obertauern0301b

Er wordt volop getwijfeld of het wel goed komt met de sneeuw vannacht. Natuurlijk: in Obertauern – zie hierboven – sneeuwt het al een paar uur. Maar gaat het echt intens sneeuwen tot in de lagere dalen na een dag regen in de Alpen?

[metaslider id=52271]

Hier zie je hoe het goed komt. Terwijl de stroming noordwest is en de kou naar het oosten van Oostenrijk lijkt weg te glijden, klapt de ritssluiting toch dicht waarbij de sneeuwval in enkele uren wel 500km terug naar het westen springt zodat het zelfs in de noordelijke Franse Alpen nog even leuk gaat sneeuwen. Wel is het zo dat de sneeuwgrens in de Franse Alpen niet veel verder zal dalen dan 1500m terwijl in Oostenrijk de sneeuwgrens in de loop van de nacht echt naar de laagste dalen keldert. Laten we eens kijken waar het nu al sneeuwt…

stmartin0301b

St. Martin am Tennengebirge! Op 1000m dus al prima.

stmartin0301

Nog eentje van dat snoepige partnergebied.

kirchschlag0301

Een klein gebiedje in Stiermarken. Dikke vlokken dat is duidelijk. Volg wat er onder die schijnwerpers gebeurt hierrr.

zellamsee0301

Deze cam moet je de komende uren en zeker ook morgenochtend hebben. Kijk hierrr. In Zell am See Kaprun gaat het helemaal goed komen. Al was het omdat de noordstuwing morgen alleen vanaf de Kitzbüheler Alpen naar het oosten stevig aanhoudt. Ten westen daarvan wordt het snel zonnig.

bayrischerwald0301

En deze cam in het Beierse woud zal zeker niet te versmaden zijn. Ja tuurlijk pakt het oosten deze keer veel mee. Evenals veel gebieden in Duitsland op plekken waar je nog noooty van gehoord hebt. Tom is een bijzondere jongen zei ik vanochtend al en zeker geen normaal Alpenfront.

daan-kou

Daan lijkt wel een klassieker te gaan worden komend weekeinde. Zie eens deze noordwestelijke mokerslag met kou op 1500m in de nieuwe berekening van het Europese model!

Vanmiddag al maakte ik deze plaat van Daan. Daar hoef ik niets van terug te nemen vanavond. Kan echt mega worden.

Maar nu dus eerst vannacht en morgen overdag  – en in het oosten ook nog maandag – Tom!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.