Maarten_innsbruck_brug

NOC*NSF Wedstrijdskiër Maarten Meiners heeft Innsbruck als woonplaats gekozen. Natuurlijk vanwege de gemakkelijke bereikbaarheid vanaf drie Nederlandse vliegvelden. Hij kan gemakkelijk zijn familie en vrienden in Nederland opzoeken en omgekeerd. Zo heeft hij op de valreep ook nog zijn bachelor economie en bedrijfskunde in Nederland kunnen afsluiten. verder draait alles in zijn leven om skiën. Geen vaste relatie. Geen gezeur.

AL8V9511 fotograaf Edo Jungerius

Als kind leerde Meiners skiën op de borstelbaan van de skiclub Wolfskamer in Huizen. Dat is de grootste skivereniging van Nederland. Vanaf 10 jaar oud skiede hij wedstrijden. Zijn ouders namen hem mee naar Zwitserland naar skidorpen als Adelboden en Grindelwald. Vanaf 12 jaar oud gingen ze elk jaar naar Ramsau am Dachstein waar Meiners nog een extra trainer had. Vanuit de Wolfskamer waren er al 5 trainingsweken per jaar!

NOF_5355

Meiners: “Ik heb sportieve ouders. Het was zo leuk hoe ze me gestimuleerd hebben. Nu ja ik ben ook enigst kind.” Vanaf 15 jaar vloog hij ook wel eens alleen naar Oostenrijk. Sinds 2008 zit hij in de nationale selectie. “Het was de overgang van zeg maar ‘Oohh ik vind skiën leuk’, naar een echte professionele omgeving.” In 2010-2011 skiede hij voor het eerst Europacup. De uitvalbasis was een ski-internaat in Piesendorf bij Zell am See Kaprun.

In 2014 veranderde dat. “Er kwam een nieuw beleid”, aldus Meiners. “Er werd voortaan alleen geïnvesteerd in echte kanshebbers. Die worden tegenwoordig toegevoegd aan buitenlandse skiteams zoals het Amerikaanse of het Duitse.” De skiër moet dan zelf een woonplaats zoeken. Meiners kreeg de mogelijkheid met het Duitse team te trainen. “Ook de skiservice wordt gedaan door Duitse servicemannen”, zegt Meiners die ook het verhaal van het wachsdrama van Nicolien Sauerbreij kent.

Schermafdruk 2017-02-07 15.49.02

Nordkette op 7 februari 2017

“Geleidelijk was ik klaar om echt in de Alpen te gaan wonen. Innsbruck leek me een leuke gezellige stad midden tussen de bergen. Het ligt centraal in Alpen. Je zit zo op de snelweg. Ik kan snel naar Garmisch waar de Duitse bond zit.” Eerst woonde Meiners in Mutters even buiten de stad. Zijn buurman zei op een dag tegen hem: ga mee skiën op de Nordkette. “Ik had nog nooit van dat kleine skigebied aan de rand van de stad gehoord. Er was 40 centimeter poeder gevallen en wij gingen ’s ochtends meteen het Hafelekar op. Vanaf die kam heb je alleen maar loeisteile offpiste varianten. Megacool om zo te skiën met uitzicht over de stad.

2014-11-12 à 09-11-32 Photo RossignolTegenwoordig woont Meiners midden in de stad.  Hij traint 25 uur per week. In de zomer vooral kracht en cardio en een beetje skiën op de Stubaier gletsjer. Ook wielrennen en mountainbiken. In de winter toch vooral skiën, skiën en skiën. Meiners benadrukt dat al dat trainen doch een teamsport is. Hij haalt een quote van Felix Neureuther aan: “Skiën is teamsport behalve die anderhalve minuut die je van de berg af raast.”

Innsbruck heeft echt zijn liefde gewonnen. “Studenten zijn hier veel sportiever dan in Nederland”, zegt Meiners. De skigebieden die hij het meest bezoekt zijn Kühtai (“klein en niet niet zo heel druk”) en de Stubaier Gletscher (“half uurtje rijden”). Ook traint hij vaak reuzenslalom in Steinach am Brenner. “Ja inderdaad waar dat tunneltje onder de snelweg doorgaat”, lacht Meiners. Als ik vrienden op bezoek heb doen we city & ski. “Ze zijn dan altijd verbaasd hoe cool het is om overdag te skiën en ’s avonds in een stad uit te gaan”, zegt Meiners die zelf ook niet zo van de traditionele après-ski is.

Meiners wordt onder meer gesponsord door ERU Prestige smeerkaas. “Ik heb wel eens in een reclame gezeten waarbij ik met een kaashelm van de berg raasde. De slogan was: ‘Kaas voor kerels'”. Zijn skisponsor is Rossignol.

Afgelopen week skiede Meiners een tweede plaats bij de Universiade in Almaty in Kazachstan! Zijn doel is om in de top 10 te skiën in de Europacup. Daarmee kan hij dan een startnummer verdienen voor de wereldbeker. De Olympische spelen van 2018 in Zuid-Korea komen vermoedelijk nog te snel. Hij heeft zijn zinnen gezet op 2022 in Peking en zelfs 2026 staat op zijn netvlies. Een mooie sporter om te volgen!

NOF_5225

Maarten Meiners geniet van zijn stad Innsbruck

PS Maarten Meiners wordt op 8 februari 25! Feliciteer hem op Facebook!

Categorieën: Innsbruck

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.