obertauern0301b

Er wordt volop getwijfeld of het wel goed komt met de sneeuw vannacht. Natuurlijk: in Obertauern – zie hierboven – sneeuwt het al een paar uur. Maar gaat het echt intens sneeuwen tot in de lagere dalen na een dag regen in de Alpen?

[metaslider id=52271]

Hier zie je hoe het goed komt. Terwijl de stroming noordwest is en de kou naar het oosten van Oostenrijk lijkt weg te glijden, klapt de ritssluiting toch dicht waarbij de sneeuwval in enkele uren wel 500km terug naar het westen springt zodat het zelfs in de noordelijke Franse Alpen nog even leuk gaat sneeuwen. Wel is het zo dat de sneeuwgrens in de Franse Alpen niet veel verder zal dalen dan 1500m terwijl in Oostenrijk de sneeuwgrens in de loop van de nacht echt naar de laagste dalen keldert. Laten we eens kijken waar het nu al sneeuwt…

stmartin0301b

St. Martin am Tennengebirge! Op 1000m dus al prima.

stmartin0301

Nog eentje van dat snoepige partnergebied.

kirchschlag0301

Een klein gebiedje in Stiermarken. Dikke vlokken dat is duidelijk. Volg wat er onder die schijnwerpers gebeurt hierrr.

zellamsee0301

Deze cam moet je de komende uren en zeker ook morgenochtend hebben. Kijk hierrr. In Zell am See Kaprun gaat het helemaal goed komen. Al was het omdat de noordstuwing morgen alleen vanaf de Kitzbüheler Alpen naar het oosten stevig aanhoudt. Ten westen daarvan wordt het snel zonnig.

bayrischerwald0301

En deze cam in het Beierse woud zal zeker niet te versmaden zijn. Ja tuurlijk pakt het oosten deze keer veel mee. Evenals veel gebieden in Duitsland op plekken waar je nog noooty van gehoord hebt. Tom is een bijzondere jongen zei ik vanochtend al en zeker geen normaal Alpenfront.

daan-kou

Daan lijkt wel een klassieker te gaan worden komend weekeinde. Zie eens deze noordwestelijke mokerslag met kou op 1500m in de nieuwe berekening van het Europese model!

Vanmiddag al maakte ik deze plaat van Daan. Daar hoef ik niets van terug te nemen vanavond. Kan echt mega worden.

Maar nu dus eerst vannacht en morgen overdag  – en in het oosten ook nog maandag – Tom!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

48 reacties

Gesloten voor reacties.