.. zou ook bijzonder zijn.. wit door de hagel hahaha. Stel dat het twee dagen hagelt in de Bilt en er ligt 1 cm hagel, is het dan ook een witte kerst?

 17. Remko schreef:

  Weer op de radio: vandaag grijze dag. Hier al uren mooie zonneschijn, Zutphen. Zacht, lijkt wel voorjaar.

 18. Jorne schreef:

  Dit jaar met O&N naar Flaine, gelukkig veel sneeuw in de vooruitzichten!
  Vorig jaar Ski Amade gezien, wat een geweldig skigebied en opvallend rustig in de voorjaarsvakantie met lege pistes en korte wachttijden, voor de liefhebber een korte terugblik:

 19. Marc schreef:

  Aantal buitenlandse weersites doorgeplozen voor de lange termijn. Algemene tendens; december zal zacht tot zeer zacht uitvallen met geringe neerslag. Meest boude uitspraak “Dezember ohne winter”. Ook begin januari weinig vooruitzicht op winterweer. Aanzet tot een rampseizoen voor skigebieden zoals het Sauerland? Meteofictie?
  Overigens zijn daar vandaag wel een paar liftjes (postwiesen en skikarussell) open door kunstsneeuwproductie. Maar het ziet er allemaal erg beroerd uit op de webcams. Kunstsneeuw is ook niet de oplossing voor sneeuwtekort als gevolg van uitblijven sneeuwval.

  • Precies !! Kunstsneeuw is leuk maar enkel een hulpmiddel en zoals velen vaak ook beweren over winterbanden is het geen wondermiddel. Heb nog niet vaak op kunstsneeuw geskied en heb daar eigenlijk ook geen behoefte aan, volgens mij gaat er niets boven natuursneeuw. Nu ja, wanneer de trend van de voorbije jaren zich blijft voortzetten in de Alpen dan zullen we zeker moeten wennen aan het idee van kunstsneeuw en skiën we straks allemaal op kunstmatig geproduceerde sneeuw. 😉

 20. Eric schreef:

  Vandaag is het echt topweer en goede sneeuw in zell am see fotos en kleinfilmpje volgen vanavond nog wel

  tjusssssss

 21. Frans schreef:

  GFS 06 heeft 2 leden (20 leden, 2 = 10% kans?) die na de kerst het een en ander laten veranderen doordat het azorenhoog verbinding probeert te maken met het groenlandhoog. Dit groenlandhoog is dan net een beetje ontstaan, de verbinding mislukt echter en er kan geen blokkade gevormd worden. Wel laat het groenlandhoog een bel hoge druk los die rond 30 december boven scandinavie komt te hangen! NL in de oosten wind en vriezend het jaar uit! 😀 Pure meteofictie maargoed het staat er tenminste! Hajo zou zeggen natuurkundig is het mogelijk 😉 Of zoals AB: Omarm met zn allen deze onzekerheid en wordt zielsgelukkig 😉

 22. Ronaldo schreef:

  Vandaag is één van mijn tweets gebruikt in een artikel van The Weather Channel (TWC) http://www.weather.com
  Open de link…scroll naar Illinois en, voila! Erg leuk om te zien. Mn eigen kop in een Amerikaans artikel.
  http://www.weather.com/news/weather-winter/winter-storm-electra-news-state-state-20131213

 23. jan schreef:

  De nieuwe ensembles voor Val gardena zijn ZEER teleurstellend. Alle sneeuw aankomende week er ongeveer uit. Na de jubel stemming van gisteren nu de teleurstelling. Is dit toch een trend van een steviger hoge drukgebied of gewoon een misser van het Ensemble?

 24. Dennis schreef:

  Pff, een natte kerst lijkt redelijk zeker.. beide modellen zijn het roerend eens, howel het GFS er wat meer water tegenaangooit.. Dat wordt dweilen op 1e kerstdag.. Een paar ondergelopen keldertjes erbij. Hé, gezellig.. http://prntscr.com/2bl9lt

  En ook de nieuwe GFS-hoofdrun houdt het flink winderig op 1e kerstdag.. Benieuwd wat de volgende ECMWF-run doet..
  http://prntscr.com/2bl9rz

 25. Mooi bericht @ Wijnand !

  Kijk eens naar de temperatuurkaart voor maandag 16 december 2013, het ruikt naar lente en winter is hiermee ver weg lijkt me:
  temps.png

  😮

 26. phil schreef:

  Voor hetzelfde geld duwt een stroom die neerslag op de 19 een beetje verder naar N-O en Oostenrijk krijgt mee een lading sneeuw.
  Wie weet valt het deze keer eens positief uit in plaats van negatief 🙂 You never know.

 27. Frans schreef:

  Noorwegen krijgt komende week wel een meter sneeuw erbij

 28. paco37 schreef:

  Ik zie nog niet direct een enorme storm op kerstavond, het windveld wat er zit ligt op een windkracht 6/7 en de mogelijke 8/9 die kan ontstaan draait momenteel over noordelijk Frankrijk naar oost Duitsland, voor wat het waard is zo veraf].
  Zoals ik gisteren en eigenlijk al dagen schrijf is dat het azoren hoog te dominant is, wel zie ik het Azoren hoog een flinke deuk oplopen rond kerst met die toename van wind boven Frankrijk, dit zou wel eens de kentering kunnen worden een week later, ik zeg daarom ook KAN!!!!!

  de eerste mogelijkheid voor een patroon verandering ligt dan ook rond oud en nieuw, gisteren ook aangegeven.
  Eerst maar eens in de gaten houden of deze ontwikkeling regelmatig terugkomt in de kaarten en of deze meer en meer worden pndersteunt.
  Gebeurd dit niet zie ik tot zeker begin januari in de verste verte geen winter in de L.L
  Hopen dus dat het een stormveld wordt die vrij zuidelijk over noor Belgie dendert

 29. MA67GE schreef:

  Is de Feldberg op 27 december nog sneeuwzeker?

 30. Maurice schreef:

  Ook in de nieuwe GFS12 is de te verwachten sneeuwval voor Oostenrijk aankomende do/vr weer verder naar beneden bijgesteld 🙁 hoop dat er toch nog iets door weet te dringen tot de Arlberg.
  1 ding heb ik hier wel geleerd, en dat is dat sneeuw tot op het allerlaatst heel lastig te voorspellen blijkt dus ik heb nog iets om me aan vast te houden 🙂

  • Snowman schreef:

   De arlberg krijgt zeer waarschijnlijk wel wat, geen 20cm, eerder 5a10cm. Het is ff duimen voor dat extraatje zondagnacht, voor heel oostenrijk, staat er in deze run best mooi op. Dan heb je bij elkaar toch weer wat accumulatie. Best felle kou trouwens verder in de week voor de alpen, met weer zat neerslag

 31. Patrick schreef:

  Het voornaamste is voor mij nog altijd dat het in de Alpen ( liefst overal want men spreekt dikwijls over sneeuw voor de Alpen op komst maar is altijd een groot verschil tussen Noorkant, West kant en Zuidkant )
  Sneeuw hier in de ll hoeft niet per sé ( mag wel )

 32. Patrick schreef:

  De te verwachten sneeuwval wordt bijna altijd naar beneden bijgesteld tegen het zover is . ik heb het nog maar weinig andersom meegemaakt ( is wel al gebeurd maar echt zeer weinig )
  Men is in het begin blijkbaar te enthousiast .

 33. Roy schreef:

  @Karin wat ik altijd doe is om de wintersportplaats waar je heen gaat even op te zoeken via Wiki. Daar staan dan in de rechterkolom de coördinaten van deze plaats. Die voer ik in deze url: http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?ext=1&lat=45.29&lon=6.58

  Je veranderd dus in feite alleen de 45.29 en 6.58 in de door jouw gewenste coördinaten(wintersportplaats). Sla deze op in bijvoorbeeld de browser van je mobiel of je tablet/pc. Deze url ververst automatisch altijd naar het laatste uitgekomen ensemble. En inderdaad kun je hem vergelijken met de 4 vorige runs door rechtsonderin te switchen zo ook de luchtdruk en temperatuursprognose op 2 meter te bekijken.

  Die van hierboven is overigens van Val Thorens. ( 850pa is ongeveer de temperatuur op 1450 meter en de sneeuw/regen grens zelfs nog iets lager).
  Misschien heb je er nog wat aan 🙂

 34. Maurice schreef:

  Had het ook wel een beetje zien aankomen hoor, maar toch hoop je altijd dat de stuiver ook eens de goede kant opvalt. Misschien tegen beter weten in… het is ook gewoon een beetje geluk hebben, voor de Franrijkgangers nu jubelstemming, Oostenrijk komt nog wel!

  • Viking (Harmelen) schreef:

   Zeker niet wanhopen.. komende vrijdag én zondag gewoon wat sneeuw (voor the looks)… vanaf eerste kerstdag gewoon sneeuw en dan aardig wat !… eigenlijk iets te laat maar ach… laat maar komen..

 35. phil schreef:

  Weet iemand welke kaarten NAVGEM en JMA zijn eigenlijk?
  Die blijven maar goede condities voorspellen voor de alpen.

 36. pim schreef:

  overigens wordt er elke keer gesproken over ‘de ultieme test voor sneeuwkanonnen’, maar in het gebied waar ik heen ga (waidring/steinplatte) is het al een week lang ongeveer minimaal +5graden, dus daar gaat echt geen sneeuwkanon aan…

 37. Erik schreef:

  Naast deze site kijk ik ook de sites van de wintersportplaatsen zelf, om te zien wat die aangeven. Helaas zie ik voor b.v. Saalbach vanaf 24 december alleen maar regen op het programma staan. Zo ook bij andere, hier veel genoemde bestemmingen. Gebruiken die andere modellen, dat deze toch significant afwijken, van wat er hier over sneeuwval wordt vermeld ?
  Jammer voor de vakantiegangers, als dat zo is met de neerslag.

 38. Geert schreef:

  Vandaag echt voorjaarsweer….zon EN warmte. Met het raam van de wagen open van het werk gekomen. Ach ja, na een superzachte decembermaand is het al meermaals voorgekomen dat de winter ongenadig hard toeslaat. Laat ons hopen!!!

 39. Wijnand schreef:

  Hier het 12:00 UTC ensemble voor Obertauern tot AAN de Kerst.

 40. Eric schreef:

  Vandaag de inversie echt meegemaakt. Dagje Zell am See geweest moest wel een uurtje rijden maar was met dat mooie weer een leuke rit. In de dalen vertrok ik met MIN 10…Op Pass Thurn aangekomen (1273meter) was het +3…het dal weer in bij mittersill en ja hoor MIN 9…..Zo was het ook op de pistes……
  En in de avond op de terugreis hetzelfde beeld. Nu in Brixen MIN 6

  Ik las nog een berichtje van hajo….wat hebben we liever een week sneeuw sneeuw en sneeuw of toch ook een zonnetje…..Nou dat laatste wens ik eigenlijk ook wel. De sneeuwkanonnen doen hun taak prima……

  straks nog ff een klein filmpje …..

 41. Eric schreef:

  Ik maar zoeken naar die webcam aan de overkant….helaas niet gevonden:)

  http://www.plaatjesdump.nl/upload/a53896d2fe67a72a91372c15dddb5deb.jpg

 42. Arjan Ehlert schreef:


  Zie ik hier een record aankomen met kerst? De laagste luchtdruk ooit gemeten in Nederland is 954,2 hPa. Zie http://www.knmi.nl/cms/content/28293/lage_luchtdrukrecords

  • phil schreef:

   Wat wil bovenstaande kaart zeggen Arjan?

  • Leo schreef:

   Is wel een dingetje hoor! 0h runs hadden ‘m ook al behoorlijk consistent te pakken ; zowel EC als GFS kwamen met 934 hPa als kerndruk boven de Britse Eilanden (maar boven NL iets minder laag dan deze run)! Wind is niet extreem in deze run; alleen in de ZW-punt van Engeland even storm. Uiteraard nog ver weg om over details te spreken maar spannend!

 43. Eric schreef:

  Zie bijgaand mijn update van vandaag………

  Zell am See was dit keer het gebied en dat lag er ook prima bij…..

 44. phil schreef:

  Dumpje in Oostenrijk 😉

 45. Frederic schreef:

  Eerste deel avondbericht online. Graag daar verder met de reacties

 46. qlubtempo schreef:

  Phil, die naar saalbach ging bedoel je? Whahaha

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.