Het begint hier weer een beetje als vanouds op een occulte sekte te lijken die naar vreemde kronkellijntjes turen om in de toekomst te kijken. Heerlijk! De spirit is helemaal terug ondanks dat we allemaal totaal afgestompt zijn dit seizoen door “de patronen”. Als er al nog twijfelaars waren of het vanaf komend weekeinde zou gaan dumpen in de Alpen dan was het omdat het Amerikaans weermodel niet meedeed. Dat is met de 12u run van het model weggepoetst. Beide modellen tonen nu in sterke mate hetzelfde beeld. In Noorwegen hoeven ze al niet meer in de glazen bol te turen. Daar dumpte het vandaag al stevig zoals je hierboven ziet.  

kaprun1903 

Harold stuurt deze vanuit Kaprun.

zell_para1903

Deze is uit Zell am See Kaprun. Een thermiekvlucht vanaf de Schmittenhöhe. Mijn favoriete sport na het skiën en snowboarden. Tandempapiertje haal ik nog in de komende jaren. Dan kan ik tandemvluchten gaan verloten op deze site.

ensPdS1903

Snel naar de ensembles. Vanochtend gaf ik al aan dat Zwitserland nu op koers ligt om te gaan winnen. Zeker qua sneeuwgrens! Juist hier kan de sneeuwgrens naar 500m gaan dalen. En hoe mooi liggen alle lijnen bij elkaar. Wat je hier ziet is gewoon zo goed als zeker! Je snapt dat ik mijn ogen uitwrijf omdat ik zaterdag in de Portes du Soleil arriveer. In Champéry op 1000m om precies te zijn. Hoe bijzonder is dat. Die trip is al weken geleden vastgelegd. Het is een bijeenkomst van de SCIJ: de internationale vereniging van landelijke journalisten skiclubs. Ik ga in een reuzenslalom en een langlaufwedstrijd de vaderlandse eer hoog proberen te houden.

ensArlberg1903

De “patronen” zijn toch een beetje terug want de zuidkant lijkt toch in millimeters te gaan winnen terwijl hoe verder naar het oosten in Oostenrijk hoe minder neerslag. Hier een prikpunt voor Vorarlberg inclusief Montafon en de Arlberg. Minder neerslag maar wel mooi uitgesmeerd en mooi koud. En met kans op de bonus op 27 maart. Nu ja, die blauwe lijn moeten we maar vergeten. Die schiet wel heel ver uit.

ensZell1903 

Gaan we verder naar het oosten zien we rond Zell am See Kaprun bovenstaande. Wat meer onzekerheid. temperatuur die geleidelijker daalt. Absoluut kans op een flinke teleurstelling. We kennen de “patronen”. Ga er zo in staan dat het alleen kan meevallen. 

ensFra1903

Franse Alpen. Regio Les Menuires. Tsjakka! 

ensVdA1903

Valle d’Aosta en ook Val d’Anniviers. De hoofdprijs! Grappig want eerder nog zou dit in de neerslagschaduw liggen en zou het er zonnig blijven.

ensSauze1903

 

Speciaal voor het Dutchweekend Italia (20-23 maart) een punt rond Sauze d’Oulx. Voor hen komt de sneeuw eigenlijk te laat want op de vertrekdag.

ensVG1903

Gaan we de kant van Livigno en Val Gardena op zien we dit. Ook grote winst dus. Opmerkelijk is dat de sneeuwgrens aan de zuidkant nu ook lager wordt berekend. Zo rond 1200m.

gfs_akku1903_12

Dit is de berekende accumulatie tot volgende week donderdag. Grotendeels sneeuw boven de 1200m en aan de noordkant ook wel tot 500m. Hoe lekker!

warm2903

Ik ben wel even zo eerlijk om erbij te vermelden dat de modellen de maandwisseling dan weer zachter laten verlopen. Hoe leuk het er allemaal ook uit ziet: we mogen ons niet té rijk rekenen. De Pasen gaat deze sneeuw zeker niet halen. Tenminste niet offpiste. De zon brand de zuidhellingen  en de dorpen in een paar zonnige warme dagen of toch minstens binnen 10 dagen weer sneeuwvrij. Op de pistes kunnen pistebully’s de boel samenpersen en daar is het wel pure winst! 

sauerland2703

Ook ben ik zo eerlijk om te erkennen dat de nu voor het Sauerland berekende 30cm sneeuw nog pure meteofiction is. Het hangt namelijk puur op een vanuit het zuidoosten oprukkende mini-depressie. Dat kijken we gewoon aan. Zou wel een stunt zijn als ze het weekeinde van de 29e en 30e zouden kunnen draaien. Morgenochtend verder!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.